Κοινωνική Ευρώπη: Οι Πράσινες θέσεις για Οικονομία και Παιδεία

Συνάντηση Θεματικής Ομάδας Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων με το τμημα παιδειας του ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή, 23 Ιούν. 2017, 19:23  | 

Με πρωτοβουλία της Θ.Ο. Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σε αίθουσα της Βουλής στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο κομμάτων στην κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η Θ.Ο. Παιδείας των Ο.Π. έχει ενεργή συμμετοχή στο κοινοβουλευτικό έργο μέσα από τις ΕΠΕΚΕ Παιδείας, με συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου και κατάθεση προτάσεων στα επιμέρους θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Στην συνάντηση που έγινε για πρώτη φορά συμμετείχαν συντονιστές και μέλη των τμημάτων των δύο κομμάτων παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη που έχει το χαρτοφυλάκιο της Β'βάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης και του Οικολόγου Βουλευτή Γιώργου Δημαρά.

Από την μεριά των Ο.Π. συμμετείχαν οι: Χρήστος Πατσός, Κοινωνιολόγος-Σχολικός Σύμβουλος, Αγγελική Μπαξεβάνη, Οικονομολόγος-Εκπαιδευτικός, Γρηγόρης Μαλτέζος, Ενεργειολόγος Μηχανικός και από το τμήμα Παιδείας του  ΣΥΡΙΖΑ οι: Ράνια Αστρινάκη, Κοιν. Ανθρωπολόγος Πάντειο, Σαράντης Γκάγκος, Ερευνητής Β΄ ΙΙΒΕΑΑ, Γιώργος Μπουγελέκας, Εκπαιδευτικός, Ζήσης Καπράνας, Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ.

Η συντονίστρια της Θ.Ο. Παιδείας των Ο.Π. Έλενα Μπότση άνοιξε τη συζήτηση αναφερόμενη στα σημεία όπου υπάρχει ταύτιση, αλλά και σε ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητες για τους Ο.Π. και στα οποία θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη προσοχή. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη οικολογικού προσανατολισμού της εκπαίδευσης και τοπικοποίησης της εκπαιδευτικής λειτουργίας (π.χ. Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας με εμπλοκή της κοινωνίας πολιτών). Παρά την κοινή ομολογία για αναβάθμιση και αύξηση του κύρους της επαγγελματικής εκπαίδευσης, που αποτελεί και το ιδεολογικό στοίχημα των προοδευτικών δυνάμεων, η τάση ανωτατοποίησης με τη δημιουργία διετούς δομής επαγγελματικής κατάρτισης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αναιρεί ακριβώς αυτό το στόχο και οδηγεί στην απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των επαγγελματικών σχολών. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο θα πρέπει να άρει τις ασυμμετρίες της εκπαίδευσης, όπως το χάσμα ανάμεσα σε καλά και κακά σχολεία, η ελλιπής εξειδίκευση και πρακτική άσκηση σε όλους τους τομείς, τόσο της τεχνικής, όσο και της ανώτατης, η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης που οδηγεί τη νέα γενιά στη μετανάστευση. Στο ίδιο πνεύμα ο Γ. Δημαράς τόνισε την ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνηση για μία βιώσιμη οικονομία.

Ο συντονιστής του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Κοτσιφάκης αναφέρθηκε στο όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για μια δημοκρατική εκπαίδευση και τις δυσκολίες εφαρμογής του υπό συνθήκες κηδεμονίας της χώρας, στις τομές που γίνονται και χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, όπως το σχολείο θεωρίας και πράξης, το ολοήμερο, η αλλαγή του εξετασιοκεντρικού μοντέλου, ο ενιαίος χώρος εκπαίδευσης και έρευνας, τα νέα προγράμματα σπουδών.

Στη συζήτηση τέθηκαν ζητήματα από τους συμμετέχοντες σε σχέση με τις ‘πράσινες ειδικότητες' στην επαγγελματική εκπαίδευση, την διακριτότητα της οικολογικής παιδείας εντός του ωρολογίου προγράμματος, την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων ήδη από την προσχολική ηλικία, την πραγματική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των φορέων του, την ανάγκη στήριξης των αγροτικών σχολών και της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, την εμπλοκή των μαθητών στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος του σχολείου τους.

Τη συνάντηση έκλεισε ο Υπουργός Δ. Μπαξεβανάκης τονίζοντας την συστηματική προσπάθεια του Υπουργείου για τις μεταρρυθμιστικές τομές στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ αναμένει, όπως και το τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, συνέχεια της συνεργασίας και του διαλόγου με την Θ.Ο. Παιδείας των Ο.Π. όσο αφορά σε θέματα στα οποία οι τελευταίοι διαθέτουν αυξημένη τεχνογνωσία.

Η Θεματική Ομάδα Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων


e-max.it: your social media marketing partner