Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την διαπραγμάτευση για το Κυπριακό στην Γενεύη: όχι στις εγγυήσεις - διαχείριση της επίσλυσης στα χέρια των Κυπρίων

Παρασκευή, 13 Ιαν. 2017, 18:45  |  Ειδήσεις - Δελτία Τύπου PDFΕκτύπωσηE-mail

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν αναγκαία την ελευθερία του συνόλου της επικρατείας της χώρας και την επανένωση του νησιού μέσω της διζωνικής διακοινοτικής Ομοσπονδίας.Διαπιστώνεται όμως έντονη αδιαλλαξία εκ μέρους της Τουρκοκυπριακής πλευράς, κυρίως σε θέματα διακυβέρνησης του Ομόσπονδου Κράτους και προφανώς κυρίως υπό την πίεση της Τουρκίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν θετική εξέλιξη την άμεση και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού αφού θα λειτουργήσει καταλυτικά στις γεωπολιτικές αναταράξεις της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Επίσης εκτιμούν ότι μια λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση,εφόσον:

  • Θα λυθούν τα προβλήματα ευρωπαϊκός διαχείρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας για όλο τον πληθυσμό της
  • Θα αποτελέσει την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεσμοθετημένα θα συνυπάρχουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι Έλληνες και Τούρκοι κατ' ιθαγένεια. Αυτό αποτελεί μεταξύ των άλλων και κεκτημένο στην πολιτική και ιδεολογική αντιμετώπιση του Προσφυγικού.
  • Θα διευρύνει με διεθνή ασφάλεια τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περιοχή που σήμερα γίνονται διαγκωνισμοί σε θέσεις πρωτοκαθεδρίας
  • θα έχει θετικά αποτελέσματα και για την Ελλάδα περιορίζοντας το οφειλόμενο οικονομικό κόστος για την λειτουργία της Κύπρου και θα ενισχύσει τις διακρατικές οικονομικές και πολιτικές συνεργασίες μεταξύ των δύο δια θαλάσσης όμορων χωρών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι κάθετα αντίθετοι στην συνέχιση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων από τις «μητέρες» πατρίδες και την Βρετανία με την ιστορική αποικιοκρατική και γεωστρατηγική της παρουσία στο νησί. Οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία της επίλυσης του θέματος απέδειξαν ότι έχουν την ωριμότητα να λύνουν τα μεταξύ τους προβλήματα και είναι ικανοί να συμβιώσουν χωρίς εκβιασμούς από τρίτους για την λειτουργία τους. Όντας ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ, η ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτελούν μοναδική και ασφαλή εγγύηση και για τις δύο κοινότητες του νησιού. Άλλωστε αποτελεί σοβαρό πρόβλημα κύρους και διαχείρισης των Ευρωπαϊκών θεμάτων όταν οι δύο από τις εγγυήτριες δυνάμεις είναι ισχυρές χώρες της περιφέρειας της ΕΕ αλλά μη μέλη της.

Επικουρικά επισημαίνουμε ότι απαιτήσεις όπως αυτές των Τουρκοκυπρίων για διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων από τα κράτη μέλη της Δημοκρατίας και όχι το ομόσπονδο Κράτος είναι περιβαλλοντικά αναχρονιστική, ειδικότερα με τις εξελίξεις για την Κλιματική Αλλαγή και τη Σύνοδο του Παρισιού. Ανησυχητικές επίσης είναι οι παρεμβάσεις της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο που έχουν στόχο την ενεργειακή της εξάρτηση, ενώ οι θαλάσσιοι αγωγοί ενέργειας έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Δυστυχώς φαίνεται στις συνομιλίες να επικρατεί το εθνικό στοιχείο και όχι τα στοιχεία που ενώνουν, όπως η επίλυση των οικονομικών θεμάτων και της κοινωνικής αλληλεγγύης από τις δύο πλευρές. Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρούμε πολύ θετική την πρόταση των Ελλήνων και Κυπρίων Οικολόγων για μια πρότυπη οικολογική λειτουργία της Αμμοχώστου την επομένη μέρα, πρόταση που υιοθετήθηκε και από τους Ευρωπαίους Πράσινους στην απόφαση τους για την Κύπρο στο Συνέδριο της Γλασκώβης. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, όμως είμαστε αισιόδοξοι εφόσον η διαχείριση της επίλυσης παραμείνει στα χέρια των Κυπρίων.e-max.it: your social media marketing partner