Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Υγεία, πέρα από την Ιατρική

PDFΕκτύπωσηE-mail

HealthΠολιτική για την υγεία σημαίνει κυρίως παρέμβαση στις αιτίες που την υπονομεύουν καθημερινά. Τοξικές ουσίες και καρκινογόνοι παράγοντες, ρύπανση και επικίνδυνα τρόφιμα, ατυχήματα αλλά και ανθυγιεινοί τρόποι ζωής επιβαρύνουν την υγεία μας πολύ περισσότερο από ό,τι μπορεί να βοηθήσει η όποια ιατρική περίθαλψη.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτείνουν:

 • Υλοποίηση όλων των Πράσινων Προτάσεων που έχουν να κάνουν με μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, μείωση της ρύπανσης, εξάλειψη τοξικών ουσιών σε προϊόντα, επέκταση του πράσινου, ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας, ενθάρρυνση του περπατήματος και της ποδηλασίας οι οποίες έχουν και προφανή παράπλευρα οφέλη στον τομέα της υγείας.
 • Ολοκληρωμένες πολιτικές περιορισμού και πρόληψης ατυχημάτων, ιδίως στους εργασιακούς χώρους και την τροχαία κυκλοφορία.
 • Απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.
 • Εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για υγιεινότερους τρόπους ζωής σε τομείς όπως διατροφή, άσκηση, καθημερινές συνήθειες αλλά και αντιμετώπιση παραγόντων άγχους ή νοσηρών προσωπικών σχέσεων
 • Ισότιμη πρόσβαση όλων στην απαραίτητη περίθαλψη, χωρίς διακρίσεις αγοραστικής δύναμης.
 • Σημαντικές επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή στα δημόσια νοσοκομεία με αύξηση των αποδοχών των νοσοκομειακών.
 • Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας θα πρέπει συμπεριλάβουν όλα τα θεραπευτικά συστήματα που είναι αναγνωρισμένα για την αποτελεσματικότητα τους μεταξύ των οποίων και διάφορα εναλλακτικά κι ολιστικά θεραπευτικά συστήματα που στηρίζει και προωθεί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Ζητάμε θεσμοθέτησή τους και ενσωμάτωσή τους στην εκπαίδευση και στο σύστημα υγείας, αναγνώριση των δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία και δυνατότητα επιλογής και πρόσβασης των πολιτών στα διάφορα θεραπευτικά συστήματα. Θέσπιση προτύπων για την εκπαίδευση των εναλλακτικών ιατρών και θεσμική κατοχύρωσή τους με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία.
 • Τερματισμός των πειραμάτων σε ζώα στην ιατρική εκπαίδευση αλλά και στην έρευνα.
 • Αμφισβήτηση των προκαταλήψεων και διακρίσεων που πλήττουν κατηγορίες ασθενών όπως οι φορείς του AIDS ή τα άτομα με ψυχικές παθήσεις.
 • Πλαίσιο προστασίας απέναντι στη γενετική έρευνα και μηχανική, με απόλυτο αποκλεισμό της κλωνοποίησης οργανισμών και της ευρεσιτεχνίας για γονίδια ζωντανών οργανισμών. Δίνουμε έμφαση στον αποκλεισμό στρατιωτικών εφαρμογών (βιολογικά όπλα), στο απόρρητο των προσωπικών γενετικών δεδομένων και τη μη διαφυγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον.
 • Αύξηση των θέσεων ειδικότητας Οικογενειακού γιατρού γενικής ιατρικής. Άμεση εκκίνηση της εφαρμογής του προγράμματος του Οικογενειακού Γιατρού για κάθε οικογένεια με τους ήδη υπάρχοντες γενικούς ιατρούς.
 • Να υπογράφονται συμβάσεις των ταμείων με όλους τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, έτσι ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα διαφθοράς και ειδικής μεταχείρισης, και παράλληλα οι ασθενείς να μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι το γιατρό τους. Καταπολέμηση της διαφθοράς στα δημόσια νοσοκομεία.
 • Τα ασφαλιστικά ταμεία να υπογράψουν συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ως άμεσο μέτρο για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της εύρεσης κρεβατιών εντατικής για ασθενείς με επείγοντα και σοβαρά προβλήματα υγείας, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος σε αυτόν τον τομέα του Ε.Σ.Υ.
e-max.it: your social media marketing partner