Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: ΜΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ (Και) Η Αρχή της λύσης ενός προβλήματος

Σάββατο, 09 Απρ. 2016, 00:00  |  Ειδήσεις - Άρθρα - Συνεντεύξεις

Ιδέες για:

 • Επαναλειτουργία της πόλης
 • Οικονομική εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της
 • Συμβολή για την εμπιστοσύνη στη λύση του Κυπριακού

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (Γεωγραφικά-Διοικητικά-Οικονομικά-Πολιτιστικά)

Γεωγραφία

Η Αμμόχωστος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου. Γεωγραφικά βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος του νησιού και αναπτύχθηκε όχι τυχαία στον μυχό μεγάλου κόλπου, του Κόλπου της Αμμοχώστου. Οι κλιματολογικές συνθήκες που αντιστοιχούν σε ένα εύκρατο κλίμα, καθιστούν την Πόλη ιδιαίτερα προσβάσιμη στην ανθρώπινη δραστηριότητα και λειτουργικά αποτελεσματική λόγω της ηπιότητας των συνθηκών διαβίωσης.

Ανθρωπογεωγραφικά η ανάπτυξη της Πόλης ως διοικητικό και οικονομικό Κέντρο στο νησί έδωσε σ' αυτήν  την ευχέρεια κατοικίας σε πολλές εθνικότητες (είτε ιθαγενείς - Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, είτε αλλοδαποί - Εγγλέζοι, Εβραίοι, Αιγύπτιοι, Λιβανέζοι, Παλαιστίνιοι κ.α. Αραβικές εθνότητες). Πλειοψηφία είναι οι Ελληνοκύπριοι, διαμένοντας κυρίως στο τμήμα της πόλης «Βαρώσια» που αναπτύχθηκε κεντρικά και πέριξ της θάλασσας. Η δεύτερη σε πληθυσμό ιθαγενής εθνικότητα οι Τουρκοκύπριοι διέμεναν στην εντός και πέριξ του μεσαιωνικού Κάστρου περιοχή.

Διοικητικά

Η Αμμόχωστος είναι πρωτεύουσα Επαρχίας στην διοικητική διαίρεση της χώρας, Διαθέτει πλήρη περιφερειακή διοικητική συγκρότηση όλων των υπηρεσιών που συγκροτούν την Κεντρική Διοικηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή μόνη μαζί με την Λευκωσία διαθέτουν στον αυτοδιοικητικό χώρο ξεχωριστή θεσμική συγκρότηση Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Δηλαδή και πριν την Τουρκική Εισβολή υπήρχαν Ελληνοκύπριος και Τουρκοκύπριος Δήμαρχοι Αμμοχώστου.

Οικονομία

Η Αμμόχωστος με τα παραπάνω περιγραφόμενα γεωγραφικά, ανθρωπολογικά και διοικητικά δεδομένα από πολλών αιώνων αποτέλεσε κέντρο μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας στην Μεσόγειο και τεράστια γεωγραφικά πηγή πλούτου.

Τα εμπόριο (κυρίως θαλάσσιο) με επίκεντρο ένα από τα γνωστότερα λιμάνια της Μεσογείου προκάλεσε οικονομική άνθηση στην πόλη, με αποτέλεσμα και την κοινωνική και επιστημονική και πολιτιστική ανάπτυξη των κατοίκων της. Και να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά αναπτύχθηκαν διακοινοτικά, δηλ. και σε Ελληνοκύπριους και σε Τουρκοκύπριους, που σε συνδυασμό με την αλληλοαποδοχή της θεσμικής διαφορετικότητας σε τοπικό επίπεδο στην ενιαία ιθαγενή της συγκρότηση επί αποικιοκρατίας και στο ενιαίο κράτος από το 1960  περιόρισαν αισθητά τα όποια διακοινοτικά συγκρουσιακά προβλήματα άλλων περιοχών.

Η εμπορική διάσταση που έδινε το λιμάνι ως τόπος μεταφοράς προϊόντων ανέπτυξε σοβαρά και δύο άλλους οικονομικούς τομείς.

Η γεωγραφική της διαμόρφωση (παράλια πόλη και με περικύκλωση της πόλης από πεδιάδα) ανέπτυξε  την αγροτική οικονομία κυρίως στην υψηλού επιπέδου αλιεία και τον κλασσικό τομέα της για την Μεσόγειο, τα εσπεριδοειδή.

