Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Πολιτικό-Προγραμματικό Συνέδριο της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης»

Τρίτη, 04 Ιούλ. 2017, 17:48  |  Ειδήσεις - Δράσεις - Εκδηλώσεις PDFΕκτύπωσηE-mail

Το παρόν τους έδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο άνοιγμα του 3ήμερου Πολιτικoύ-Προγραμματκού Συνεδρίου της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετείχαν στην διαδικασία έναρξης του Συνεδρίου μέσω διμελούς αντιπροσωπείας από τον συν-εκπρόσωπο Κώστα Διάκο και το τακτικό μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, Γιώργο Δημητρίου.

Τον χαιρετισμό στο Συνέδριο και τους συνέδρους απηύθυνε ο συν-εκπρόσωπος Κώστας Διάκος σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα κυριότερα σημεία της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης των καιρών και σκιαγραφώντας τα κύρια εργαλεία της προσπάθειας θεραπείας της:

- την ανάγκη αλλαγής των ιδεολογικών στόχων των πολιτικών δυνάμεων,

- την ανάγκη μετατροπής του κομματικού-πελατειακού κράτους σε κράτος δικαίου,

- την ανάγκη ουσιαστικής αποκέντρωσης, γεωγραφικής και αρμοδιοτήτων,

- την επικαιρότητα και την μοναδική δημιουργικότητα της κοινωνικής οικονομίας και τέλος,

- την επείγουσα ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης οικονομίας και κοινωνίας, βάσει του οικολογικού προτάγματος.

Την παρουσία της αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων ολοκλήρωσε η δήλωση του συν-εκπροσώπου του κόμματος στο τέλος της 1ης μέρας του Συνεδρίου: «Διαπιστώθηκε ένας ενδιαφέρων προβληματισμός από τους εκπροσώπους των συνιστωσών της Συμπαράταξης και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εκφραστεί και στις θέσεις του κόμματος. Η Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα έχει σοβαρό πολιτικό λόγο και οφείλει να κάνει την υπέρβαση σε θέσεις και πρόσωπα. Προς την κατεύθυνση αυτή εκτιμούμε ως Οικολόγοι Πράσινοι ότι το διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό θα έχει την απαραίτητη ανανέωση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του τόπου.»

Αναλυτικά, ο χαιρετισμός των Οικολόγων Πράσινων

Το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων σας ευχαριστεί για την πρόσκληση στο Προγραμματικό σας Συνέδριο (Θέσεων) που συγκαλείτε.

Ειλικρινά σας διαβεβαιώνει ότι οι απόψεις της Πολιτικής Οικολογίας είναι στη διάθεση του προβληματισμού σας.

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει μέσα από ένα χαιρετισμό,

Για τα προβλήματα των κοινωνιών στην εποχή μας

Είναι προφανες ότι κομίζω γλαύκες στην Αθήνα επαναλάμβάνοντας το δεδομένο οτι η ανθρωπότητα διέρχεται κρίσιμες στιγμές.

· Ο αρνητικός επαναπροσδιορισμός των ηθικών και κοινωνικών αξιών.

· Η επίθεση στο Δημόσιο - Κοινωνικό από το ιδιωτικό χάριν του κέρδους,

· η μετατροπή του υποκειμένου της κοινωνίας, του «ανθρώπου» σε αντικείμενο διαχείρισης, μαθηματικών τύπων, στατιστικών διαπιστώσεων και «εργαλείο» στη παραγωγή ανώφελου στη κοινωνική συνοχή οικονομικού κέρδους,

- στρεβλώνουν την κοινωνική μας ταυτότητα και

- υποτάσσουν τη πολιτιστική και κοινωνική μας ιστορία στην  δήθεν  αποτελεσματικότητα αλλά σίγουρα στην οικονομική σκοπιμότητα

Η σημερινή διεθνής συγκυρία

Οι διαγκωνισμοί στις γεωστρατηγικές επιρροές για οικονομικά κυρίως οφέλη και μάλιστα στη περιοχή μας (κυρίως), που γεννούν

- πόλεμους,

- βία και

- ανθρώπινη απαξία

με κορυφαίο γεγονός την προσφυγική ροή όπου γης και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με αποκορύφωμα τη χώρα μας καθιστούν αναγκαία όχι μόνο την αμφισβήτηση της ορθότητας των επιλογών αλλά και την ανάγκη αλλαγής στους ιδεολογικούς στόχους των πολιτικών δυνάμεων.

Οικονομία

Στην Ελλάδα διανύουμε τον ένατο χρόνο μια σκληρής λιτότητας που καθιστά το λαό μας φτωχότερο από ποτέ μεταπολεμικά.

Αξίες και αρχές της κοινωνικής μας συνοχής βάλλονται βάναυσα.

