Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

ΠΑΛΙ ΤΑ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Κυριακή, 21 Δεκ. 2008, 00:00  | 

 

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούν απαράδεκτη την απόφαση του Δήμου Αμαρουσίου να παραχωρήσει χώρο για την εγκατάσταση και λειτουργία του τσίρκο MASSIMO και υποστηρίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της λειτουργίας των τσίρκο με ζώα στη χώρα μας.

Τα ζώα υποφέρουν σωματικά και ψυχικά όλη τους τη ζωή για να προσφέρουν λίγες στιγμές “διασκέδασης” στο ανυποψίαστο κοινό. Το τσίρκο όμως δεν αποτελεί διασκέδαση για τα ζώα που βρίσκονται σ’ αυτό. Πολλά από τα ζώα προέρχονται από το παράνομο εμπόριο ζώων, ένα από τα πιο επικερδή είδη λαθρεμπορίου μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα. Ζώα που στο φυσικό τους περιβάλλον διανύουν απέραντες αποστάσεις καθημερινά, είναι φυλακισμένα σε κλουβιά και μερικές φορές αλυσοδεμένα. Περνούν όλη τους τη ζωή κάτω από άθλιες συνθήκες, με συνεχή πίεση λόγω των διαρκών παραστάσεων, στερούνται την καθημερινή άσκηση που είναι απαραίτητη για να παραμένουν ψυχολογικά και σωματικά υγιή, “εκπαιδεύονται” με τρόπο που απαιτεί την κάμψη του ζώου με βάναυσο τρόπο, δηλαδή χτυπήματα με αλυσίδες, μαστίγια, σίδερα με ηλεκτρισμό, φωτιά, στέρηση τροφής και νερού και άλλες τιμωρίες, και υφίστανται εξευτελισμούς εκτελώντας αφύσικα νούμερα. Η συνεχής μετακίνηση των τσίρκο σε διάφορες πόλεις και χώρες, αναγκάζει τα ζώα να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε φορτηγά που πολλές φορές δεν έχουν θέρμανση ή καλό αερισμό και είναι εκτεθειμένα σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες γι’ αυτό συχνά πεθαίνουν. Τέλος, όσα ζώα δεν μπορούν πια να λαμβάνουν μέρος στις παραστάσεις, λόγω ασθένειας ή ηλικίας, συνήθως σκοτώνονται ή ταριχεύονται.


Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την πολιτεία γενικότερα να προωθήσει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στο Υπουργείο το 2007 και αναφέρεται στην απαγόρευση της εισόδου και λειτουργίας των τσίρκο με ζώα στη χώρα μας, όπως έχουν αποφασίσει αρκετοί Δήμοι και Νομαρχίες της χώρας. Τη συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζουν εκατοντάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς, βουλευτές και πλήθος πολιτών. Άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες καθώς οι παραστάσεις με ζώα δηλώνουν έλλειψη πολιτισμού, βαρβαρότητα και διαιωνίζουν την εικόνα του ζώου – σκλάβου, δηλαδή του ζώου – αντικειμένου.

Ο εξευτελισμός της φύσης δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Αντιθέτως δημιουργεί απάθεια και προωθεί τη βία στις σχέσεις του ανθρώπου με τα άλλα όντα του πλανήτη. Η εξοικείωση με τη βία οδηγεί και στην τελική αποδοχή της.


Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να φιλοξενεί τέτοιου είδους θεάματα. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ λένε ΝΑΙ στα τσίρκο χωρίς ζώα που λειτουργούν με επιτυχία σε όλο τον κόσμο.


Η Εκτελεστική Γραμματεία
Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων

e-max.it: your social media marketing partner