Κοινωνική Ευρώπη: Οι Πράσινες θέσεις για Οικονομία και Παιδεία

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Δευτέρα, 15 Ιούν. 2009, 14:20  |  Ευρωεκλογές 09 - Ευρωλίστα PDFΕκτύπωσηE-mail

Απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου της 13/06/2009

Το  πολιτικό σκηνικό της χώρα μας, ειδικά μετά την επανεκλογή της Ν.Δ και τη σωρεία των πρασινογάλαζων σκανδάλων που καθημερινά σχεδόν αποκαλύπτονται, μοιάζει να βρίσκεται σε κατάρρευση. Σε αυτό το σκηνικό  αν προσθέσουμε  την οικονομική κρίση που έχει αρχίσει εδώ και λίγους μήνες, δημιουργείται ένα εκρηκτικό πολιτικό περιβάλλον  που αυτή τη φορά συνδυάζει την αποχή με μεγάλη κινητικότητα ψηφοφόρων.

Είναι ανησυχητικό ότι ενώ η ελληνική κοινωνία απορρίπτει ολοένα και περισσότερο το δικομματικό μας σύστημα, τα κόμματα του δικομματισμού κέρδισαν επικοινωνιακά, -αλλά όχι πραγματικά αφού έχασαν εκατομμύρια ψήφους- τις εκλογές, Και κατάφεραν να μονοπωλήσουν τον μετεκλογικό πολιτικό διάλογο.

Τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές (κρίση της ΝΔ, αποτυχία του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, κρίση ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη αποχή, εκλογή του πρώτου Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων) θέτουν πλέον προς ευρύτερη συζήτηση την κρίση του πολιτικού συστήματος αλλά και την κρίση της πολιτικής όπως παρουσιάζεται στη χώρα μας. Είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πολίτες πείθονται ότι οι πολιτικοί και η πολιτική δεν προσφέρουν λύσεις και μερικές φορές είναι εμπόδιο στις λύσεις. Είναι αναγκαίο λοιπόν να αποδείξουμε ότι υπάρχει μια άλλη πολιτική που προσφέρει λύσεις και βελτιώνει τις συνθήκες ζωής των πολιτών. Πολιτική δεν είναι τι γίνεται μεταξύ των κομμάτων αλλά κυρίως ποιες προτάσεις υπάρχουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία και πως αυτές εφαρμόζονται.

Τα κομματικά τείχη έχουν υποστεί ρωγμή. Τα κόμματα δεν πρέπει να θεωρούν πλέον δεδομένο ότι μπορούν εύκολα να ελέγχουν τους πολίτες. Σε κάθε εκλογική διαδικασία θα πρέπει να προσπαθούν τα κόμματα πολύ ώστε να πείθουν τους πολίτες τόσο για να ψηφίσουν όσο και να επιλέξουν συγκεκριμένο κόμμα.

Οι νέοι είναι αυτοί που απείχαν περισσότερο από την εκλογική διαδικασία. Οι νέοι δεν έχουν φωνή σήμερα. Απείχαν σε σημαντικό ποσοστό γιατί ενώ ζουν τις συνέπειες των αποφάσεων των σημερινών γενεών και πολιτικών στη ζωή τους και το μέλλον τους, δεν τους ακούει κανείς, δεν τους δίνουμε το λόγο. Είναι αναγκαίο σήμερα να προωθηθούν νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής, που θα δώσουν το δικαίωμα στους νέους ανθρώπους να συνδιαμορφώσουν το μέλλον και τη ζωή τους.

Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Η ΝΔ έχασε μεγάλο ποσοστό των προηγούμενων ψηφοφόρων της λόγω της διαφθοράς, των αποτυχημένων πολιτικών της στα θέματα της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.  Το ΠΑΣΟΚ δεν έπεισε ότι πράγματι έχει αλλάξει και αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Η αύξηση των ποσοστών του ΛΑΟΣ οφείλεται κυρίως στην ψηφοθηρική προσέγγιση των προβλημάτων και στην απόκρυψη των επικίνδυνων και λαϊκιστικών του θέσεων μέσω μιας επικοινωνιακής ρητορικής με ανήθικη επίθεση στους Οικολόγους Πράσινους. Το ΚΚΕ κατάφερε μεν να συσπειρώσει ξανά ένα ποσοστό της ψήφου διαμαρτυρίας αλλά αρχίζει να παρουσιάζει και αυτό φθίνουσα πορεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την συγκεχυμένη εικόνα που εκπέμπει με εγκατάλειψη πολλών από τις θέσεις που διαφοροποιούσαν το χώρο της ανανεωτικής αριστεράς από τις υπόλοιπες πολιτικές οικογένειες.

Το εκλογικό αποτέλεσμα των Οικολόγων Πράσινων εκλαμβάνεται ως σημαντική νίκη του κόμματός μας. Όχι μόνο πετύχαμε τον στόχο μας αλλά θα είμαστε κοινοβουλευτικό κόμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που μας προσφέρει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες εξέλιξης και σταθεροποίησης. Ταυτοχρόνως καταφέραμε να πιέσουμε τα άλλα κόμματα τα οποία εξαναγκάστηκαν να βάλουν στο λόγο τους και λίγο ...πράσινη ρητορική, χωρίς όμως επί της ουσίας να αλλάζουν κάτι από το πολιτικό τους πρόγραμμα και το γενικότερο πολιτικό τους στίγμα.

Η οικολογία δεν είναι πάντως σαν το αλάτι για να βάζεις και ολίγον από αυτή για να νοστιμέψει ένα κατά τα άλλα άνοστο φαγητό λόγω κακών συστατικών.