Και η εύκολη μεταφορά του παραγόμενου μεταποιητικά προϊόντος πάλι λόγω του λιμανιού, ανέπτυξε βιοτεχνικές και ελαφριές βιομηχανικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Με την είσοδο του 20ου αιώνα και ειδικότερα περί τα τέλη του με την διόγκωση του τουρισμού ως οικονομικού προϊόντος παροχής υπηρεσιών η Αμμόχωστος διαθέτοντας Ιστορία, Φυσικό Κάλλος και Πολιτισμό μετατράπηκε σε Μητρόπολη μιας ευρύτερης περιοχής (περιοχή Αραδίππου, Αγία Νάπα κλπ.) τουριστικού ενδιαφέροντος, υψηλής αποδοτικότητας και υψηλού επιπέδου Υπηρεσιών. Η μεγάλου μήκους αμμώδης (εξ' ου και το όνομα) παραλία (αποκαλούμενη την δεκαετία του '60 «Κοπακαμπάνα της Μεσογείου» ) αποτέλεσε αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης που παραβίασε όντως ευθέως το περιβαλλοντικό ισοδύναμο της πόλης με τις τεράστιες οικοδομικές εγκαταστάσεις τουριστικής εκμετάλλευσης και ψυχαγωγίας στην οριογραμμή της παραλίας.

Πολιτισμός

Η Αμμόχωστος περιβάλλεται από σημαντικότατα αρχαιοελληνικά μνημεία με βασικότερο την πόλη της Αρχαίας Σαλαμίνας, από εκκλησίες βυζαντινής εποχής με απαράμιλλο πολιτιστικό περιεχόμενο σε κατασκευή, σκεύη και κυρίως εικόνες, ενώ το περίφημο μεσαιωνικό της κάστρο αποτέλεσε τον τόπο που διαδραματίστηκε το σαιξπηρικό αριστούργημα «Οθέλλος». Μέσα σ' ένα τέτοιο περιβάλλον αναπτύχθηκαν τα γράμματα, οι επιστήμες και οι τέχνες με πολλούς χώρους πολιτιστικής δράσης (βλ. π.χ. «Αναγνωστήριον Ανόρθωσις») και ηχηρά ονόματα όχι μόνο για το νησί αλλά και διεθνώς στον χώρο των γραμμάτων και της καλλιτεχνίας (ενδεικτικά: ζωγράφοι όπως ο Πολυβίου, ο Κάνθος, ο Σκοτεινός ο Ευαγγ. Λουίζος και ο λογοτέχνης Γιώργος Πιερίδης).

 

Β. ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Το καλοκαίρι του 1974 και με τη τουρκική εισβολή στο νησί παρέμεινε η μόνη πόλη που δεν εποικίσθηκε μαζικά από Τούρκους ούτε αποδόθηκαν μαζικά ελληνικές ιδιοκτησίες σε Τουρκοκυπρίους.

Χαρακτηριστικά το «Βαρώσι» και κυρίως το κεντρικό του τμήμα γύρω από το λιμάνι, ουσιαστικά περιφράχθηκε με συρματόπλεγμα και σήμερα 38 χρόνια μετά παραμένει «Νεκρή Πόλη», ίσως η μοναδική σήμερα που προέκυψε από πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι όποιες οικονομικές δραστηριότητες εκεί είναι χαμηλής εκμετάλλευσης και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «λασθρόβιες».

Όμως τελευταία, παρά τα παλιότερα συμφωνηθέντα για επιστροφή διοικητικά της πόλης στην Κυπριακή Δημοκρατία ανεξάρτητα από την συνολική λύση του Κυπριακού, επιτρέποντας παράλληλα την επιστροφή στην πόλη των ελληνοκυπρίων κατοίκων της, υπάρχει η πρόθεση και προβάλλεται η διάθεση εκ μέρους του ψευδοκράτους για μονομερή εκμετάλλευση της πόλης προς την κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα εντατικοποιείται η δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ:

 • ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
 • ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Η Αμμόχωστος λοιπόν μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της οικονομικής επανάκαμψης του νησιού για όλους τους κατοίκους του και παράλληλα μέσα από την καθημερινή της οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των εμπλεκομένων αντικειμενικά κατοίκων της (ανεξάρτητα εθνότητας και θρησκείας) να αποδείξει τις δυνατότητες που παρέχει η συνεργασία των κοινοτήτων για όλους, σε αντίθεση με τις επιλογές διαχωρισμού και συντήρησης των συγκρουσιακών λογικών, που μπορεί να είναι δικαιολογημένες αλλά είναι αδιέξοδες είτε διότι συντηρούν την βία είτε διότι με την απουσία των πολιτών της Κύπρου οι όποιες προσπάθειες επίλυσης είναι μη βιώσιμες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Στοιχείο 1ον: Οικονομική κατάσταση στην Κύπρο

