Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τον Προϋπολογισμό 2017 …στην σκιά του Eurogroup

Παρασκευή, 09 Δεκ. 2016, 17:35  |  Ειδήσεις - Δελτία Τύπου PDFΕκτύπωσηE-mail

Σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2017 που συζητιέται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, οι Οικολόγοι Πράσινοι αναγνωρίζουν ότι αυτός  αποτυπώνει κυρίως τις συμφωνίες με τους δανειστές και τις βαριές υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα.

Συντάσσονται επίσης  με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Πράσινων και την επιστολή της Ευρωομάδας των Πράσινων σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα στα πλαίσια του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης και του Eurogroup.

Παρόλα αυτά για τους Οικολόγους Πράσινους παραμένει κυρίαρχη ανάγκη και το αίτημα προς την Κυβέρνηση να αναζητούνται και να αποτυπώνονται στον οικονομικό προγραμματισμό και σε όποιες εξαγγελίες παράλληλα μέτρα τα οποία δεν θα ανακουφίζουν απλά τους ασθενέστερους αλλά και θα συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση για ένα βιώσιμο μέλλον και στον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Οι μάχες δεν πρέπει μόνο να δίνονται με τους θεσμούς. Για το 2017 οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν πρωταρχική την ανάγκη για έναρξη διαπραγματεύσεων και με την κοινωνία, μέσα από ένα ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο. Ένα διάλογο που θα αναζητήσει να ελαφρύνει τον κηδεμόνα φόβου -ανασφάλειας- απενεργοποίησης της κοινωνίας και να ενεργοποιήσει τη βάση της παραγωγικής πυραμίδας ως κινητήρια δύναμη για την απαραίτητη δημιουργική αξιοποίηση πόρων, φυσικών, κοινωνικών και οικονομικών.

Στην προοπτική αυτή οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ως προτεραιότητες, τα παρακάτω σημεία, με βάση και τους άξονες αιχμής της προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ:

  • Την αναζήτηση προτάσεων για διαχείριση των δημόσιων και κοινών αγαθών αλλά και την κοινωνική και παραγωγική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχει ενταχθεί στο Υπερταμείο: μέσα από κάλεσμα σε τοπικούς και περιφερειακούς συλλογικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση  και φορείς κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας
  • Την αξιοποίηση των ανενεργών υποδομών για τις ανάγκες για έρευνα -κατάρτιση -παιδεία σε τομείς παραγωγής και καινοτομίας, όχι μόνο τεχνικής -οικονομικής αλλά και επιστημονικής και καλλιτεχνικής.
  • Την μείωση της ανεργίας των νέων με μακροχρόνια επιδότηση της εργασίας σε παραγωγικούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα.
  • Πρωτοβουλίες-κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και παραγωγή ΑΠΕ μέσα από αποκεντρωμένες πρωτοβουλίες πολιτών και συνεταιριστικών εγχειρημάτων -με συνεργασία των ΟΤΑ.
  • Την ενίσχυση και προώθηση επιλογών στη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων με βάση τις αρχές της πρόληψης και κυκλικής οικονομίας για την ενεργοποίηση των κρυμμένων οικονομικών και κοινωνικών πόρων.
  • Την έρευνα, ενίσχυση και προώθηση των τοπικών προϊόντων , με σύνδεση της παραγωγής με τις τοπικές κουλτούρες,  την απασχόληση, την αξιοποίηση υψηλού μορφωτικού επιπέδου νέας γενιάς, με το περιβάλλον και τον τουρισμό.
  • Τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής μέσα από την Αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και του Νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

e-max.it: your social media marketing partner