Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τετάρτη, 21 Σεπ. 2011, 17:02  |  Θεματικές - Δημοκρατία & Θεσμοί PDFΕκτύπωσηE-mail

Σχέδιο διαλόγου των Οικολόγων Πράσινων για αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς. Χωρίς αντίκρισμα, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα δημοψηφίσματα. «Η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος δεν πρέπει να συμπαρασύρει τη χώρα»

Με κεντρικό μήνυμα «Να ξαναβρούμε το νόημα της δημοκρατίας» και με μια εξαιρετικά  ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση, παρουσίασαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι το σχέδιο διαλόγου με τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που ζητούν στους πολιτικούς θεσμούς.

  • Βασικοί άξονες των προτάσεων είναι δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία πολιτών,  ισχυροποίηση των περιφερειών και της τοπικής δημοκρατίας, δημοκρατικό εκλογικό σύστημα με απλή αναλογική, δικλείδες για σταθερή ημερομηνία εκλογών ανά τετραετία, κενές έδρες για τα λευκά ψηφοδέλτια, ανώτατο όριο δύο συνεχόμενων θητειών, ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού.
  • Παράλληλα προτείνονται μέτρα σεβασμού στο δημόσιο χρήμα με Βουλή 200 εδρών, περικοπές 50% στις βουλευτικές αποδοχές και τη χρηματοδότηση των κομμάτων, κατάργηση των φορολογικών και συνταξιοδοτικών προνομίων των βουλευτών.
  • Επιπλέον προτάσεις αφορούν ισχυρή Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και όρια στην αυθαιρεσία της εξουσίας με ενίσχυση του Κράτους Δικαίου.

Το άνοιγμα του δημόσιου διαλόγου σηματοδοτήθηκε με την παρουσία ομιλητών από χώρους ακαδημαϊκής έρευνας (Γ.Κατρούγκαλος, Ηλ.Κατσούλης), μαχόμενης δημοσιογραφίας (Τ.Παππάς) και Κοινωνίας Πολιτών (Γ.Οικονόμου). Φιλοδοξία των Οικολόγων Πράσινων είναι να συζητήσουν τις προτάσεις αυτές με όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα φορέων, με τελικό σταθμό το συνέδριό τους, στις 21-23 Οκτωβρίου.

«Η δημοκρατία είναι για μας εξίσου σημαντική με την οικονομία, καθώς το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να συμπαρασύρει τη χώρα στη χρεοκοπία του», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Τσιρώνης. «Το αίτημα για Πραγματική Δημοκρατία τέθηκε ήδη από τους πολίτες στις πλατείες και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μάχης για μια άλλη, βιώσιμη πορεία της χώρας μας. Καταθέτουμε σήμερα θεσμικές προτάσεις για να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται πολιτική. Πολλά από αυτά που προτείνουμε μπορούν να υλοποιηθούν και με το ισχύον Σύνταγμα, και απαιτούν απλώς πολιτική βούληση που σήμερα δεν υπάρχει. Θα καταθέσουμε προτάσεις και για τα υπόλοιπα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης του 2013, όταν ανοίξει ο σχετικός διάλογος».

«Επικεντρώνουμε στις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για διεύρυνση της δημοκρατίας, ενίσχυση της διαφάνειας, ενδυνάμωση της συμμετοχής και του ρόλου των πολιτών», είπε  ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων. «Οι αλλαγές που προτείνουμε εκφράζουν τη δυσπιστία της κοινωνίας προς την τάξη των πολιτικών, αλλά και την ανάγκη να μεταφραστεί η οργή σε περισσότερη δημοκρατία και όχι σε άνοδο του λαϊκισμού. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για δημοψηφίσματα είναι χωρίς αντίκρισμα,  καθώς τα διατηρεί ως προνόμιο της εξουσίας. Το νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή δεν είναι καν απαραίτητο, καθώς με το σημερινό Σύνταγμα κάθε απόφαση για δημοψήφισμα εκφράζεται έτσι κι αλλιώς ως ιδιαίτερος νόμος της Βουλής».