Σήμερα συνομολογημένα από όλους η οικονομική κρίση που πλήττει τις χώρες του Νότου στην Ευρωπαίκή ένωση δεν εξαίρεσε την Κύπρο που είναι πλέον ενταγμένη σε πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, που πλήττει αδιαμφισβήτητα την οικονομική κατάσταση των κατιοίκων της.

Παράλληλα έχουμε γίνει μάρτυρες διαμαρτυριών, διαδηλώσεων αλλά και σοβαρών επεισοδίων στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυρίως των Τουρκοκυπρίων και των Τούρκικών κατοχικών δυνάμεων. Πυρήνας της αντιπαράθεσης ήτανε η κακή οικονομική κατάσταση και η αδυναμία οικονομικής απεξάρτησης τους από την Κατοχή της Τουρκίας.

Οι παρούσες οικονομικές συνθήκες απαιτούν την εξασφάλιση κάθε πιθανής δυνατότητας για την δημοσιονομική σταθερότητα με παράλληλη οικονομική, και ανεξάρτητρη από εγγυύτριες χώρες, αναπτυξιακή πολιτική για όλο το νησί, υπό την προϋπόθεση για μας τους Οικολόγους της ένταξης της στην βιωσιμότητα των οικονομικών επιλογών γι' αυτό.

Στοιχείο 2ο: Οι πολεμικές, διακρατικές και ή εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου

Σήμερα η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου σπαράσσεται από πολεμικές συγκρούσεις, τρομοκρατικές πράξεις και αστάθεια στην θεσμική και κοινωνική συνοχή των κρατών της περιοχής

Η Κύπρος παραμένει όχι μόνο έξω από αυτό το κλίμα αλλά αντίθετα διαπιστώνεται ότι αποτελεί ειρηνική νησίδα στη περιοχή

Και οι όποιες συνομιλίες καταλήξουν σε συνθηκολογήσεις θα απαιτηθεί χρόνος για την ανεύρεση ενός νέου modus vivendi.

Άρα η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει σγημείο οικονομικής και γεωστρατηγικής σταθερότητας και η Αμμόχωστιος είναι τόπος οικονομικών συναλλαγών και κοινωνικών ανταλλαγών.

Στοιχείο 3ον: Η Κύπρος μέλος της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης

Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιδιότητα του μέλους ισχύει για το σύνολο της χώρας, ανεξάρτητα από την ειδικό-τερη κατάσταση που επικρατεί στο νησί λόγω της Τουρκικής Εισβολής, περιορίζοντας μόνο και ειδικότερα ορισμένες διαδικασίες και δράσεις της ΕΕ στο νησί, ώστε να μην διαμορφωθούν τετελεσμένα γεγονότα (π.χ. αναγνώρισης, παράκαμψη της νομιμότητας κλπ.)

Στοιχείο 4ον: Η οικονομική κρίση απαιτεί λύση του Κυπριακού

Η διαίρεση του νησιού, ως κρατική ονότητα-μέλος της ΕΕ με βάση τα γενικότερα οικονομικο-στρατηγικά δεδομένα και τις προοπτικές ενεργειακής ανάπτυξης αποτελεί πολυτέλεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση που οφείλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες της για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Άρα πρέπει να πάρει «έξυπνες» πρωτοβουλίες για την λύση του Κυπριακού προβλήματος με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Στοιχείο 5ον: Η Ιδιαιτερότητα της Αμμοχώστου

Η Αμμόχωστος έχει το παραπάνω περιγραφόμενο ειδικότερο καθεστώς μετά την Τουρκική Εισβολή. Παράλληλα υπάρχει θεσμική κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης των δύο κοινοτήτων, υπό την προϋπόθεση της δράσης τους στα πλαίσια του νόμιμου κράτους του νησιού, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επομένως, η Αμμόχωστος αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ως αφετηρία των αναγκαίων επιλογών της για τα υπό τους αριθμούς 1, 2, 3 & 4 στοιχεία, λόγω της ιδιαιτερότητας της μετά την τουρκική εισβολή de facto και de jure Παράλληλα ανοίγει δίαυλο στην Τουρκία για την σύνδεση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε αυτή, εφαρμόζοντας και τα ευρωπαϊκά πολιτικά και θεσμικά κεκτημένα να προχωρήσει τις διεργασίες για την ένταξη της στην Κοινότητα.

Η Αμμόχωστος πρέπει να εκμεταλλευτεί την στρατηγική οικονομική της σημασία στην Μεσόγειο.

Ανεξάρτητα από τη πρόοδο στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού με τη προσδιορισμένη  de facto και de jure  ιδιαιτερότητα της μπορεί να αυτονομηθεί για την άμεση επαναδραστηριοποίηση της.

Στοιχείο 6ον: Στήριξη της πρωτοβουλίας

1.Θεσμικά:

(Διεθνή)

Ι. Το με αριθμό 550/84 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Θεωρεί τις απόπειρες εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους του ως απαράδεκτες και ζητά την μεταβίβαση της περιοχής αυτής στην διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών)

ΙΙ. Το με αριθμό 789/92 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Προτρέπει όπως, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η πόλη των Βαρωσίων περιληφθεί στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

ΙΙΙ.  Η Συμφωνία Κορυφής Κυπριανού-Ντεκτάς (19/5/1979) Σημ.: 5: Προβλέπει όπως δοθεί προτεραιότητα στην συμφωνία για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και αυτή η συμφωνία θα εφαρμοσθεί χωρίς να αναμένονται τα αποτελέσματα των συνομιλιών σε άλλες πτυχές του Κυπριακού.

Η συμφωνία αυτή υιοθετήθηκε με πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκ των οποίων το πρώτο είναι το με αριθμό 451/79.

(Ευρώπη)

ΙV. Η Συνθήκη της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με παράλληλη συμμετοχή των Κρατών-Μελών της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

V. Ευρωκοινοβούλιο:

α. Επιτροπή Αναφορών (2008): Προτρέπει την εφαρμογή του Ψηφίσματος 550 χωρίς καθυστέρηση .....ξεκινώντας με την επιστροφή του περιφραγμέ-νου τμήματος της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους του

β. Ψήφισμα-Δήλωση 2/2/2012: Καταδεικνύεται η Ευρωπαϊκή Αλληλεγ-γύη και συμπαράσταση στο ζήτημα της Αμμοχώστου ως ένα ζήτημα προτεραιότητας το οποίο θα «διευκόλυνε τις προσπάθειες για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.

γ.  Ψήφισμα 26/3/2012 (για την Έκθεση Προόδου το 2011 για την Τουρκία): Η Τουρκία καλείται να μεταφέρει τον έλεγχο της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το ψήφισμα 555/84 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

2. Οι προσπάθειες των Πρασίνων

Οφείλουμε γι αυτό να αναφερθούμε ειδικά στη πρόταση που κατέθεσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι από το 2009, με πρωτοβουλία των Κυπρίων Πρασίνων σε συνεργασία με τον πρώην ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων της Ελλάδας κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο με στόχο την ένταξη της επιστροφής της Αμμοχώστου σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για μια ελεύθερη πράσινη Αμμόχωστο, με στόχο

 • τόσο την επιστροφή των προσφύγων στην κατεχόμενη πόλη τους
 • όσο και την περαιτέρω επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

Η πρόταση επικεντρωνόταν στην εισήγηση λήψης δύο μέτρων.

Το πρώτο μέτρο αφορούσε την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απευθείας εμπορικές σχέσεις και των δύο κοινοτήτων του νησιού, πράγμα το οποίο θα συνοδευόταν με άνοιγμα του σημερινού περιφραγμένου τμήματος της πόλης και επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της. Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε και συνολικά ως κοινή θέση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων.

Το δεύτερο μέτρο αφορούσε ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων για μια πράσινη Αμμόχωστο στη θέση της σημερινής πόλης-φάντασμα, ως ένα μοντέλο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα σε απάντησή της σε μια γραπτή ερώτηση του κ. Τρεμόπουλου, το καλοκαίρι του 2010, επιβεβαίωνε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλίσει και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Συμπέρασμα

Οραματιζόμαστε λοιπόν την οικοδόμηση μιας ελεύθερης πράσινης Αμμόχωστου σε μια ελεύθερη Κύπρο με οικολογικά βιώσιμο σχεδιασμό,

 • μια πράσινη πόλη-πρότυπο
 • κοινωνικής συνοχής,
 • συνεργασίας και
 • βιώσιμης οικονομικής δραστηριότητας
 • με οικολογικό περιεχόμενο,
 • με ενεργειακά αποδοτικά κτίρια,
 • βιώσιμες σύγχρονες δημόσιες συγκοινωνίες,
 • ανακύκλωση απορριμμάτων,
 • βιώσιμη διαχείριση του νερού και των λυμάτων.

