Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Συμπαράσταση προς τον πολύπαθο Τουρκικό λαό | Ψήφισμα ΕΠΚ για την κατάσταση στην Τουρκία

Δευτέρα, 12 Δεκ. 2016, 17:44  |  Ειδήσεις - Δελτία Τύπου PDFΕκτύπωσηE-mail

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον πολύπαθο Τουρκικό λαό, ο οποίος δοκιμάζεται για μία ακόμα φορά με την βομβιστική επίθεση του Σαββάτου. Δυστυχώς, η επίθεση γίνεται πάλι αφορμή για την επίθεση στο δεύτερο βασικότερο αντιπολιτευτικό κόμμα, το HDP, των οποίων οι ηγέτες βρίσκονται αδίκως προφυλακισμένοι.

Για την κατάσταση στην Τουρκία έβγαλε έκτακτο ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στο τελευταία συνέδριο που διεξήχθη στην Γλασκώβη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, εκφράζοντας την καταδίκη για την κατάσταση που επικρατεί μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, το ΕΠΚ σχετικά με την Τουρκία:

Α) Δεσμεύεται να υποστηρίξει και να υπάρξει πληροφόρηση σχετικά με τις δραστηριότητες των πολλών Τούρκων πολιτών, ακτιβιστών, ακαδημαϊκών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων-μελών του Πράσινου κόμματος, οικολόγων ακτιβιστών και οργανώσεων, που αντιστέκονται στην υποχώρηση της Τουρκίας προς ένα αυταρχικό καθεστώς, εργάζονται για μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία και υποστηρίζουν τις μειονότητες και τους πρόσφυγες.

Β) Σημειώνει ότι σε όλες τις πρόσφατες συνομιλίες και επαφές με την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση, εκφράζεται έντονα το αίτημα για μια πιο ορατή και αποτελεσματική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για ένα Τουρκικό κράτος δικαίου και δημοκρατίας, καθώς και μια σαφή υποστήριξη για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προκαλέσουν μια προσωρινή δέσμευση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Τουρκίας, το οποίο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία την 24 Νοεμβρίου 2016.

Γ) Για μια δημοκρατική Τουρκία οι πόρτες προς την ΕΕ πρέπει να παραμείνουν ανοικτές. Η πλήρης διακοπή της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, ως εκ τούτου, θα στείλει το λάθος μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους πολίτες της Τουρκίας.

Δ) Θεωρεί ότι η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να εγκαταλείψουν την τρέχουσα αμφίσημη και αναποτελεσματική θέση σε σχέση με τις παρούσες παραβιάσεις του κράτους δικαίου από την τουρκική κυβέρνηση. Τονίζει ότι ο πολιτικός διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία είναι σημαντικός και θα πρέπει να διατηρηθεί.

Ε) Ζητεί την διακοπή των συνομιλιών για μεγέθυνση της υπάρχουσας τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, καθώς πιστεύει ότι αυτή είναι η λάθος στιγμή για την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων, καθώς είναι ιδιαίτερα σοβαρές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν. Τονίζει ότι οποιαδήποτε εισαγωγή της θανατικής ποινής θα πρέπει να οδηγήσει στον τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών.

ΣΤ) Θεωρεί ως απόλυτες προτεραιότητες, την επιτάχυνση της ήδη αποφασισμένης επανακατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο Junker του 2015 και μια πιο αποτελεσματική, άμεση στήριξη της ΕΕ για τις χώρες, τις πόλεις και τις κοινότητες που σήμερα ασχολούνται με την υποστήριξή τους.

Ζ) Ζητεί την επαναφορά της ασυλίας των βουλευτών του HDP, την δίκαιη δίκη και την απελευθέρωση από την προφυλάκιση όλων των εκλεγμένων πολιτικών κρατουμένων.

Η) Επισημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει τις τρέχουσες ανεπαρκείς πολιτικές της που αφορούν την πρόσβαση και δίκαιη μεταχείρισης των προσφύγων εντός της ΕΕ. Τα κράτη μέλη να αναλάβουν την ευθύνη, να διαμορφώσουν μια ισχυρή και κοινή απάντηση της ΕΕ στην προσφυγική κρίση και να συμμετάσχουν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο επανεγκατάστασης των προσφύγων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ψήφισμα του ΕΠΚ για την Τουρκία


e-max.it: your social media marketing partner