Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Δευτέρα, 08 Μάι. 2017, 18:59  |  Αποφάσεις - Πανελ. Συμβουλίου PDFΕκτύπωσηE-mail

Στις 16/3/2017 ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας (με τη συναίνεση του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη) εξήγγειλε πως "θα χωροθετηθεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων), πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ 251)".

Η κατασκευή του τεράστιου γηπέδου (35.000 θέσεων), μαζί με τα άλλα έργα που θα το συνοδεύουν (οι μεγάλες ομάδες έχουν μετατραπεί σε εμπορικές επιχειρήσεις, με εκτεταμένες χρήσεις εμπορίου, αναψυχής, γκαράζ κλπ), θα αποκόψει την επικοινωνία της πόλης (φυσική και οπτική) με τον ορεινό όγκο του Υμηττού, θα υποβαθμίσει τις υπώρειές του και τις προστατευόμενες δασικές ενότητες, θα καταστρέψει εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου καθώς και την κοίτη του ποταμού Ιλισού (απ' τα πολύ λίγα σημεία του που δεν έχουν μπαζωθεί), και παράλληλα θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα, συρρικνώνει, κατακερματίσει το χώρο, αποτρέποντας μια για πάντα τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου αναψυχής, περιπάτου, υψηλού και πυκνού πρασίνου.

Ο χώρος που προορίζεται για γήπεδο (φυτώριο Δήμου Αθηναίων):

- Βρίσκεται εντός του θεσμοθετημένου ως Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή - Ιλισίων, σύμφωνα με το Π.Δ. «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του  όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή  - Ιλισίων» (ΦΕΚ 187/Δ/2011), στο οποίο «κυριαρχεί η χρήση του «κοινόχρηστου Πρασίνου, και δεν επιτρέπεται η δόμηση νέων κτιρίων».

- Επίσης βρίσκεται στη Β. Ζώνη προστασίας του Υμηττού.

- Το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας (Νόμος 4277 ΔΕΚ 156Α/1-8-2014), όπως και το προηγούμενο ρυθμιστικό (Ν 1515/1985), καθορίζει το χώρο ως «Μητροπολιτικό Πόλο πρασίνου και αναψυχής».

- Αλλά και η μελέτη του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στους οποίους ανατέθηκε η μελέτη το Νοέμβριο του 1997, και εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και προστασίας περιβάλλοντος Αθήνας του Υπουργείου Περιβάλλοντος στις 17/10/2001, προτείνει «Ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή - Ιλισίων, υψηλής οικολογικής ποιότητας, με περιορισμένες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, υψηλού πρασίνου, συνολικής έκτασης 4.500 στρεμμάτων, εκ των οποίων ο πυρήνας θα καταλαμβάνει περίπου 1.400 στρέμματα».

- Ακόμη το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) που καθορίζει τις χρήσεις και λειτουργίες του Πάρκου κατ' επιταγή του Π.Δ. 187/Δ/2011 και ολοκληρώθηκε το 2011 από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μετά την ανάθεση προς αυτό από τον ΟΡΣΑ ξεκάθαρα αναφέρει πως εντός του πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου «απαγορεύεται κάθε νέα δόμηση κλπ».

- Ανήκει στην έκταση των 965 στρεμμάτων του Ν 732/1977 (ΦΕΚ 310/Α/77) που παραχωρήθηκε στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, άνευ ανταλλάγματος με τον όρο όμως ότι η παραχώρηση γίνεται «επί τω σκοπώ δημιουργία χώρων πρασίνου (Άλσους)».

- Γειτνιάζει (απόσταση αναπνοής), με  δύο στρατιωτικά νοσοκομεία, το νοσοκομείο Σωτηρία, πολυκατοικίες (κατοικιών), καθώς και με την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή αποτελεί έναν σημαντικό πόλο υπερτοπικού πρασίνου, το μοναδικό σήμερα μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο (μετά τις αρνητικές εξελίξεις στο Ελληνικό και τον Ελαιώνα), σε μια Αθήνα που διαθέτει τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες (μόνο 2,5 τετρ. μέτρα, όταν το διεθνές όριο για επιβίωση είναι άνω των 10 τετρ. μέτρων).

Είναι γνωστό επίσης ότι οι μεγάλες πράσινες εκτάσεις λειτουργούν κατά της ρύπανσης στην πόλη, βελτιώνοντας σημαντικά το μικρόκλιμα και μειώνοντας κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες τη μέση θερμοκρασία, γεγονός που σε περιόδους έντονων κλιματικών αλλαγών και καύσωνα, θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά στην αποφυγή σοβαρών επεισοδίων ακόμη και θανάτων.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας στο σκεπτικό της απόφασης του (1970/2012) που κήρυξε το Μπάτιμντον «αυθαίρετο» επισημαίνει «Με την δημιουργία του ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή διευκολύνεται η κίνηση των αέριων ρευμάτων από τον Υμηττό προς το Λεκανοπέδιο, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην βελτίωση των ατμοσφαιρικών και κλιματολογικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής».

Αλλά και το άρθρο 24 του Συντάγματος τονίζει ότι: «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους».

Δυστυχώς όμως αντί να διαφυλαχτεί αυτός ο χώρος (η διείσδυση του Υμηττού στην πόλη), να αναδειχθεί και να προσφέρει την ευεργετική του επίδραση στη ζωή των κατοίκων (δηλαδή η μετάβαση από το αστικό στο περιαστικό περιβάλλον) της πολύπαθης, νεφόπληκτης, πυκνοδομημένης Αθήνας, αλλά και ευρύτερα του Λεκανοπεδίου Αττικής «προικίστηκε» διαχρονικά με μια σειρά ετερόκλητων και ασύμβατων για πάρκο λειτουργιών (Ολυμπιακό Χωριό τύπου, Μπάντμιντον, Γραφεία ΕΠΟ, Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων, παράνομοι δρόμοι και ανεξέλεγκτη στάθμευση, πρόβλεψη για κτίριο Αστυνομίας - Ν 3688/2008 - κλπ).

Τα Πάρκα πρέπει να διαφυλαχτούν ως κόρη οφθαλμού

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση που κινδυνεύει το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή απαιτείται ευρύτατος συντονισμός δράσης, αγώνα και αντίστασης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε από τον πρωθυπουργό να ακυρώσει την καταστροφική για την Αθήνα και το περιβάλλον απόφαση κατασκευής γηπέδου στο Γουδή.

Επίσης ζητάμε από το Δήμο Αθηναίων να απορρίψει την πρόταση του πρωθυπουργού σεβόμενος τις θετικές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου υπ' αριθ. 522/2014 και 686/2015 «για άμεση υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή». Παράλληλα ζητάμε από την Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με παλαιότερες ομόφωνες αποφάσεις, να πάρει πρωτοβουλίες συντονίζοντας τη δράση όλων των Δήμων της Αττικής, για να διασωθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Λάρισα, 6 Μαίου 2017

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων


e-max.it: your social media marketing partner