Η προστασία της τρίτης ηλικίας δεν πρέπει να αποκλείει τα ΑμεΑ

σχολή τυφλών

Της τελευταίες ημέρες συγκλονίζει την κοινή γνώμη το απίστευτο περιστατικό κακοποίησης τυφλής ηλικιωμένης στη Θεσσαλονίκη από συγγενικά της πρόσωπα που στόχο είχαν να αποσπάσουν τα περιουσιακά της στοιχεία. Το περιστατικό αποκαλύφθηκε μετά από την καίρια -και όπως αποδείχθηκε σωτήρια- παρέμβαση των μελών του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης (Σχολή Τυφλών), του οποίου η ηλικιωμένη υπήρξε τρόφιμος στο παρελθόν.

Με αφορμή το συγκεκριμένο ανατριχιαστικό γεγονός, οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε να συγχαρούμε το ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης τόσο για την άμεση παρέμβασή του, όσο και για το συνολικότερο έργο του στην εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση, την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, άλλα και την πολιτιστική καλλιέργεια των τυφλών συμπολιτών μας. Η διαφύλαξη και η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου αυτού αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας. Οφείλουμε όμως παράλληλα να καταθέσουμε τον έντονο προβληματισμό μας για το αιφνίδιο κλείσιμο του ιστορικού προνοιακού ιδρύματος για τυφλούς «Λασκαρίδειος Στέγη», το οποίο από το 1938, έως πολύ πρόσφατα παρείχε στέγη σε άπορες ενήλικες τυφλές γυναίκες, αλλά και για την απόλυτη αδράνεια της Πολιτείας αναφορικά με τη λειτουργία γηροκομείου τυφλών στη Θεσσαλονίκη.

Η ανυπαρξία δομών προστασίας για τα Άτομα με Αναπηρία, τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα στην εκμετάλλευση από επιτήδειους, όπως ακριβώς έγινε στην εν λόγω περίπτωση. Όπως συχνά αναφέρουμε, τα Άτομα με Αναπηρία όταν φθάνουν στην τρίτη ηλικία, αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες που απαιτούν τη μέγιστη δυνατή φροντίδα, πολλώ δε μάλλον αυτά που λόγω τυφλότητας έχουν ανάγκη συνοδείας, δεν γίνονται καν αποδεκτά στα γηροκομεία της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και στο ΚΕΑΤ,  ζητώντας να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να λειτουργήσει το γηροκομείο τυφλών στη Θεσσαλονίκη, ενώ με απόφασή του το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 9-10 Μαρτίου, στήριξε την πρωτοβουλία για την ίδρυση Γηροκομείου Τυφλών από το Δήμο Θεσσαλονίκης.Οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας προς το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και τη Διοίκηση του ΚΕΑΤ για την άμεση λειτουργία του Γηροκομείου Τυφλών στη Θεσσαλονίκη και απαιτούμε τα βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία της Λασκαριδειου Στέγης. Στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε είναι απόλυτα αναγκαίο και επιβεβλημένο οι δομές που προστατεύουν τα ΑμεΑ, αλλά και κάθε ευάλωτη κοινωνική ομάδα να λειτουργούν απρόσκοπτα, με διαφάνεια και συμμετοχικές διαδικασίες. Η κρατική αδιαφορία, η ανικανότητα, η γραφειοκρατία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης και συντονισμού που οδηγούν είτε στο κλείσιμο, είτε στην αναβολή για αόριστο χρόνο της έναρξης λειτουργίας των δομών αυτών, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

 Η Θεματική Ομάδα για τα ΑμεΑ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *