Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Για μια κοινωνία σεβασμού και νομικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των ζώων

Τετάρτη, 04 Οκτ. 2017, 17:03  | 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Πάνω από 70 δισεκατομμύρια παραγωγικά ζώα (θηλαστικά και πτηνά) δολοφονούνται κάθε χρόνο - 9 δισεκατομμύρια μόνο στην Ευρώπη - και γύρω στα 1 με 3 τρισεκατομμύρια ψάρια και άλλα ζώα της θάλασσας αλιεύονται για να μετατραπούν σε σημαντικό ποσοστό σε ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια για την εκτροφή των παραγωγικών ζώων. Τεράστιος o αριθμός των ζώων που διαβιούν, μεταφέρονται, και σφάζονται κάτω από φρικτές συνθήκες, την ίδια στιγμή που η εκτροφή παραγωγικών ζώων αποτελεί παράγοντα με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην κατανάλωση νερού, στη ρύπανση των υδάτινων πόρων, στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στην καταστροφή των βιοτόπων και στην υποβάθμιση του εδάφους. Πλην όλων, η υπερβολική κατανάλωση ζωικών προϊόντων έχει συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες και αποτελεί ένα από τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία σύμφωνα με στοιχεία και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σήμερα, 4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουμε επιτακτικά στο δημόσιο διάλογο τις πάγιες θέσεις μας σε μια ακόμη προσπάθεια αφύπνισης συνειδήσεων αναφορικά με μία παράλογη, σχιζοφρενική και βαθιά αντιπεριβαλλοντική και αντιοικολογική στάση. Στόχος μας, η προώθηση των δικαιωμάτων των ζώων στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας και η αποτελεσματική νομική τους κατοχύρωση μία για πάντα, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα σέβεται τα ζώα και θα τα αντιμετωπίζει ως αισθανόμενα όντα και όχι ως αντικείμενα και προϊόντα για χρήσεις κατά το δοκούν. Οι «βιομηχανίες του θανάτου» δεν είναι οικολογία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι:

- Ζητούμε τον περιορισμό της εντατικής εκτροφής στη χώρα μας, τη μείωση των εισαγωγών ζωικών προϊόντων, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας σε ότι αφορά την προστασία των παραγωγικών ζώων και την αυστηρή εφαρμογή τους όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης, μεταφοράς και σφαγής των ζώων. Είμαστε από θέση αντίθετοι με τη σφαγή χωρίς αναισθησία και τη λειτουργία σφαγείων «Χαλάλ» ή «Κοσέρ» έστω και στο όνομα δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων. Η αντικατάσταση του τωρινού, μη βιώσιμου μοντέλου εντατικής εκτροφής, με μια περιορισμένη εκτατική εκτροφή και ελεύθερη βοσκή κρίνεται απαραίτητη τόσο για λόγους ευζωίας των ζώων όσο και βιωσιμότητας.

- Ζητούμε την εγκατάλειψη οιουδήποτε σχεδίου κλωνοποίησης και παραγωγής γενετικά τροποποιημένα ζώων.

- Καλούμε την κυβέρνηση να προγραμματίσει τη δρομολόγηση αλλαγής του καταναλωτικού και διατροφικού μοντέλου, με σημαντικό περιορισμό της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και τη συστηματική ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της φυτικής διατροφής. Το εύκρατο κλίμα μας και οι δυνατότητες που μας προσφέρει, η ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη των φυτικών τροφών και η προώθηση βιώσιμων λύσεων, μαζί με οικονομικά κίνητρα για στροφή στη βιολογική γεωργία, μπορούν να αποτελέσουν θεμέλια για το μέλλον.

- Ζητούμε την αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών καθόσον η έλλειψη ελέγχων αυξάνει τις κακοποιήσεις ζώων και οδηγεί ουσιαστικά στη μη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, εκθέτει τη χώρα και τις πολιτιστικές μας αξίες και υποβιβάζει το επίπεδο ζωής όλων μας.

