Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Συνάντηση των Βαλκάνιων Πράσινων στα Σκόπια | «Να πρασινίσουμε τις Βαλκανικές Οικονομίες»

Πέμπτη, 01 Δεκ. 2016, 18:04  |  Ειδήσεις - Δελτία Τύπου PDFΕκτύπωσηE-mail

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Νοεμβρίου, η συνάντηση των Βαλκάνιων Πράσινων στα Σκόπια, με πρωτοβουλία του Πράσινου Κόμματος της FYROM (DOM) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, στο πλαίσιο του Βαλκανικού Δικτύου, με θέμα: «Να Πρασινίσουμε τις Βαλκανικές Οικονομίες».

Η συμμετοχή ήταν πολυμελής από όλες τις χώρες των Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Μολδαβία, Βοσνία, Σερβία, Κόσσοβο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα και βέβαια η διοργανώτρια FYROM). Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Άρης Καλπίας,απεσταλμένος της ΕΓ για το Βαλκανικό Δίκτυο, Κώστας Διάκος, Υπεύθυνος της ΕΓ για τις διεθνείς σχέσεις του κόμματος και το μέλος της ΕΓ, Τηλέμαχος Σπασίδης.

Το Σάββατο συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στην ενεργειακή, αγροτική και τεχνολογική πολιτική στις οικονομίες των Βαλκανίων, με στόχο τη συμμόρφωση στις συμφωνίες του Παρισιού για τη κλιματική αλλαγή (COP21). Τονίστηκαν κυρίως οι προνομιακές γεωγραφικές και καιρικές συνθήκες των Βαλκανίων για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και έγιναν τοποθετήσεις γενικότερα γύρω από την Πράσινη Οικονομία αλλά και ειδικότερα ανά χώρα και ανά οικονομικό αντικείμενο.

Την Κυριακή την συνδιάσκεψη άνοιξε, με εμβόλιμη ξεχωριστή συνεδρίαση, η ελληνική αντιπροσωπεία, με την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων που σχεδιασμένα είχαν χωριστεί σε δύο μέρη. Τις ελληνικές θέσεις για την οικονομία στο πλαίσιο των βαλκανικών δεδομένων και των προβλημάτων της κρίσης που επικρατεί στη χώρα, παρουσίασε ο Αρης Καλπίας. Οι ελληνικές παρουσιάσεις θεωρήθηκαν επιτυχημένες και απέσπασαν αυθόρμητα θετικές κριτικές.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο της πρότασης τους για εξειδίκευση πλέον των κοινών θέσεων των πράσινων βαλκανικών κομμάτων σε επί μέρους θέματα, έθεσαν υποψηφιότητα για την επόμενη συνδιάσκεψη του Βαλκανικού Δικτύου στην Ελλάδα και όχι στις μεγάλες πόλεις αλλά σε αγροτική περιοχή, ώστε να συζητηθούν καλές πρακτικές στη πρωτογενή παραγωγική οικονομία της Γεωργίας-Κτηνοτροφίας, τηρουμένων και των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής και της κοινωνικής συγκρότησης στα Βαλκάνια. Η πρόταση λοιπόν της Αγιάς, ως σημείου επόμενης συνάντησης, έτυχε εξαιρετικής αποδοχής από όλους/ες. Μένει να κριθεί τελικά στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στις αρχές του Δεκέμβρη στην Γλασκώβη.


e-max.it: your social media marketing partner