Θέλουμε να δούμε

 • μεγάλους χώρους πρασίνου,
 • άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στην παραλία,
 • παραλιακό πεζόδρομο στην εξαιρετικού κάλλους μακρά και αμμώδη παραλία, ανάδειξη των παραδοσιακών κτιρίων και των ενετικών τειχών.

Θέλουμε να προωθηθεί:

η λειτουργία και διαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος όλων των κατοίκων και των δύο κοινοτήτων και η εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης.

Να ασημειώσουμε ότι μαζί με τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων τη σχετική διακομματική πρωτοβουλία είχαν συνυπογράψει και ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η γραπτή αυτή διακήρυξη υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο την 21η Οκτωβρίου 2011. Οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε ότι η πρόταση των Ευρωπαίων Πρασίνων με πρωτοβουλία των Ελλήνων και Κυπρίων δεν έχει υιοθετηθεί και προωθηθεί επαρκώς από τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις και η θετική προβολή της προσπάθειας αυτής οφείλεται κυρίως στο ζήλο που επέδειξαν οι ευρωβουλευτές της ομάδας των Πρασίνων και κυρίως ο κ. Τρεμόπουλος...

Αυτή η πρόταση συνάδει με τα παραπάνω, πολλά από τα οποία είναι μεταγενέστερα της προσοπάθειας στο Ευρωκοινοβούλιο, και αποτελεί ΚΑΙ καινοτομία, που μπορεί να «αλλάξει το σκηνικό» προς τη κατεύθυνση μιας βαθύτερης πολιτικής και θεσμικής ενοποίησης της πολύπαθης από τη πολιτική συγκυρία και την οικονομική κρίση Ευρώπης, όπως εκφράζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το πιλοτικό της ως πρόταση χαρακτήρα.

2.ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

Α. Αρχές

 • Επιστροφή (εκούσια) των νομίμων ελληνοκυπρίων κατοίκων (προσφύγων σήμερα) της πόλης στα σπίτια τους με διαδικασίες διαφανείς και με όρους συμφωνημένους υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

Επικουρικά: καταβολή αποζημίωσης στους ιδιοοκτήτες που δεν επιθυμούν την επιστροφή τους λόγω μακρόχρονης παραμονής σε άλλες κυπριακές πόλεις ή στο εξωτερικό.

Έτσι λύνεται οριστικά το ιδιοκτησιακό.

 • Διατήρηση του νόμιμου και προϋφιστάμενου της Τουρκικής Εισβολής διπλού αυτοδιοικητικού καθεστώτος της Πόλης, με ουσιαστικό  διαιτητικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ομαλή λειτουργία του, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
 • Αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από την ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου. Αντικαθίστανται από Δυνάμεις Τάξης συγκροτούμενες από χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως τμήμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 • Μικτή (από τις δύο κοινότητες) αστυνομική δύναμη για τις κοινές εγκληματικές παραβατικότητες, αναλογικά με τον πληθυσμιακό συσχετισμό των κοινοτήτων πριν το 1974 και υπό την διοίκηση Επιτελικής Επιτροπής αποτελούμενης, με τον ίδιο κοινοτικό συσχετισμό, από στελέχη των δύο κοινοτήτων και με την συμμετοχή αστυνομικών από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν μπορούν να αποτελούν την πλειοψηφία του διοικητικού οργάνου. Μέχρι την λύση του Κυπριακού την δικαιοδοτική εξουσία ασκεί αυτοδιοικητική συγκρότηση δικαστηρίων για όλες τις υποθέσεις, πλην των διοικητικών που υπάγονται στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 • Η επαναλειτουργία του λιμανιού της πόλης θα βρίσκεται υπό ευρωπαϊκό έλεγχο. Τα όποια δημόσια έσοδα από την διαχείριση του, μετά την αφαίρεση των λειτουργικών εξόδων θα αποδίδονται για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του Κράτους και κατά τα συμφωνηθέντα μεταξύ αυτού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι' αυτό.
 • Οικονομική και κοινωνική επαναλειτουργία της πόλης με σεβασμό στις θεσμικές διατάξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτές μπορούν σήμερα να εφαρμοστούν και με κριτήριο τη αποτελεσματικότητα της λειτουργίας αυτής στην αποδοτικότητα και την κοινωνική συνοχή ανεξάρτητα εθνικής ταυτότητας, θρησκευτικής πεποίθησης και κοινωνικών ή βιολογικών ιδιαιτεροτήτων με σεβασμό στα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.
 • Θέματα εισόδου αλλοδαπών από την Αμμόχωστο και ειδικότερα από το λιμάνι της λύνονται με βάση την συνταγματική κοινωνική νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συνθήκη ένταξης της χώρας στην ΕΕ, χωρίς επιλογές δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων και πλάγια παράκαμψη της νομιμότητας αυτής και της εθνικής κυριαρχίας.
 • Η επαναλειτουργία της πόλης γίνονται με βάση:
  • Το κοινοτικό κεκτημένο
  • Τις πιλοτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιώσιμες πόλεις

