Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Κυκλική οικονομία, ένα δύσκολο στοίχημα που κρύβει κινδύνους

Κυριακή, 03 Σεπ. 2017, 08:13  |  Ειδήσεις - Άρθρα - Συνεντεύξεις

Γράφει ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΓΚΑΝΟΥΛΗΣ*

Η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας αποτελεί σίγουρα ένα σύγχρονο όραμα για ένα μέλλον στο οποίο όλο και λιγότερα υλικά θα απορρίπτονται σε ένα πλανήτη πεπερασμένων φυσικών πόρων.

Οι φανατικοί της υποστηρικτές διατείνονται ότι το προτεινόμενο οικονομικό μοντέλο είναι απολύτως βιώσιμο, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει επιπρόσθετες θέσεις εργασίας, νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και γενικότερη ανάπτυξη, στρέφοντας τις κοινωνίες προς μία νέα ενισχυμένη κουλτούρα βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Παρουσιάζεται μάλιστα ως μια ρεαλιστική κερδοφόρα επιλογή οικονομικού μοντέλου, μια σχεδόν μαγική λύση για τα σύγχρονα περιβαλλοντικά μας προβλήματα.

Όμως αυτό το όραμα φαίνεται να αγνοεί ότι σε έναν πεπερασμένο πλανήτη η κλασσική οικονομική ανάπτυξη χωρίς όρια δεν είναι μια βιώσιμη επιλογή, ενώ η επίλυση των σύνθετων οικολογικών προβλημάτων προϋποθέτει την αποδυνάμωση της επιρροής των μεγάλων πολυεθνικών και όχι την ενίσχυση της.

Μία από τις κυριότερες αρχές της κυκλικής οικονομίας είναι ότι η ανακύκλωση των υλικών παραγωγής θα οδηγήσει σε μία δραστική μείωση της πρωτογενούς παραγωγής τους. Όμως πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας μπορεί να αυξήσει εν τέλει την συνολική παραγωγή προϊόντων αντισταθμίζοντας μερικώς ή πλήρως τα οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση τους. Η κυκλική οικονομία φαίνεται να μπορεί να πέσει θύμα της ίδιας της επιτυχίας της, μιας και η αποτελεσματικότερη χρήση των υλικών μπορεί να ρίξει τις τιμές των τελικών προϊόντων και επομένως να αυξήσει την κατανάλωση. Ενώ η κυκλική οικονομία θα περιορίσει το οικολογικό αποτύπωμα κάθε προϊόντος, το συνολικό περιβαλλοντικό όφελος θα αντισταθμιστεί λόγω της αύξησης της παραγωγής και κατανάλωσης.

Είναι προφανές πως το νέο μοντέλο κυκλικής οικονομίας δεν μπορεί να αφεθεί στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποιημένη λογική αυτορύθμισης των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Ο νέος σχεδιασμός θα πρέπει να ανήκει στην κοινωνία των πολιτών, η οποία θα πρέπει να αποκτήσει έντονη περιβαλλοντική συνείδηση, νέα καταναλωτικά πρότυπα και επίγνωση πως δεν υπάρχουν πια μαγικές λύσεις σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.

Οι περιβαλλοντικές κρίσεις του αύριο θα αλληλοσυνδέονται με την ανισότητα, την μετανάστευση και την Δημοκρατία και είναι προφανές πως καμία από αυτές δεν θα μπορεί πια να λυθεί μεμονωμένα. Η μεγιστοποίηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των υλικών είναι σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν μπορούν από μόνες τους και χωρίς καμία αλλαγή καταναλωτικού μοντέλου και κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο να είναι η οριστική λύση.

Η κυκλική οικονομία θα πρέπει να ενταχθεί σε μια ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης της χωρίς φραγμούς οικονομικής ανάπτυξης, της σπατάλης, του καταναλωτισμού και των αντιδημοκρατικών δομών εξουσίας στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα. Θα πρέπει αυτή να προσαρμόζεται στις πραγματικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και όχι στην υπερβολική κατανάλωση λίγων και εκλεκτών, ενώ να υποστηρίζεται από περισσότερες συνεργατικές μορφές επιχειρήσεων αντί του να ελέγχεται από μικρό αριθμό ισχυρών πολυεθνικών.

* Ο Φίλιππος Γκανούλης είναι Συντονιστής των Οικολόγων-Πράσινων Κεντρικής Μακεδονίας

Από το φύλλο της THESSNEWS #66 (12/08/2017-13/08/2017)


e-max.it: your social media marketing partner