Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Ακόμη μία Πρωτομαγιά σε βαθιά κρίση

Παρασκευή, 28 Απρ. 2017, 21:43  |  Ειδήσεις - Δελτία Τύπου PDFΕκτύπωσηE-mail

H εργατική Πρωτομαγιά είναι εδώ και 150 χρόνια φάρος και οδηγός των εργαζομένων όλης της γης στους συνεχείς αγώνες για αξιοπρέπεια στους χώρους εργασίας για δίκαιη αμοιβή, για ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμος οικολογικός πλανήτης αν δεν υπάρξει δίκαιη κατανομή του πλούτου μεταξύ πτωχότερων και πλουσιότερων.

Κι αυτή η Πρωτομαγιά βρίσκει τη χώρα μας να διανύει μια βαθιά κρίση:

  • Κρίση οικονομική, με ένα οικονομικό μοντέλο που είχε από την αρχή ημερομηνία λήξης, εν γνώσει μάλιστα εκείνων που αποφάσισαν τις βασικές επιλογές του.
  • Κρίση κοινωνική, με τη κοινωνική συνοχή να τρίζει και την αξία της συλλογικότητας των δημόσιων αγαθών να υποβαθμίζεται, με, αντίθετα, τη διόγκωση του ελλείματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ μας.
  • Κρίση περιβαλλοντική, που μεγαλώνει με:
  1. εκποίηση δημόσιων αγαθών  και
  2. αδυναμία επίλυσης χρόνιων περιβαλλοντικών προβλημάτων (αυθαίρετα, απορίμματα, ορυχεία και εξορύξεις, καταστροφή αιγιαλών, αδυναμία στη προστασία των δασών και με σοβαρά αντιπεριβαλλοντικά προβλήματα στον ενεργειακό τομέα).
  • Κρίση πολιτικής χρεοκοπίας του συστήματος αξιών και αντιλήψεων στη κοινωνία μας, που μας οδήγησε ως εδώ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί, παρά μόνο αν ανιχνευθεί ένας επαναπροσανατολισμός του μοντέλλου "ανάπτυξης", παραγωγής και κατανάλωσης, ενισχύοντας την τριγωνική σχέση της βιώσιμης οικονομίας: " Οικονομία, Κοινωνία, Περιβάλλον".

Ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Κώστας Διάκος επισημαίνει: Σήμερα που το μεγάλο κεφάλαιο και η παραδοσιακή εργοδοσία εξαυλώνονται μέσα στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά συστήματα, οι εργαζόμενοι πρέπει και αυτοί να ξανοιχτούν σε νέες πρωτοβουλίες, πέρα από την ιδιωτική πρωτοβουλία και την μισθωτή εργασία. Αρχικά να ξαναδούν το περιεχόμενο και τον χρόνο εργασίας τους. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία π.χ., αντλεί τις παραδόσεις της από τις λαμπρότερες στιγμές του εργατικού και αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος για την αυτοδιαχείριση, την συμμετοχική δημοκρατία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Αγωνιζόμενοι για τη γιορτή μίας άλλης πρωτομαγιάς, με κατοχύρωση της δημόσιας άσκησης των συλλογικών αγαθών και εξασφαλίζοντας μια ποιότητα ζωή, που θα στηρίζεται στη συνεργασία και την αλληλεγγύη, σε μια κοινωνία, εν τέλει, της βιώσιμης ευημερίας.

e-max.it: your social media marketing partner