Είναι στο χέρι μας τώρα, να πετύχουμε ακόμα περισσότερα, αλλάζοντας τον πολιτικό διάλογο, τις πολιτικές διαδικασίες αλλά και το περιεχόμενο της πολιτικής. Να επηρεάσουμε  τις εξελίξεις στη χώρας μας ώστε να στραφούν προς πιο πράσινες κατευθύνσεις σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής στο άμεσο μέλλον. Αλλά επιδιώκουμε να αναδείξουμε τώρα την συνεκτική πράσινη λύση απέναντι στα σημερινά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, την πράσινη λύση απέναντι στην πολλαπλή κρίση.

Οι Πράσινοι έχουν μια συγκεκριμένη πρόταση διεξόδου από την κρίση και αυτό εκτιμήθηκε στις περισσότερες χώρες. Τόσο τα ποσοστά των Πρασίνων σε αρκετές χώρες όσο και η εκλογή 53 πρασίνων Ευρωβουλευτών (μαζί με τους συνεργαζόμενους) αποδεικνύουν ότι οι Πράσινοι αποτελούν μια αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Ακραίες αντιλήψεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες πέτυχαν αύξηση των ποσοστών τους απευθυνόμενοι στους φόβους και τις φοβίες των πολιτών από υπαρκτά ή φουσκωμένα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ή τα προκαλούν λόγω λανθασμένων επιλογών. Η μετανάστευση μετατρέπεται για παράδειγμα σε πρόβλημα ότι δεν υπάρχει μια σοβαρή ευρωπαϊκή και εθνική μεταναστευτική πολιτική. Η χειρότερη λύση είναι η λαϊκιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να εντείνει τους κινδύνους αλλά και τις κοινωνικές συγκρούσεις.

Στη  διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δημοσκοπικά φανήκαμε να είμαστε πολύ πιο δυνατοί από το τελικό αποτέλεσμα.

Μαθαίνοντας από την εμπειρία  μας, των πρόσφατων ευρωεκλογών, πρέπει στο μέλλον να ορίσουμε κριτήρια και διαδικασίες που να εξασφαλίζουν μια συλλογική εκπροσώπηση του φορέα-σύμφωνη με τις αρχές μας άλλωστε. Ο ενθουσιασμός, η αυθόρμητη κινητοποίηση μελών και η αυτό-οργάνωση τους μπορεί να ενεργοποιεί τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα του φορέα.

Η επίθεση που δεχτήκαμε από το σύνολο του πολιτικού συστήματος (άλλοτε θεμιτή αλλά τις περισσότερες φορές ανήθικη),κατέληξε σε βρόμικη επίθεση με διαστρέβλωση των θέσεων μας στα εθνικά και εν τέλει ευνόησε το ΛΑΟΣ  που κατόρθωσε να συσπειρώσει με το να εδραιωθεί κριτής του πατριωτισμού των άλλων κομμάτων. Επίκεντρο των επιθέσεων υπήρξαν τα εθνικά και οι υποτιθέμενες διασυνδέσεις μας με το πολιτικό σύστημα, που ήθελαν να μας δείξουν όμοιους με αυτό σπέρνοντας φημολογίες και παραπληροφόρηση ώστε να μας παραστήσουν "ψευδές" κόμμα για διαμαρτυρία ενάντια στο πολιτικό σύστημα.

Θα πρέπει, ως Πράσινοι αλλά και η ευρύτερη κοινωνία, να κατανοήσουμε ότι η πολιτική αυτή του ΛΑΟΣ, αλλά και άλλων εθνικιστικών ομάδων είναι επικίνδυνη για τη χώρα μας. Θα πρέπει επίσης να κατανοήσουμε ότι κομμουνιστική αριστερά, προσβλέποντας σε δικά της κέρδη- που όμως δεν πέτυχε- ευνόησε με τις συμπληρωματικές προς το ΛΑΟΣ επιθέσεις της, την άνοδο της ακροδεξιάς.

Η συγκυρία αυτή, όπου ο δικομματισμός κρατεί ακόμη, παρά τις απώλειες, με εκλογικά κέρδη μόνο για την ακροδεξιά και τους Πράσινους μοιάζει με τις συνθήκες που επικρατούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη - άνοδος Πράσινων  αλλά και ακροδεξιών ταυτοχρόνως.

Αυτό αποδεικνύει ότι ο πραγματικός μας ρόλος σε όλη την Ευρώπη είναι, πέρα από δύναμη για την προστασία του περιβάλλοντος να είμαστε ο αντίποδας της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού αλλά και της επιρροής που μπορεί να έχει στην δεξιά πολιτική. Αυτό ουσιαστικά ζητούν από μας οι σταθεροί μας ψηφοφόροι και όχι οι ευκαιριακοί, και αυτό το κίνημα οφείλουμε να ενδυναμώσουμε.

Είναι γεγονός ότι είχαμε ευρωεκλογές και μόνο τα ευρωπαϊκά θέματα δεν συζητήθηκαν παρά το γεγονός ότι η πορεία της Ευρώπης μας αφορά, η απουσία ευρωπαϊκής απάντησης στην οικονομική και κοινωνική κρίση επηρεάζει και τις εθνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι πολύ πιθανό να πάμε σύντομα και σε εθνικές εκλογές χωρίς να γίνει καμία συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα. Είναι αναγκαίο λοιπόν ως Οικολόγοι Πράσινοι με τις νέες δυνατότητες που μας προσφέρει η παρουσία μας στο πολιτικό σκηνικό ως η 6η πολιτική δύναμη να θέτουμε συνεχώς στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης τα βασικά θέματα και να αναδεικνύουμε τη συνοχή των πράσινων προτάσεων.

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2009

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων

e-max.it: your social media marketing partner