Αλλά και η πολιτική της αντιπολιτευτικής επιθετικότητας οποθενδήποτε προερχόμενης, χωρίς συνοχή και συνέπεια πράξεων και λόγων, περιοριζόμενη στη στειρότητα του ουσιαστικού τρόπου σκέψης για την κοινωνία, στηρίζει την ασάφεια και την σύγχυση στο πολίτη.

Η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κρίση. Μια κρίση που είναι αποτέλεσμα ενός χρόνιου τρόπου διαχείρισης με έντονα της ανορθολογικότητας στη ανάπτυξη, πελατειακό τρόπο αντίληψης και υποταγή του μεσο-μακροπρόθεσμου σχεδιασμού (άραγε υπήρξε ποτέ;) στην ευκαιριακή λύση, δεν έχει τα βασικά σωσίβια για το ξεπέρασμα της. Όμως έχουμε ανάγκη για την έξοδο της απ' αυτήν αλλά  θα υπάρχει προοπτική για μια πραγματική βιώσιμη ευημερία όταν θα επαναπροσδιοριστούν οι καταναλωτικές ανάγκες μας με σαφείς προτεραιότητες (χωροχρονικές και όχι μιμιτισμούς) θα διαμορφώσουμε ένα « life style» προσαρμοσμένο στο τρόπο ζωής μας στο χώρο που ζούμε και όχι παίζοντας με πρότυπα αναντίστοιχα για μας. Πρέπει ακόμα να υποτάξουμε το στρεβλωμένο βαθύ κράτος στο πραγματικό του στόχο που είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών. Έτσι θα μετατρέψουμε ένα πελατειακό κομματικό κράτος σε κράτος δικαίου. Και προς την κατεύθυνση αυτή η αποκέντρωση (γεωγραφική και αρμοδιοτήτων) είναι βασικός άξονας, με απόδοση πολλών αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ. Μη το φοβόμαστε.

Μια πρόταση της Οικολογίας για την Οικονομία: Κοινωνική Οικονομία

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Πολιτική Οικολογία προωθεί την κοινωνική οικονομία. Αλλά με τιμιότητα συμπεριφοράς. Και πολεμώντας το πλέγμα ενός  πλάγιου ιδιωτικού πλουτισμού με τη χρήση της. Ακόμα ξεκαθαρίζει ότι η φιλανθρωπία (ιδιωτική ή κρατική) δεν είναι κοινωνική οικονομία. Πρόκειται για μα νόθα αντίληψη στο θέμα. Για μας η Κοινωνική Οικονομίας αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της Οικονομίας στον 21ο αιώνα ενισχύοντας το κοινωνικό κεφάλαιο ως τρίτη επιλογή στα ήδη δύο δοσμένα.

Που συνομολογείται πια η αποτυχία τους, με το λυκόφως του κλασσικού βιομηχανισμού και την αυγή της τεχνολογικής επανάστασης.

Δηλαδή: Το ιδιωτικό κεφάλαιο, εξαϋλωμένο πια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα Και το κρατικό κεφάλαιο που κινείται πλέον με όρους ιδιωτικού κεφαλαιοκρατικού κομματικού μηχανισμού της εκάστοτε νομενκλατούρας.

Η Κοινωνική Οικονομία, αντίθετα, ενισχύει

- την οικονομική αποκέντρωση και

- την συμμετοχή του πολίτη στην παραγωγή του προϊόντος που καταναλώνει

- συνήθως ενισχύοντας τη άμυνα για οικονομική διαφάνεια και πάταξη της αισχροκέρδειας.

Μιλώντας για τη νεότερες γενιές

Πιστεύομε ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν διορθώνονται με εκδικητική κριτική ή απόδοση ευθύνης σε τρίτους αλλά με ουσιαστική αυτοκριτική των υπευθύνων, για να επαναφέρουμε τον πολίτη στη πολιτική και να μην τον κάνουμε βορά ενός συστήματος πολιτικού οικονομικίστικου επιστημονικού μη αιρετού ελιτισμού στη διαχείριση των κοινωνικών υποθέσεων.

Και είναι η παρακαταθήκη που πρέπει να εμφυσήσουμε στις νεότερες γενιές, αναγκαία μαγιά για την ριζική αλλαγή νοοτροπιών και τρόπων ζωής, αλώβητες από το παρελθόν.

Κινδυνεύουν όμως να οδηγηθούν στο άλλο άκρο με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να μηδενίσει την κοινωνική αλληλεγγύη, βασικό συνδετικό κρίκο της κοινωνικής συνοχής.

Ευρώπη

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, εκπροσωπώντας στη χώρα μας την αυτόνομη πολιτική Οικολογία, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος πιστεύουμε στην Ενωμένη  Ευρώπη.

Είναι το μεγάλο σπίτι μας, της ποικιλότητας σε

- πολιτισμούς,

- γλώσσες,

- θρησκείες,

- οικονομικές συνήθειες και

- διεθνείς σχέσεις,

μας δίνει έτσι ένα προνόμιο του συγκριτικού πλεονεκτήματος στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Όμως ξεκίνησε στρεβλά. Με κύριο άξονα της σύνδεσης τον οικονομικό. Έτσι υποτιμήθηκε η δημοκρατικότητα στη πατρίδα της ως προς την διαχείριση των θεσμών της και περιόρισε το κοινωνικό σκέλος των πολιτισμών της σε επί μέρους προσπάθειες χωρίς συνολικό προγραμματισμό για όλους τους πολίτες της.