με ιδιαίτερη έμφαση

 • στην Περιβαλλοντική ευαισθησία,
 • στην νέα Ενεργειακή πολιτική με στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και
 • στους όρους για μια Πράσινη Οικονομία

και με περιεχόμενο

 • την προστασία του Περιβάλλοντος υπό τις παρούσες κλιματικές συνθήκες και
 • την επιχειρηματική δραστηριότητα 
  • με κοινωνική ανταποδοτικότητα και
  • ανοχή στο διαφορετικό

διακηρύσσοντας τα παραπάνω τουλάχιστον ενδεικτικά ως αρχές λειτουργίας της πόλης σε κείμενο-διακηρυξη υπογραφόμενο από τις δύο αυτοδιοικητικές θεσμικές οντότητες.

Β.Ευθύνη λειτουργίας της πόλης: Τοπική Αυτοδιοίκηση - Ευρωπαϊκή Ενωση

Την ευθύνη για την λειτουργικότητα της πόλης έχουν οι δύο θεσμικοί φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι), συνεργαζόμενοι, με εποπτεία οργάνου της ΕΕ. μέχρι την ολοκλήρωση της λύσης του Κυπριακού

Με το τέλος της διαδικασίας της επανασυγκρότησης του ενιαίου κράτιους τον θεσμικό έλεγχο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να ασκεί το ενιαίο Κυπριακό Κράτος  αλλά παραμένει η εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εγγύηση των συμφωνηθέντων, στο κείμενο διακήρυξης της πόλης, επιλογών, κυρίως ως προς την βιωσιμότητα και την οικολογική διάσταση της ανάπτυξης.

Γ. Άμεσες δραστηριότητες

 • Συνάντηση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 των δύο Δημάρχων της πόλης, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Προεδρίας. Έναρξη διαλόγου και κατάληξη σε συμφωνία για την επιλογή αυτή όπως αναπτύχθηκε παραπάνω και για κοινή προσπάθεια προώθησης του Σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα για το status quo της Πόλης.
 • Λήψη απόφασης σε κεντρικό επίπεδο των δύο Κοινοτήτων (Ελληνοκύπριοι-Τουρκοκύπριοι) για την συμφωνία των δύο Δήμων Αμμοχώστου.
 • Αποδοχή του Σχεδίου από την ΕΕ
 • Σύσταση διακοινοτικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για την συγκρότηση των μέτρων εφαρμόσιμης και δίκαιης εξειδίκευσης των συμφωνηθέντων με died line  που θα προταθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποδεχτούν οι κυπριακές συμμετοχές.

Δ. Τελική φάση

1. Έγκριση του τελικού σχεδιασμού από τους δύο Δήμους της Πόλης

2. Επικύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία και τις διοικητικές εκφράσεις των άλλων κοινοτήτων του νησιού.

3. Έγκριση από τα Ευρωπαϊκά όργανα (Επιτροπή, Κοινοβούλιο).

4. Έναρξη εργασιών εφαρμογής της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με τις δύο θεσμικά προβλεπόμενες Δημοτικές Αρχές της πόλης της Αμμοχώστου.

 

Κώστας Διάκος, εξ Αμμοχώστου
Νομικός Περιβάλλοντος ( ειδικευμένος στο Διοικητικό Δίκαιο)
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

e-max.it: your social media marketing partner