Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΒΡΟΧΗ, ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ

Πέμπτη, 16 Νοέ. 2017, 18:06  |  Ειδήσεις - Δελτία Τύπου PDFΕκτύπωσηE-mail

Η τραγωδία στη Δυτική Αττική οφείλεται στο συνδυασμό των ωμών παρεμβάσεων στη υδρολογική λεκάνη με την αποψίλωση της ορεινής ζώνης και τη συνολική σφράγιση της γης που έχει αφανίσει τις φυσικές διεξόδους του νερού μετά από έντονη βροχόπτωση.

Oι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους αγαπημένους των θυμάτων. Οι εικόνες που μας θλίβουν σήμερα, αύριο μπορεί να είναι ο κανόνας γιατί η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δεν αστειεύεται. Εάν συμβαίνει τέτοια καταστροφή και τραγωδία σήμερα με μια ισχυρή βροχή, σε λίγα χρόνια που τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά και ακραία οι επιπτώσεις θα είναι τρομακτικές. Είναι όμως φανερό ότι δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό από τους ιθύνοντες και ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές ότι τα μέχρι τώρα μέτρα είναι τελείως ανεπαρκή και σε λάθος κατεύθυνση.

Άμεση ευθύνη κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης είναι να αποκατασταθεί η ισορροπία στις υδρολογικές λεκάνες και να καταργηθούν επειγόντως οι επεμβάσεις που έχουν φράξει τα ρέματα. Αρκετές από αυτές είναι γνωστές και καταγεγραμμένες και αυτό που χρειάζεται είναι η θαρραλέα κινητοποίηση της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα επειδή διαχρονικά κανείς δεν τολμά να πάρει κάποιο μέτρο για λόγους πολιτικού κόστους.

Μετά την άρση των ωμών επεμβάσεων, πρέπει να ακολουθήσει λεπτομερές σχέδιο διαχείρισης των υδρολογικών λεκανών με προτεραιότητα σε αυτές που επηρεάζουν δραστικά τις έντονα αστικοποιημένες περιοχές. Πρέπει να δοθεί έμφαση στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό με πράσινες υποδομές, αποκάλυψη ρεμάτων και αποκατάσταση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων οι οποίες θεωρούνται διεθνώς ως η πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική αντιπλημμυρική προστασία. Η Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό οδηγό σε αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα να εφαρμοστεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου που απειλεί τη ζωή στον πλανήτη, αποφασίζοντας μεταξύ άλλων και την οριστική ακύρωση κάθε νέας επένδυσης σε λιγνίτη και το τέλος στα σχέδια εξορύξεων στις θάλασσες μας.

Διαβάστε επίσης:

Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών: Μήνυμα Συμπαράστασης προς τους πληγέντες της πλημμύρας στη Δυτική Αττική

Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων ΡΟΗ: Μήνυμα Συμπαράστασης προς τους πληγέντες της πλημμύρας στη Δυτική Αττική


 

e-max.it: your social media marketing partner