«Το βασικό θεσμικό πρόβλημα της συγκυρίας δεν έγκειται κυρίως στην αναντιστοιχία του συνταγματικού κειμένου με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά στη βαθύτατη κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί σε βασικές συνταγματικές επιταγές, όπως αυτές της λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας», σημείωσε ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος. «Υπάρχει, παρόλα αυτά ανάγκη αναθεώρησης του συνταγματικού κειμένου και για αυτό το λόγο η πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων είναι επίκαιρη. Συμφωνώ με τις περισσότερες επιμέρους προτάσεις, όπως και την ορθή αξιολόγηση τους σε άξονες (δημοκρατία, δικαιώματα, προστασία του περιβάλλοντος/βιωσιμότητα). Χρειάζεται όμως και εκτενής ανάδειξη της ανάγκης προστασίας του κοινωνικού κράτους».

«Θεωρώ ενδιαφέρουσες τις προτάσεις για μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, ψήφο στα 16, ανώτερο όριο συνεχιζόμενων θητειών, κενές έδρες και ασυμβίβαστο της θέσης βουλευτή και υπουργού. Πάνω σε αυτές τις προτάσεις μπορεί να σχηματιστούν ευρύτερες συμμαχίες. Για να αποφευχθούν  ορισμένοι κίνδυνοι που συνοδεύουν αμεσοδημοκρατικές λύσεις, ο έλεγχος της εξουσίας πρέπει να περνάει μέσα από την ‘κοινωνία πολιτών', συστατικό μέρος της οποίας αποτελεί ένα οικολογικό πράσινο κόμμα», τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας Ηλίας Κατσούλης. Ο ίδιος κατέθεσε  πρόταση για συνταγματικό έλεγχο των νόμων πριν τη δημοσίευσή τους, ενώ σημείωσε ορισμένες επιφυλάξεις για απλή αναλογική χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες και για αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς σε μια κοινωνία χωρίς αμεσοδημοκρατική εμπειρία  και σε με κατά καιρούς έντονο αντιθεσμικό προσανατολισμό.

«Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και ως εκ τούτου επιβάλλεται γενική αλλαγή πλεύσεως της κοινωνίας,  για να οδηγήσει σε ριζικές πολιτικές αλλαγές», τόνισε ο Γιώργος Οικονόμου, Δρ Φιλοσοφίας και από τους προσκεκλημένους ομιλητές των συνελεύσεων στο Σύνταγμα. «Αυτές, όπως τονίζεται και στο σχέδιο, δε θα αφορούν στην αλλαγή προσώπων ή κομμάτων στην κυβέρνηση, αλλά σε  θεσμικές αλλαγές που θα αφαιρούν εξουσία από τα παραδοσιακά καθιερωμένα κέντρα εξουσίας και θα την αποδίδουν στην κοινωνία. Οι προσπάθειες ομάδων και κινήσεων, πρέπει να συντελέσουν στην πληροφόρηση, την ενημέρωση και την ανοικτή συζήτηση με σκοπό τον ενσυνείδητο αγώνα της κοινωνίας».

«Η δημοκρατία δεν είναι μόνο ψηφοφορίες, είναι και διαβούλευση και σύγκρουση και κυρίως αναμέτρηση επιχειρημάτων», υπογράμμισε ο δημοσιογράφος Τάσος Παππάς. «Συμφωνώ με τα τοπικά δημοψηφίσματα, όμως σύνθετα ζητήματα δε μπορούν να απαντηθούν με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Θεωρητικά η απλή αναλογική είναι το δικαιότερο σύστημα, αλλά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι δια της απλής αναλογικής θα υποχρεωθούν τα κόμματα να συνεργαστούν. Συμφωνώ ανεπιφύλακτα με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και τη μείωση των αποδοχών τους, αν όμως δε θέλουμε ούτε να ασχολούνται με την πολιτική μόνο οι πλούσιοι ούτε να ευνοηθούν φαινόμενα διαπλοκής, πρέπει οι βουλευτές να αμείβονται αξιοπρεπώς. Για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, θα ήμουν υπέρ της κατάργησής της αν μπορούσε κάποιος να μου εγγυηθεί ότι τα κόμματα εξουσίας θα έπαυαν να είναι φαύλα».

 

Ένα από τα επιμέρους σημεία της πρότασής μας, υλοποίησε η Δημοκρατική Αριστερά λίγες μέρες μετά την παρουσίασή μας. Δείτε σχετικό άρθρο του κ. Κουβέλη στο http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=9076

e-max.it: your social media marketing partner