Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στην πολιτική συγκυρία: Στρατηγική και πολιτικές επικοινωνιακής ανάκαμψης

Πέμπτη, 30 Νοέ. 2017, 21:30  |  Αποφάσεις - Πανελ. Συμβουλίου PDFΕκτύπωσηE-mail

1. Πολιτικό σκηνικό

Δημοσκοπήσεις και αναλύσεις συνεχίζουν να δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα της Ν. Δημοκρατίας με υψηλή συσπείρωση των δυνητικών ψηφοφόρων της και επαναπατρισμό άλλων παλαιών. Παράλληλα, παρατηρείται μία μικρή άνοδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης - κατά κύριο λόγο ως αποτέλεσμα των διεργασιών του μεσαίου χώρου και της προεκλογικής κινητικότητας - και η σταθεροποίηση των ποσοστών του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής - αν και με υπόνοιες απόκρυψης ψήφου. Τα ποσοστά των λοιπών κομμάτων κυμαίνονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να εκπροσωπεί ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος προερχόμενη κυρίως από την Αριστερά και την Κεντροαριστερά.

Από το καλοκαίρι και μετά ανακόπηκε η συνεχής μεγάλη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και παρατηρείται μία μικρή τάση ανόδου παρά το γεγονός ότι η εικόνα του πρωθυπουργού παρουσιάζεται με σημαντικά προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο χαμηλού δικομματισμού, σχεδόν δυόμισυ χρόνια μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση βρίσκεται πάντα χαμηλά αναφορικά με την αξιολόγηση και την αποτελεσματικότητα του έργου της. Η απαισιοδοξία στους πολίτες, κυρίως λόγω της διαρκούς οικονομικής κρίσης, είναι διάχυτη ενώ η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μειωμένη, χωρίς όμως από την άλλη πλευρά να δημιουργούνται οι νέοι υποδοχείς των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του.

2. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στο πλαίσιο της πολιτικής συγκυρίας

Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, η συμμετοχή στην Κυβέρνηση με δύο βουλευτές και ένα Αν.Υπουργό - συχνά-πυκνά στο προσκήνιο της πολιτικής καθημερινότητας - δεν φαίνεται να βοηθούν την επικοινωνία της διαρκούς παραγωγής θέσεων από μεριάς των Οικολόγων Πράσινων που παρουσιάζεται ιδιαίτερα χαμηλή. Ετσι, παρά την παγίωση ενός χαμηλού δικομματισμού και την προοδευτική δημιουργία προυποθέσεων και συνθηκών πόλωσης, οι Οικολόγοι Πράσινοι παραμένουμε εκτός της τρέχουσας πολιτικής ιστορίας, με την πολιτική και επικοινωνιακή μας απουσία από το πολιτικό προσκήνιο να ταυτίζεται πλέον στο κοινωνικό φαντασιακό με βασανιστικά ερωτηματικά για την λειτουργία μας, όπως «λειτουργούν; είναι αυτόνομοι; υπάρχουν; διασπάστηκαν;». Στην αντίληψη των πολιτών, αυτή τη στιγμή, πολύ απλά δεν υπάρχουμε. Αυτή την αντίληψη, με όρους πολιτικούς, θα πρέπει να την ανατρέψουμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε πολιτικά.

3. Στρατηγική πολιτικής και επικοινωνιακής ανάκαμψης

Σε εμάς, τους Οικολόγους Πράσινους, εξακολουθεί να παραμένουν μετέωρα, όσο και άκρως επίκαιρα, αφενός η αποτίμηση της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου η επακόλουθη χάραξη μιας πολιτικής στρατηγικής γύρω από την επαναδιατύπωση της φυσιογνωμίας, της ταυτότητας και της πολιτικής κατεύθυνση του κόμματος - ποιοι είμαστε, τι πιστεύουμε, τι έχουμε κάνει και τι προτείνουμε; - στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών και θέσεων μας.

Οσο αφορά την αποτίμηση της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ακόμη και σήμερα μια σειρά ερωτημάτων που παραμένει αναπάντητη:

- έχει τηρηθεί η προεκλογική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

- σε ποιο βαθμό έχουν γίνει κυβερνητικές πολιτικές οι θέσεις των Οικολόγων Πράσινων;

- έχουμε καταφέρει να ευαισθητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία γύρω από τα ζητήματα της οικολογίας;

- τι έχουν κερδίσει οι Οικολόγοι Πράσινοι από αυτή τη συνεργασία;

- ποιο είναι το συνολικό μας «αποτύπωμα» από την συνεργασία;

- έχουμε διατηρήσει το αυτόνομο στίγμα μας;

Οι παραπάνω απαντήσεις, σε συνδυασμό με την ανάλυση της πολιτικής συγκυρίας και την εκτίμηση για την πορεία της χώρας, θα πρέπει να διαμορφώσουν το πλαίσιο αξιολόγησης της σχέσης μας με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την χάραξη της πολιτικής στρατηγικής μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, κινδυνεύουμε μια επιτυχημένη στρατηγική κίνηση όπως αυτή της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε κύρια αιτία αφανισμού.

Πως θα απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση; Χρειάζεται να χτίσουμε την «επιθυμητή εικόνα» μας μέσω των στοιχείων που, ιστορικά και νομοτελειακά, την απαρτίζουν.

Η Οικολογία και η οικολογική οπτική είναι το θεμέλιο της ταυτότητας των Οικολόγων Πράσινων. Θα πρέπει να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο, για να τονιστούν οι θεμελιώδεις διαφορές μας από τα λοιπά κόμματα του πολιτικού σκηνικού. Ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας - και είναι ανεξάρτητος από το τι θα γίνει με την συνεργασία - είναι η ενδυνάμωση της φωνής μας. Η διαρκής πολιτική μας παρουσία. Ο υπερτονισμός της αυτονομίας μας.

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2017

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων
e-max.it: your social media marketing partner