Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Χαιρετισμός του Μιχάλη Τρεμόπουλου, συντονιστή της ΕΓ των Οικολόγων Πράσινων, στο 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη, 11 Ιούλ. 2013, 12:01  |  Ειδήσεις - Άρθρα - Συνεντεύξεις

Φίλοι και συναγωνιστές

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που μας δίνετε να εκφράσουμε δυο χρήσιμες -πιστεύουμε- σκέψεις στο ιστορικό 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιείται στο μέσο μιας πολύπλευρης συστημικής κρίσης και των μνημονιακών αδιεξόδων.

Γνωρίζετε ότι οι πολίτες που σας ανέβασαν στα ύψη πέρυσι περιμένουν να δουν κατά πόσο δικαιώθηκε η ψήφος τους. Και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αξιοποιήσει το σημαντικό ρόλο που σκέφτεται να του δώσει ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

Χρειάζεται σίγουρα θάρρος. Όχι για να μπεις σε μια συντηρητική κυβέρνηση αλλά για να συγκροτήσεις από τα πριν ένα εναλλακτικό σχέδιο και μια επεξεργασμένη προγραμματική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στην εποχή της κρίσης και του κυνισμού, οι οικολόγοι προσπαθούν να συνδυάσουν γόνιμα το ρεαλισμό με το ουτοπικό στοιχείο της πολιτικής οικολογίας. Θέλουμε ν΄αλλάξουμε τον κόσμο τώρα και όχι στη Δευτέρα παρουσία. Να εμποδίσουμε τώρα τα χρυσά φέρετρα στη Χαλκιδική, τις εκτροπές της λογικής στον Αχελώο αλλά και τις αυταπάτες των ορυκτών καυσίμων.

Στο παρελθόν έχουμε μιλήσει για τις διαφορές του οικολογικού κινήματος από την αριστερά. Έχουμε μιλήσει για τον παραγωγισμό και την άκριτη υποστήριξη της έννοιας της ανάπτυξης, το βιομηχανισμό και τον εργατισμό, την προσέγγιση της «μεγάλης νύχτας της επανάστασης» και του ζητήματος της επαναστατικής βίας, του συγκεντρωτισμού και του κρατισμού.

Και βέβαια, οι Οικολόγοι Πράσινοι ανήκουν σε μια διακριτή πολιτική οικογένεια. Οι Πράσινοι προέρχονται από το κίνημα αμφισβήτησης της δεκαετίας του ‘60, έχουν χτίσει όμως τη δική τους πολιτική ταυτότητα. Επιδιώκουν να αξιοποιούν τις αγωνιστικές εμπειρίες και τις ιδεολογικές κατακτήσεις ολόκληρου του κινήματος της ανθρώπινης χειραφέτησης και αντιστέκονται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, την απαξίωση του κόσμου της εργασίας και των συλλογικών αγαθών. Η επιθυμία τους για μια κοινωνία δίκαιη και αλληλέγγυα, με συλλογικότητα και επικοινωνία, με σεβασμό της διαφοράς και της σεξουαλικής επιλογής, με ισότητα των φύλων και δημιουργικότητα, χωρίς αυταρχισμό και εθνικισμό, ρατσισμό και μισαλλοδοξία, τέμνεται σαφώς με τα πιο δημιουργικά πολιτικά και κοινωνικά οράματα.

Είμαστε όμως εδώ γιατί τώρα είναι το μεγάλο στοίχημα να προσδιορίσουμε το «άλλο», τον άλλο κόσμο που είναι εφικτός, όπως λέγαμε στο Κοινωνικό Φόρουμ.

Προφανώς, δεν νοσταλγούμε την προ μνημονίου εποχή. Και τότε και τώρα είμαστε αντίθετοι με την πολιτική που ακολουθείται. Αντίθετα με τις δυνάμεις του λαϊκισμού, την αφήγηση της κεντροαριστεράς και όσους θεωρούν ότι όλη η κατάρρευση συντελέστηκε την 5ετία Καραμανλή, λέγαμε πως ήταν ορατό το αδιέξοδο μιας οικονομίας που στηρίζεται σε πήλινα πόδια.

Είναι σημαντικό που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σημασία στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτές στις οποίες οι Πράσινοι παρεμβαίνουν για να τις επηρεάσουν, για να αλλάξει η Ευρώπη χωρίς να περιμένουμε να γίνουν οι απόψεις μας πλειοψηφία παντού.