- Θεωρούμε επιβεβλημένη την απαγόρευση της πώλησης ζώων από καταστήματα και, έως την εφαρμογή της, αυστηρούς ελέγχους για τις συνθήκες διαβίωσης τους και τον αποκλεισμό της έκθεσης τους στο πεζοδρόμιο. Nέες άδειες θα πρέπει να εκδίδονται μόνο για καταστήματα που δεν εμπορεύονται ζώα, με απώτερο στόχο να σταματήσει η εμπορευματοποίηση τους.

- Ζητούμε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση της απαγόρευσης εμπορίας κάθε είδους ζώων από πλανόδιους και υπαίθριους πωλητές. Οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας θα πρέπει να προχωρούν σε τακτικούς ελέγχους για να σταματήσουν την παράνομη εκτροφή ζώων για μεταπώληση.

- Θεωρούμε επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων κατά της θανάτωσης ζώων με δηλητηριασμένα δολώματα - «φόλες». Προτείνουμε περιορισμούς στη διακίνηση ουσιών που χαρακτηρίζονται τοξικές - ΕΟΦ και Γενικό Χημείο του Κράτους - καταγραφή των στοιχείων των αγοραστών, ολική απαγόρευση για όσες τοξικές ουσίες δεν είναι απόλυτα απαραίτητες για άλλες χρήσεις, εντατικούς ελέγχους σε φυτώρια και όσους εμπορεύονται φυτοφάρμακα για τον εντοπισμό παράνομων σκευασμάτων και απαγόρευση της πώλησης σκευασμάτων που σκοτώνουν ζώα (ποντικοφάρμακα) από μη εγκεκριμένα καταστήματα.

- Θεωρούμε επιβεβλημένη τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τα θέματα ζώων από τους Δήμους, που θα λειτουργεί σύμφωνα με όσα ορίζουν οι Νόμοι 4039 και 4235. Η υπηρεσία θα πρέπει να συνεργάζεται τόσο με τις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις (π.χ. στις επιτροπές παρακολούθησης για προγράμματα στείρωσης αδέσποτων) όσο και με την Αστυνομία - έλεγχος μικροτσίπ ιδιόκτητων ζώων και επιβολή προστίμων, διευκόλυνση δημοτών σε καταγγελίες για κακοποιήσεις και δηλητηριάσεις ζώων κ.λ.π. Η υπηρεσία θα λειτουργεί δημοτικά προγράμματα στείρωσης/περίθαλψης/επανατοποθέτησης αδέσποτων σε μόνιμη βάση, με όλες τις προδιαγραφές του νόμου και πάντα σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις. Η επανατοποθέτηση θα πρέπει να γίνεται άμεσα μετά τη στείρωση/περίθαλψη, σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις και οπωσδήποτε στο οικείο περιβάλλον (γειτονιά) του κάθε ζώου, όπως ορίζει ο νόμος. Η υπηρεσία θα πρέπει να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στις φιλοζωικές οργανώσεις, τόσο στα δημοτικά κυνοκομεία (όπου υπάρχουν), όσο και σε όλα τα αρχεία των προγραμμάτων για τα αδέσποτα.

- Θεωρούμε επιβεβλημένο τον καθορισμό αρμοδιοτήτων των δημοτικών αρχών σχετικά με τις κακοποιήσεις και δηλητηριάσεις ζώων, την επιβολή προστίμων, τη μέριμνα ώστε οι κηδεμόνες των ζώων να θεωρούνται υπεύθυνοι για τυχόν ζημιές και τραυματισμούς που μπορεί να προκαλέσουν τα ζώα τους κ.λ.π.

- Ζητούμε την ανάληψη καθηκόντων από τη δασική υπηρεσία σχετικά με τα ζώα στην ύπαιθρο - έλεγχος σήμανσης για τα δεσποζόμενα ζώα (κυνηγών και κτηνοτρόφων), έλεγχος περιπτώσεων κακοποιήσεων, κ.λ.π.

- Ζητούμε την αποτελεσματική οργάνωση της βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των δεσποζόμενων σκύλων, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, ώστε να γίνεται εφικτή η ανεύρεσή τους όταν χάνονται ή πέφτουν θύματα κλοπής. Τακτική αναφορά στις αντίστοιχες Περιφέρειες και συνεργασία με τις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις.