Οφείλουμε να την αλλάξουμε.

Για την ισόρροπη εξέλιξη της ενότητας στο οικονομικό και το κοινωνικό -θεσμικό.

Αντ' αυτού ακούμε για την Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Εμείς όμως πιστεύουμε στην Ευρώπη των ίσων ευκαιριών, διαφοροποιούμενων όμως ανά χώρα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της

Για τις συνεργασίες

Συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων στη Κυβέρνηση.

Ως Πράσινοι, κινούμαστε προς την εξυπηρέτηση της κοινωνικής μας ευθύνης. Αυτή η ευθύνη στηρίζει και τη κουλτούρα της συνεργασίας ως αρχή της Πολιτική Οικολογίας.

Μετά μια πετυχημένη ευρωβουλευτική παρουσία και έχοντας πλέον ισχυρή παρουσία στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, τολμήσαμε τη συμμετοχή μας, με μεγάλο ρίσκο είναι γεγονός, στην παρούσα κυβέρνηση για να εκφράσει στο μέτρο του δυνατού το οικολογικό στίγμα στη κατεύθυνση προς την έξοδο από την Κρίση. Είτε γιατί αυτό περιορίστηκε από την στενή επιτροπεία των μνημονίων είτε και από λάθη κυβερνητικών επιλογών αλλά και δικά μας δεν έφτασε στο επιθυμητό σημείο. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν θετικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό έργο ενώ γίνανε οι αναγκαίες διαφοροποιήσεις μας όταν το κόμμα μας έχει διαφορετικές θέσεις και επιλογές, βασικό δικαίωμα στη κουλτούρα της συνεργασίας.

Θεωρούμε όμως αναγκαία τη πολιτική σταθερότητα για την έξοδο από την Κρίση. Και οι πολιτικές προτροπές για εκλογές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Και προς την κατεύθυνση αυτή είμαστε δω και το παλεύουμε με τις λίγες δυνάμεις μας αλλά με περισσή υπευθυνότητα.

Για την οικονομική και κοινωνική επαναφόρα στην κανονικότητα, αλλά με νέους κανόνες συμβίωσης.

Για να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στο σεβασμό του Περιβάλλοντος από τον επενδυτικό πανικό επιδιώκοντας να πετύχουμε και στην Ελλάδα τους στόχους της διάσκεψης του Παρισιού και να εμποδίσουμε όσο γίνεται την κλιματική αλλαγή. Για την επιβίωση μας ως είδος.

Μετά λοιπόν από τις παιδικές μας ασθένειες, και τις νεανικές μας εφόδους αισθανόμαστε ώριμοι για να είμαστε ουσιαστικότεροι στο διαμορφούμενο νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Όπως και στην άλλη Ευρώπη οι Πράσινοι είναι οι αναγκαίοι καταλύτες για ευρύτερες συνεργασίες με περισσότερη κοινωνική στήριξη και πληρότητα στις επιλογές από τη σύνθεση των επιμέρους απόψεων.

Όποιο κόμμα εκτιμά ότι το κομματικό του συμφέρον ταυτίζεται με το κοινωνικό συμφέρον (δηλ. τα κόμματα της απόλυτης αλήθειας) είναι αναχρονιστικό.

Περί ατομικής και συλλογικής πολιτικής ευθύνης,

Όχι στη πολιτική των «οικονομικών μεσιτειών» στη πολιτική Κλείνοντας

Φίλες και Φίλοι,

Ο Νίκος Καζαντζάκης στην «Ασκητική» του έγραφε: «Να αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ μόνος μου έχω χρέος να σώσω της γης. Άμα δεν σωθεί εγώ θα φταίω»

Και η ποιητική ρίμα που έγινε και τραγούδι επισημαίνει: «Αυτό τον κόσμο τον καλό σε μας τον παραδώσανε κι άλλοι τον καρτεράνε».

Με αυτές τις πολιτιστικές μας αξίες που προσδιορίζουν την ατομική και συλλογική ευθύνη στη πολιτική, που οφείλει να σέβεται τον δημόσιο «κορβανά» και το μόχθο των πολιτών,

θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Συνέδριο σας θα έχει επιτυχία και θα αναγεννήσει την σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας, κάτι που για την Πολιτική Οικολογία είναι αναγκαίο στο διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό. Ο καθένας με την ιδιαιτερότητα του. Έτσι θα συμμετάσχετε στην προσπάθεια της αλλαγής του. Για το καλό της χώρας αλλά και το συμφέρον του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Σας το ευχόμαστε ολόψυχα.

e-max.it: your social media marketing partner