Για να σταματήσουμε τις καταστροφικές πολιτικές, χρειάζεται να αναδείξουμε ένα πειστικό και συγκροτημένο εναλλακτικό σχέδιο για τη χώρα μας. Ένα σχέδιο ικανό να χαράξει μα διαφορετική πορεία και να δώσει πραγματικά λύσεις. Χωρίς αυτό, κανένα «ισχυρό Όχι», καμιά αντιμνημονιακή πολιτική βούληση και καμιά ενότητα γύρω από θολούς προγραμματικούς μέσους όρους δε μπορεί να πετύχει κάτι καλύτερο από ό,τι έγινε στις δεκάδες χώρες όπου εφαρμόστηκαν παρόμοιες συνταγές, παρά τις εκτεταμένες κοινωνικές αντιδράσεις.

Αξίζει να επιδιώξουμε μαζί την Πράσινη Στροφή στην οικονομία, με ριζική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης: επενδύοντας στον επείγοντα αναπροσανατολισμό της πραγματικής οικονομίας και τη συμφιλίωσή της με το περιβάλλον, μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζικά θέσεις εργασίας, να αναχαιτίσουμε την ανεργία και την ύφεση, να αναπτύξουμε τομείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας πέρα από το κράτος και τις κερδοσκοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, να βάλουμε τα θεμέλια μιας βιώσιμης ευημερίας για όλους, στηριγμένης λιγότερο στα ατομικά εισοδήματα και περισσότερο στα συλλογικά και δημόσια αγαθά.

Στο πνεύμα αυτό δε σταματήσαμε να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα θέλαμε να έχουν συζητηθεί περισσότερο.

Επιπλέον, δεν πρέπει ο δικομματισμός του παρελθόντος να αντικατασταθεί από έναν ιδιότυπο νέο δικομματισμό. Χρειάζονται ευρύτερες πλειοψηφίες, που θα οδηγήσουν σε βαθιές κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές κι αξιακές αλλαγές, με δεδομένο ότι επιδιώκουν να συνδυάζουν πολιτικό ρεαλισμό με οραματικές επιλογές. Κυβερνητικές όμως συνεργασίες προϋποθέτουν προγραμματική συμφωνία και ένα συγκεκριμένο σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης που προχωράει βαθιές αλλαγές στην κατεύθυνση της κοινωνικής και οικολογικής βιωσιμότητας, όχι απλώς για τη διανομή της εξουσίας και τη συντήρηση ενός αποτυχημένου πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου.

Δεν αρκεί να επενδύουμε στο «ισχυρό Όχι», αναζητώντας την υποστήριξη και όσων αρνούνται την ανάγκη κάθε αλλαγής. Ο τόπος χρειάζεται ένα φερέγγυο εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου και αξιόπιστη στρατηγική για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Για να μην έχουμε ΚΑΙ Μνημόνιο ΚΑΙ Αριστερά στην κυβέρνηση, χρειαζόμαστε πειστικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση αλλά και τη συγκρότηση νέων, πλειοψηφικών πολιτικών συμμαχιών.

Διατηρούμε τις διαχωριστικές γραμμές με την κατεδάφιση της χώρας και το Μνημόνιο, καθώς θέλουμε ΚΑΙ ευρώ ΚΑΙ μια ευρωπαϊκή κοινωνία. Δε μας αρκεί, όμως, να αναζητούμε συμμαχίες μόνο με αυτές τις δυνάμεις που δηλώνουν πως είναι ενάντια στο Μνημόνιο. Ενάντια στο Μνημόνιο είναι και η Χρυσή Αυγή και τη θεωρούμε επικίνδυνη για τη χώρα και τους πολίτες. Ούτε και μια κυβέρνηση με τη λεγόμενη «πατριωτική δημοκρατική Δεξιά» μπορεί να είναι λύση. Απαιτείται κοινό πρόγραμμα και όχι καμένα σενάρια.

Για να μπορεί η Αριστερά να είναι αξιόπιστη, χρειάζεται να έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ικανό να συσπειρώνει και να δημιουργεί τις απαραίτητες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες και να μπορεί να προχωρά σε σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να συνδέεται με την πράσινη οπτική και να την εντάσσει σε ένα ευρύτερο σχέδιο βιώσιμης προοπτικής της χώρας μας.

Μπορούμε να το επιχειρήσουμε μαζί. Για να σώσουμε λίγο από το αύριο που μας κλέβουν.

Καλή επιτυχία.

 


e-max.it: your social media marketing partner