Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Τα Χανιά, τόπος με έντονο το οικολογικό απότύπωμα μας θυμίζει πολύ σημαντικά οικολογικά γεγονότα

Κυριακή, 06 Αύγ. 2017, 20:17  |  Ειδήσεις - Δελτία Τύπου PDFΕκτύπωσηE-mail

Σήμερα 2 Αυγούστου, είναι η μέρα για το 2017, κατά την οποία έχουμε καταναλώσει όλη την παραγωγή της χρονιάς http://www.overshootday.org/. Πριν 47 χρόνια, το 1970, παραγωγή και κατανάλωση ήταν σχεδόν ισοσκελισμένες.

Από τότε κάθε χρόνο η υπερκατανάλωση δεν επιτρέπει την επαρκή ανανέωση των καλλιεργειών και των ζώων κτηνοτροφίας. Η υπέρ-εκμετάλλευση των υδατοκαλλιεργειών, η υπέρ-αλίευση, η υπέρ-βόσκηση, η αποψίλωση των δασών, η διάβρωση των εδαφών και η συσσώρευση απορριμμάτων έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την υπερκατανάλωση. Ετσι, από σήμερα αρχίζει το οικολογικό μας χρέος προς τη Γη. Από σήμερα κάνουμε υπέρ-αναλήψεις χωρίς όριο από τα αποθέματα της Γης.

Ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Κώστας Διάκος σχολίασε: "Τα ψέματα τελείωσαν. Κανείς δεν μπορεί πια να κερδίζει βασανίζοντας τον πλανήτη Γη. Όλοι μαζί οφείλουμε να τον περιθάλψουμε και να θεραπεύσουμε τις άπειρες πληγές που ανοίξαμε επί χρόνια στο «σώμα» του... καθοδηγούμενοι από τους κερδοσκόπους και την απληστία μας. Ο ήλιος, το νερό, το χώμα, ο αέρας, τα ζώα, είναι... σύμμαχοι και όχι εχθροί μας. Ας πάψουμε να τα πολεμάμε.Η έξοδος από το αδιέξοδο αυτό είναι γνωστή από τα παλιά χρόνια, αλλά δύσκολα εφαρμόζεται. Ο προσανατολισμός της ανάπτυξης πρέπει να αλλάξει έγκαιρα, να γίνουν επενδύσεις για την ικανοποίηση συλλογικών αναγκών, να μειωθεί η ανισότητα που υπάρχει ανάμεσα στις εισοδηματικές τάξεις, να αναγνωριστεί η αξία της χειρωνακτικής εργασίας και να παράγονται αγαθά πιο απλά και μεγαλύτερης διάρκειας. Το βασικότερο απ' όλα και το πρωταρχικό στοιχείο είναι να αλλάξει η υπάρχουσα καταναλωτική νοοτροπία. Οι άνθρωποι πρέπει να περιοριστούν στις πραγματικές τους ανάγκες και να μην χρησιμοποιούν την παραγωγή σαν μέσο δύναμης, προβολής ή κέρδους."

e-max.it: your social media marketing partner