Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Ψήφισμα Πανελλαδικού Συμβουλίου για απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στην Ελλάδα και κλείσιμο του δελφιναρίου στο Αττικό Πάρκο

Τρίτη, 13 Δεκ. 2016, 22:29  |  Αποφάσεις - Πανελ. Συμβουλίου PDFΕκτύπωσηE-mail

Οι μακροχρόνιες προσπάθειες πολιτών και φορέων καθώς και των Οικολόγων Πράσινων για την απαγόρευση των τσίρκων με ζώα στη χώρα μας έφεραν θετικό αποτέλεσμα με την ψήφιση του νόμου 4039/2012 που απαγορεύει τις παραστάσεις ζώων σε διάφορους χώρους συμπεριλαμβανομένων των τσίρκων και των ζωολογικών κήπων. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγόρευσε όλα τα ζώα στα τσίρκα και η δεύτερη παγκοσμίως, γεγονός που βεβαιώνει την πεποίθησή μας για ένα μέλλον χωρίς οποιαδήποτε μορφή βίας απέναντι στα ζώα.

Αν και ο νόμος 4039/2012 απαγόρευσε τις παραστάσεις με ζώα, η πολιτεία δεν έχει εφαρμόσει το νόμο για να σταματήσει τις παραστάσεις των δελφινιών και άλλων ζώων στο παράνομο δελφινάριο του Αττικού Πάρκου. Η πολιτεία έχει αδρανήσει και επιβάλλεται νέα κινητοποίηση ώστε να απαγορευτεί η αιχμαλωσία κητωδών στη χώρα μας.

Ως ΟΠ, καλούμε τον Αναπληρωτή Υπουργό να προχωρήσει άμεσα την τροπολογία για την απαγόρευση που έχει κατατεθεί στο γραφείο του ξεπερνώντας όποιες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, και να προχωρήσει την πρόταση στα αρμόδια όργανα της βουλής. Η τροπολογία εκτός από τη σαφή αναφορά στην απαγόρευση περιέχει και την ανάθεση της εφαρμογής του νόμου σε φορέα της πολιτείας. Η μέχρι τώρα ασάφεια σε αυτό το σημείο συνέβαλλε στην κωλυσιεργία από την πλευρά της πολιτείας. Να υπάρξει επίσης πρόβλεψη για  την επανένταξη των κητωδών,

Από την άφιξη των δελφινιών στην Ελλάδα, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ασχοληθεί με το θέμα με ποικίλους τρόπους, όπως καταγγελίες στην πολιτεία, έκδοση πολυάριθμων ΔΤ, συναντήσεων με αρμόδιους φορείς, διαμαρτυρίες, μήνυση εναντίον του Αττικού Πάρκου, ερωτήσεις στην ευρωβουλή, κ.α. Συνεργαστήκαμε με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» το οποίο υποστήριξε τον αγώνα μας και συνεργαζόμαστε και με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο "Dolphinaria-Free Europe" που έχει στόχο την απαγόρευση της λειτουργίας δελφιναρίων στην Ευρώπη. Η απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών αποτελεί προγραμματική δέσμευση των ΟΠ σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις σε αυτοδιοικητικό και εθνικό επίπεδο.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, 17-7-2016
e-max.it: your social media marketing partner