- Θεωρούμε επιβεβλημένη την ευαισθητοποίηση των κηδεμόνων ζώων, σε συνεργασία με ζωοφιλικές οργανώσεις, για την καθαριότητα και την υγιεινή των δημόσιων χώρων της πόλης. Τα πρόστιμα για περιττώματα στο δρόμο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε προγράμματα προστασίας των αδέσποτων ζώων.

- Ζητούμε τη δυνατότητα μεταφοράς ζώων συντροφιάς με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χωρίς περιορισμό μεγέθους, με παράλληλα μέτρα ώστε να μην ενοχλούνται οι επιβάτες.

- Ζητούμε την κατάργηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων στους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να σταματήσουν οι μαζικές δηλητηριάσεις πουλιών. Πάρκα, ρέματα και αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να προσφέρουν καταφύγιο σε πουλιά με τη φύτευση σποροφόρων φυτών για την τροφή τους.

- Θεωρούμε επιβεβλημένους αυστηρούς ελέγχους σε όλους τους δίαυλους διακίνησης ειδών άγριας ζωής σχετικά με την ύπαρξη συνοδευτικών πιστοποιητικών που προβλέπει η συνθήκη «CITES».

- Θεωρούμε επιβεβλημένη την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στη χώρα μας και τον τερματισμό της παράνομης έκθεσης και παραστάσεων ζώων με κερδοσκοπικό σκοπό, όπως η λειτουργία του δελφιναρίου στο Αττικό Πάρκο.

- Θεωρούμε επιβεβλημένo τον τερματισμό της διεξαγωγής πειραμάτων σε ζώα και απαιτούμε την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.

- Ζητούμε τον τερματισμό της χρήσης ζώων για παραγωγή γούνας στη χώρα μας και απαιτούμε την προώθηση εναλλακτικών, οικολογικών δραστηριοτήτων για την τοπική κοινωνία.

- Θεωρούμε επιβεβλημένη την ίδρυση περιφερειακών κέντρων Περίθαλψης Άγριων Ζώων σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

- Θεωρούμε επιβεβλημένα τα μαθήματα φιλοζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα σχολεία που, παράλληλα με την προώθηση της φυτικής διατροφής, θα συμβάλλουν στην αρμονική συνύπαρξη με τα ζώα.

- Θεωρούμε επιβεβλημένη τη διάθεση χορτοφαγικών υγιεινών επιλογών στα κυλικεία των σχολείων, στα νοσοκομεία και στις δημόσιες υπηρεσίες.

- Ζητούμε τον δραστικό περιορισμό και έλεγχο της κυνηγετικής δραστηριότητας. Το κυνήγι παραμένει ανεξέλεγκτο και συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη απειλή για την οικολογική ισορροπία των οικοσυστημάτων, ενώ η πάταξη της λαθροθηρίας και της ασυδοσίας του κυνηγιού μέσω της θηροφυλακής - όργανο των κυνηγών - είναι αναποτελεσματική αφού τελικά ο ελέγχων είναι και ελεγχόμενος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι οριοθετούμε την πολιτική μας οπτική στην οικοκεντρική πεποίθηση της Ζωής ως ενιαίας, της ισότιμης αξίας της ζωής όλων των έμβιων όντων, των ίσων δικαιωμάτων τους στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης, των φυσικών δικαιωμάτων τους και της συγκεκριμενοποίησης τους ανάλογα με το είδος, σαν όρους απαράβατους για την αρμονική συνύπαρξη των ειδών, την οικοσυστημική ισορροπία και, εν τέλει, την υγεία του πλανήτη. Κάθε έμβιο ον έχει το δικαίωμα ζωής στο φυσικό του χώρο και το δικαίωμα αναπαραγωγής του σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, έχει το δικαίωμα ζωής σύμφωνα με το ρυθμό και τις συνθήκες που αντιστοιχούν στο είδος του, δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο και, εάν εκτρέφεται για την διατροφή του ανθρώπου, πρέπει να στεγάζεται, να τρέφεται, να μεταφέρεται και να θανατώνεται χωρίς πρόκληση πόνου, στιγμιαία και ανώδυνα, δίχως καμιά πρόκληση αγωνίας. Καθολικά δικαιώματα, δίχως σύνορα και δίχως εξαιρέσεις.

Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων

e-max.it: your social media marketing partner