Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Τετάρτη, 13 Σεπ. 2017, 18:24  |  Ειδήσεις - Δελτία Τύπου PDFΕκτύπωσηE-mail

Ένας από τους πλέον αδικημένους λαούς που αγωνίζεται ηρωικά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα για την απόκτηση της ανεξαρτησίας του, οι Κούρδοι, φαίνεται να δικαιώνεται. Στις 25 Σεπτεμβρίου οι Κούρδοι του Ιράκ αποφασίζουν με δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή τους. Το από τη συνθήκη της Λοζάνης το 1923 διαμελισμένο ανάμεσα σε τέσσερις χώρες Κουρδιστάν (Τουρκία, Ιράν, Συρία, Ιράκ) αποκτά για πρώτη φορά αυτόνομη κρατική υπόσταση, αλλάζοντας ριζικά το χάρτη της περιοχής.

Οι Κούρδοι, ένας αυτόχθων δυτικοασιατικός λαός με μεγάλη διασπορά ανά τον κόσμο, υπολογίζονται σε 25-30 εκατομμύρια. Η κουρδική γλώσσα, ινδογερμανική γλώσσα του βορειοδυτικού κλάδου των περσικών γλωσσών, παρά την καταπίεση που έχει δεχτεί, επιβιώνει μέχρι σήμερα. Η πλειοψηφία των Κούρδων είναι σουνίτες μουσουλμάνοι που συμβιώνουν ειρηνικά με πολλές άλλες θρησκευτικές ομάδες.

Η δημοκρατική παράδοση του κουρδικού λαού και η αυτόνομη οργάνωση με σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων θα αποτελεί τη βάση του νέου κράτους. Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, μετά τις εκλογές στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα που έχουν εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, ενώ προβλέπονται και δύο έδρες για τις μειονότητες εκείνες που δεν εξασφάλισαν ποσοστό εισόδου στη Βουλή. Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες θα έχουν εκπρόσωπο στο Κοινοβούλιο αλλά και στην κυβέρνηση, σύστημα μοναδικό στον κόσμο. Επίσης, στο νέο κράτος θα διδάσκονται επίσημα οκτώ μητρικές γλώσσες, ενώ θα αναγνωρίζονται όλες οι θρησκείες (μουσουλμάνους, χριστιανούς ορθόδοξους και καθολικούς, εβραίους, αλεβίτες, Μανδαίους, Ασσύριους κ.ά.), ενώ οι θρησκευτικές γιορτές αυτών των ομάδων θα είναι επίσημες γιορτές του κράτους.

Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους σε μία γειτονιά τόσο ταραγμένη από τον θρησκευτικό φανατισμό και τις αυταρχικές κυβερνήσεις, ώστε να λειτουργεί ως θετικό παράδειγμα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, πιστοί στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της πολυφωνίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειοψηφιών χαιρετίζουν αυτή την ιστορική αλλαγή και εύχονται, η ελληνική πολιτική τάξη να αναγνωρίσει και να υποστηρίξει το νέο Κουρδικό κράτος, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών.


e-max.it: your social media marketing partner