Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Έωλη η «αξιοποίηση» της κτιριακής περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης

Παρασκευή, 11 Αύγ. 2017, 16:34  |  Ειδήσεις - Δελτία Τύπου PDFΕκτύπωσηE-mail

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την προσπάθεια αλλαγής χρήσης των ιστορικών κτιρίων της πρώην 5ης Μεραρχίας, των πρώην Φυλακών και των Στρατώνων στον λόφο Καστέλι στα Χανιά

Πρακτικά έωλη αποδεικνύεται η επιχειρούμενη επίμονη προσπάθεια αλλαγής χρήσης, εκποίησης και «ξενοδοχοποίησης» των ιστορικών κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Τα κτίρια αγοράστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, με στόχο την εκπαιδευτική - ακαδημαϊκή τους αξιοποίηση και την δημιουργία εκπαιδευτικής μονάδας, την εποχή της πρώτης συγκρότησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Παρά ταύτα, παρά τις ακριβείς νομικές και συνταγματικές δεσμεύσεις οι οποίες διέπουν την χρήση τους και την αδιαμφισβήτητη πολιτιστική τους διάσταση για την πόλη των Χανίων, αποτελούν εδώ και 4 χρόνια το αντικείμενο μιας πρωτοφανούς προσπάθειας από μέρους της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου για την εκχώρηση τους σε ιδιωτική εταιρεία με στόχο την δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου.

- Σκοπός της διάθεσης των δημόσιων πόρων για την αγορά των εν λόγω κτιρίων ήταν αποκλειστικά η εκπαιδευτική-ακαδημαϊκή τους αξιοποίηση, γεγονός που καθιστά νομικά αδύνατη και αντισυνταγματική τη μεταβολή του και τη διάθεση τους σε εμπορική επιχείρηση.

- Η αλλαγή της χρήσης των τριών κτιρίων αντίκειται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης των Χανίων που προβλέπει για τη συγκεκριμένη περιοχή «οργάνωση εγκαταστάσεων εκπαίδευσης».

Η όλη προσπάθεια, η οποία έχει εγείρει σημαντικές νομικές, ακαδημαϊκές και κοινωνικές αντιδράσεις, υποστηρίζεται ενεργά από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ και όσους παρέμειναν θεατές της διαχρονικής κατάρρευσης των μνημείων και των ιστορικών κτιρίων της Παλιάς Πόλης των Χανίων για να έλθουν σήμερα να προτείνουν τη «σωτηρία» τους μέσω της εκχώρησης σε ιδιώτες για τουριστική - εμπορική εκμετάλλευση.

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουμε την προσπάθεια της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης να εκποιήσει σε ιδιωτική εταιρεία τα τρία ιστορικά κτίρια στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου με την στήριξη του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη και των άλλων νεοφιλελεύθερων ομοϊδεατών της», δήλωσε ο συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Κώστας Διάκος. «Καλούμε την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, το Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης, να θέσουν τέλος στην αντισυνταγματική διαδικασία εκποίησης και να προχωρήσουν άμεσα και από κοινού στην επιμελή τους αναστήλωση παράλληλα με την αναστήλωση όλων των μνημείων της Παλιάς Πόλης των Χανίων με στόχο την απρόσκοπτη, δημόσια, χρήση τους για τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανάγκες όλων των πολιτών. Η Πολιτεία υποχρεούται στην διασφάλιση της παραμονής των κατοίκων στην Παλιά Πόλη των Χανίων έτσι ώστε, ζωντανή, να μην παραδοθεί εξολοκλήρου στην μαζική τουριστικοποίηση και στο κυνήγι του εύκολου κέρδους.»


e-max.it: your social media marketing partner