Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν τον βομβαρδισμό στόχων στη Συρία από τις ΗΠΑ: Mόνο συνολική, πολιτική διαδικασία θα δώσει τέλος στον πόλεμο

Κυριακή, 09 Απρ. 2017, 21:00  |  Θεματικές - Ανθρώπινα Δικαιώματα PDFΕκτύπωσηE-mail

Ο σημερινός βομβαρδισμός στόχων από τις ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας αποτελεί συνέχεια των πολεμικών επεμβάσεων ξένων δυνάμεων στην περιοχή. Όπως έχει δείξει και η εμπειρία των επεμβάσεων σε ΙΡΑΚ και Λιβύη οι πολεμικές επεμβάσεις δεν δίνουν λύση στο ζήτημα.

Για περισσότερο από 6 χρόνια η Συρία υποφέρει από ένα δολοφονικό εμφύλιο πόλεμο με περισσότερο από το μισό της πληθυσμό να έχει αναγκαστεί να φύγει από τις εστίες του, πάνω από 6 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους, 5 εκατομμύρια σε στρατόπεδα σε γειτονικές χώρες και περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να έχουν έρθει στην Ευρώπη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, συμμετείχαν στις εργασίες του Συμβουλίου του ΕΠΚ που πραγματοποιήθηκαν στο Λίβερπουλ και εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα για την κατάσταση στη Συρία όπου καλείται η διεθνής κοινότητα να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες, ώστε να καταστεί δυνατή η αναστολή των εχθροπραξιών, η κατάπαυση του πυρός και η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα σαφέστατα καταδικάζει στρατιωτικές προσπάθειες επιβολής από ξένες δυνάμεις στη Συρία.

Tα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και το οικονομικό βάρος τους για να πιέσουν όλους τους εμπλεκόμενους στον Συριακό εμφύλιο για την αποκλιμάκωση, παρά την εκ νέου αναζωπύρωση της σύγκρουσης. Να μην ξεχνάμε τέλος ότι ένας από τους βασικούς λόγους της κοινωνικής αναταραχής στη Συρία που οδήγησε στον εμφύλιο έχει να κάνει με τo περιβάλλον, καθώς λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής η συνεχιζόμενη ξηρασία και η εξαντλητική αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα όξυναν πολύ το πρόβλημα της υδροδότησης μεγάλων περιοχών της χώρας αυτής.

Απερίφραστα καταδικάζεται η χρήση χημικών όπλων απ' όπου και αν προέρχονται. Οι εικόνες των αθώων πολιτών, που κατά δεκάδες πέθαναν από χημικά στη Συρία, αποτελούν όνειδος για την ανθρωπότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως οι στρατιωτικές και βίαιες ενέργειες δεν μπορούν να προσφέρουν μια βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός για τη Συρία. Μόνο μια συνολική, πολιτική διαδικασία θα δώσει ένα τέλος στον πόλεμο και μια βιώσιμη ειρήνη, διαδικασία που θα σέβεται όλες τις εθνικές και θρησκευτικές ομάδες της Συρίας, όπως πχ τη Κουρδική μειονότητα, χωρίς αποκλεισμούς, Την ώρα που στην Ευρώπη ορθώνονται φράχτες για την «αναχαίτιση» των προσφύγων, oι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Συρία εντείνοντας τα προβλήματα και απαιτείται επιτέλους η διεθνής κοινότητα να ρίξει βάρος στα αίτια του φαινομένου της μετανάστευσης και να κινηθεί για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης που θα δώσει τέλος στο δράμα του Συριακού λαού.


e-max.it: your social media marketing partner