Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Η ποιότητα της Πληροφορίας είναι ποιότητα Δημοκρατίας

Πέμπτη, 18 Μάι. 2017, 18:19  |  Ειδήσεις - Δελτία Τύπου PDFΕκτύπωσηE-mail

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνίας της Πληροφορίας

Η προβληματική της Κοινωνίας της Πληροφορίας αποτελεί βαθιά πολιτικό ζήτημα για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους. Οι τρόποι δημιουργίας και διάχυσης της πληροφορίας - γνώμης ή άποψης, ιδέας ή επιστημονικής γνώσης ή και προιόντος πολιτισμού - θέτουν σαφή τα όρια διάκρισης μεταξύ των ιεραρχικών, αυταρχικών, πολιτικών συστημάτων - ελέγχου και καταστολής της κοινωνίας - και του μοντέλου μιας άλλης, «οριζόντιας» και αντι-αυταρχικής Δημοκρατίας, περιεκτικής και όχι αποκλειστικής, η οποία εγκαλεί τον πολίτη στον προσεταιρισμό και στον συνεταιρισμό στο πλαίσιο του καθορισμού της συλλογικής πολιτικής.

Στον αγώνα για μια άλλη Κοινωνία της Πληροφορίας, μιας άλλης, περιεκτικής, Δημοκρατίας, οι Οικολόγοι Πράσινοι θέσαμε και θέτουμε σαν πρωταρχικούς στόχους:

- την, δίχως όρους, επίτευξη της «ανοιχτής» δημόσιας πληροφορίας, ελεύθερης από περιορισμούς και προσβάσιμη απ'όλους τους πολίτες

- την ελευθερία δημόσιας έκφρασης του πολίτη-επώνυμα ή και ανώνυμα

- την προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής - μακριά από καταγραφές και παρακολουθήσεις,

- τον εξορθολογισμό των δικαιωμάτων αποκλειστικής εκμετάλλευσης πνευματικής ιδιοκτησίας

- την αποποινικοποίηση της ιδιωτικής χρήσης αντιγράφων για μη εμπορικούς σκοπούς και, τέλος,

- τη χρήση ελεύθερου λογισμικού και ανοιχτών προτύπων σαν βασικό εργαλείο διαφάνειας χρηστής διακυβέρνησης.

«Η ανάπτυξη μιας Κοινωνίας της Πληροφορίας παραπέμπει σε μια κοινωνία, όπου η δημιουργία, η μετάδοση, η διάχυση και η αξιοποίηση της πληροφορίας θα αποτελούν σημαντική οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα και προς αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε να εργαστούμε.» αναφέρει στο σχετικό, επετειακό, του μήνυμα ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Δεν αρκεί για εμάς, τους Οικολόγους Πράσινους. Το κρίσιμο είναι η ποιότητα μιας Κοινωνίας της Πληροφορίας ως θεμελιώδης παράγοντας διαμόρφωσης της ποιότητας της Δημοκρατίας: ή ιεραρχικής και αυταρχικής ή «οριζόντιας» και συμμετοχικής. Και ως προς αυτό θεωρούμε ότι έχουμε ακόμη πάρα πολύ δρόμο.


e-max.it: your social media marketing partner