Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΙΑ FYROM

Δευτέρα, 11 Απρ. 2011, 19:31  |  Ειδήσεις - Δελτία Τύπου PDFΕκτύπωσηE-mail

Ο  Μ. Τρεμόπουλος στόχος ταυτόχρονων επιθέσεων από Ουράνιο Τόξο και από  ελληνικά εθνικιστικά blogs

Οικολόγοι Πράσινοι: Γιατί υπερψηφίσαμε κριτικά την Έκθεση Προόδου

Στόχος πολλαπλών επιθέσεων έγινε τις τελευταίες ημέρες ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος για το θέμα της Έκθεσης Προόδου της FYROM που ψηφίστηκε στο ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη:

  • Από το «Ουράνιο Τόξο», για την προτάσεις Τρεμόπουλου στην εσωτερική συζήτηση των Πράσινων, που οδήγησε για πρώτη φορά τους Πράσινους να ψηφίσουν για όλες σχεδόν τις τροπολογίες στην ίδια κατεύθυνση με τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Σε επιστολή του ο πρόεδρος του «Ουράνιου Τόξου» κ. Βοσκόπουλος καταγγέλλει τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων ως «ρατσιστή» και «δήθεν Πράσινο», ζητώντας την αποπομπή του από την πολιτική ομάδα των Πράσινων.
  • Από εθνικιστικά μπλογκ που, εμφανίζοντας παραποιημένες δηλώσεις Τρεμόπουλου από παρουσίαση τηλεοπτικού ρεπορτάζ καναλιού των Σκοπίων, τον κατήγγειλαν ως προδότη για την κριτική ψήφο του υπέρ της Έκθεσης Προόδου.
  • Αποκορύφωμα της επίθεσης ήταν η σημερινή χάλκευση πλαστών δηλώσεων Τρεμόπουλου σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, από τον υπό καθαίρεση περιφερειάρχη κ. Ψωμιάδη. Για το θέμα αυτό υπάρχει χωριστή δήλωση του Μ.Τρεμόπουλου.

Σε επιστολή του που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο στο διαδίκτυο, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων δίνει στη δημοσιότητα τις πραγματικές του δηλώσεις και τονίζει τα θετικά και για τις ελληνικές θέσεις σημεία της Έκθεσης Προόδου που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο. Τονίζει ως προβληματικό σημείο τη διατύπωση για «άμεση» έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που δε βοηθάει στην επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων, και επισημαίνει ως πολιτικό πρόβλημα την αποτυχία των Ελλήνων ευρωβουλευτών να καταθέσουν σχετική διορθωτική τροπολογία στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, πιθανότατα λόγω αδυναμίας να πείσουν τις πολιτικές τους ομάδες. Αντίθετα, για πρώτη φορά οι Πράσινοι σε όλες τις τροπολογίες ψήφισαν ό,τι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές, επιλογή που ο ίδιος είχε εισηγηθεί και που έγινε δεκτή από όλους.

Όπως τονίζει ο Μ. Τρεμόπουλος, «σε καιρούς οικολογικής κρίσης οι άμεσοι γείτονες κάθε χώρας είναι και αναγκαστικοί συνεργάτες. Αν ένα πυρηνικό εργοστάσιο λειτουργήσει λίγο πάνω από τα σύνορά μας, η Θεσσαλονίκη θα κινδυνεύει πολύ περισσότερο από τη ραδιενέργεια, παρά από οποιοδήποτε όνομα οποιασδήποτε χώρας. Χρειαζόμαστε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινωνιών και τις χρειαζόμαστε τώρα. Μακεδονία είναι πρώτα από όλα η Κορώνεια που χάνεται, η Φλώρινα που έμεινε χωρίς τρένο, η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα που δηλητηριάζονται από το λιγνίτη, οι Θεσσαλονικείς που ψάχνουν από χρόνια στην Αθήνα για δουλειά. Η Ελλάδα πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τόσο το ενδιαφέρον για το όνομα όσο και το συμφέρον κάθε ευρωπαϊκής χώρας να προωθεί την ένταξη των άμεσων γειτόνων της. Πρόσφατα, μάλιστα, η Σλοβενία χρησιμοποίησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας για να εξασφαλίσει ευνοϊκή επίλυση στη μεταξύ τους εδαφική διαφορά.  Τα ευρύτερα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας μας, υπαγόρευσαν να υπερψηφίσουμε υπό όρους την Έκθεση. Οι αμφίπλευρες επιθέσεις δείχνουν ότι οι εθνικιστές όλων των πλευρών καταλήγουν να συναντώνται, έστω και άθελά τους. Εμείς τη χώρα μας την αγαπάμε ως πολίτες και όχι ως οπαδοί. Θα είχε ενδιαφέρον να (ανα)ρωτηθούν οι υπόλοιποι Έλληνες ευρωβουλευτές για ποιους λόγους αποτέλεσαν μια τραγική μειοψηφία».

Το τελικό κείμενο της έκθεσης στα ελληνικά

Tο πλήρες κείμενο της επιστολής Τρεμόπουλου, καθώς και περιληπτική απόδοση της καταγγελίας του Ουράνιου Τόξου


e-max.it: your social media marketing partner