Τα Άτομα με Αναπηρία έχουν δικαίωμα στην άθληση!

Με αφορμή τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας τη Δευτέρα στο Καυταντζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη, οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στα αιτήματα των αθλητών με αναπηρία.

Υποστηρίζουμε από την πλευρά μας ότι οι επιχορηγήσεις του κράτους στα Αθλητικά Σωματεία ΑμεΑ, είναι απαραίτητες ώστε τα τελευταία να εξασφαλίσουν στοιχειωδώς την οικονομική βιωσιμότητά τους και να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.

Με τα σημερινά δεδομένα, η Ομοσπονδία που δεν έχει λάβει ακόμα την πρώτη επιχορήγησή της, δε θα μπορέσει να συμμετάσχει στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ζοφερή για τα αθλητικά σωματεία ΑμεΑ, των οποίων η μείωση της επιχορήγησης, το 2013, φθάνει το 70%. Πέρα όμως από το πρωταθλητισμό, η δυνατότητα άθλησης σε όλα τα Άτομα με Αναπηρία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική τους υγεία, συμβάλλοντας καίρια στην κοινωνικοποίησή τους.

Δεδομένου ότι στόχος όλων μας είναι ή τουλάχιστον θα πρέπει να είναι, να διατηρήσουμε το αθλητικό αναπηρικό κίνημα ζωντανό, απαιτούμε από την Πολιτεία να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι αθλητικοί σύλλογοι των Ατόμων με Αναπηρία να παραμείνουν ενεργοί. Στις ενέργειες αυτές εντάσσεται η ικανοποιητική χρηματοδότησή τους και η πρόβλεψη ειδικού Κωδικού ώστε να χρηματοδοτούνται όλοι οι Φορείς του Αθλητικού Κινήματος ΑμεΑ μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού. Παράλληλα, υποστηρίζουμε ότι ο διορισμός των Παραολυμπιονικών και των πρωταθλητών των πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων διοργανώσεων στο δημόσιο τομέα, δεν αποτελεί παρά την  ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία στην εύρεση εργασίας.

Για μας τους Οικολόγους Πράσινους, η αδιαφορία που επιδεικνύει σήμερα η Πολιτεία στα δίκαια αιτήματα των Ατόμων με Αναπηρία, όπως τα ίδια καταγγέλλουν, αποτελεί όνειδος για μια κοινωνία που θα έπρεπε να στηρίζεται στις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης. Σε ό,τι μας αφορά, θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλλουμε ώστε οι αρχές αυτές να παραμείνουν ζωντανές.

Η Θεματική Ομάδα για τα Άτομα με  Αναπηρία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *