Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

Συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων με τον Παλαιστίνιο πρεσβη - Παράνομη η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ

Τετάρτη, 13 Δεκ. 2017, 16:45  |  Ειδήσεις - Δελτία Τύπου PDFΕκτύπωσηE-mail

Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενη από τον συνεκπρόσωπο του κόμματος, Κώστα Διάκο και την Έλενα Μπότση, μέλος της Θεματικής Ομάδας Διεθνών των ΟΠ και συνεργάτιδα του βουλευτή Γιώργου Δημαρά, (ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί λόγω κοινοβουλευτικού έργου για τον προϋπολογισμό) συναντήθηκε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου με τον παλαιστίνιο πρέσβη Εμίλ Τουμπασί στην πρεσβεία της Παλαιστίνης και ενημερώθηκε σχετικά με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της Μ. Ανατολής σήμερα.

Από τη συζήτηση προέκυψε η θέση του Παλαιστινιακού κράτους ότι η απόφαση Τραμπ αντιτίθεται στην μέχρι τώρα πολιτική των ΗΠΑ στο παλαιστινιακό και στις αποφάσεις τους από το 1993, όσο και των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το ότι η Ιερουσαλήμ  δεν μπορεί να ανακηρυχτεί πρωτεύουσα του Ισραηλινού κράτους. Μια τέτοια απόφαση δεν αφήνει περιθώρια επανέναρξης των συνομιλιών για τον τερματισμό της κατοχής από ισραηλινά στρατεύματα και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών. Επίσης είναι παράνομη, διότι αγνοεί και καταστρατηγεί αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας. Με αυτή την απόφαση ενθαρρύνεται η ακολουθούμενη στρατηγική του Ισραήλ, αυτή της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομιμοποιείται η παράνομη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι ΗΠΑ χάνουν πλέον το ρόλο τους ως βασικός διαπραγματευτής ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και ως εγγυητής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία μετά την περίφημη αραβική άνοιξη, που μόνο ‘άνοιξη δεν ήταν, ζει την πιο σκληρή μετααποικιακή πολιτική αλλαγής του χάρτη και έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Ο παλαιστίνιος πρέσβης τόνισε, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί σύμμαχο και φίλη χώρα που συμπαραστέκεται στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία λόγω της ιστορίας της και της γεωπολιτικής της θέσης. Για το σκοπό αυτό έχει μεγάλη σημασία η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που δεν έγινε ακόμα, ενώ έχει γίνει από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Κλείνοντας τη τοποθέτηση του ο πρέσβυς της Παλαιστίνης δηλώσε σαφώς ότι συντάσσεται με τις θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού με σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Ο Κώστας Διάκος διαβεβαίωσε τον Παλαιστίνιο πρέσβη για την διαχρονικά σταθερή φιλική στάση του ελληνικού λαού, ενώ τόνισε ότιοι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και θα ασκήσουν πίεση για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν,υπενθυμίζοντας ότι στην πρωτοβουλία για το ομόφωνο ψήφισμα της ελληνικής Βουλής οι Οικολόγοι Πράσινοι βουλευτές είχαν έντονη συμμετοχή.  Επίσης θα απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, στο οποίο είναι μέλη, για το συντονισμό δράσεων καταδίκης της απόφασης Τράμπ. Τόνισε επίσης, την σημασία που έχει η πόλη της Ιερουσαλήμ να διατηρήσει τονπολυεθνικό, πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της για την ενίσχυση της ειρηνικής συνύπαρξης στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, συμπληρώνοντας, ότι ήδη γίνονται συζητήσεις μεταξύ του κόμματος και του Παλαιστίνιου Υπουργού Εξωτερικών για επίσκεψη αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων στη Ραμάλα όπου θα συζητηθούν, εκτός από τα προβλήματα της Μ. Ανατολής και του Παλαιστινιακού, ειδικότερα ζητήματα πολιτικής αλλά και ζητήματα που αφορούν στην κοινωνία, όπως η προστασία του Περιβάλλοντος υπό τις παρούσες συνθήκες, η παιδεία και άλλα.


e-max.it: your social media marketing partner