Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Τετάρτη, 10 Ιαν. 2018, 20:24  |  Ειδήσεις - Δελτία Τύπου PDFΕκτύπωσηE-mail

Ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Κώστας Διάκος, σχετικά με την κινητικότητα των τελευταίων ημερών στα ελληνοτουρκικά που είχαν αφετηρία την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, δήλωσε:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιθυμούν την αποφυγή συγκρουσιακού κλίματος στις διακρατικές σχέσεις μας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, επιδιώκοντας την συνύπαρξη, την διεθνή, κοινωνική και οικονομική συνεργασία, σε πλαίσιο ειρήνης και μη βίας. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, παρά μόνο να συνεργαστούν για την καλή όμορη συμβίωση και την πολιτική, κοινωνική και οικονομική συνεργασία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Αναλυτικότερα, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι

  1. Είναι το ίδιο δεδομένο ότι αμφισβητήσεις συνόρων και ειδικότερα ιστορικών συνθηκών που στέριωσαν την ειρήνη - όπως η Συνθήκη της Λωζάννης - είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο, που στην εφαρμογή του για τα συγκεκριμένα «αμφισβητούμενα» από την Τουρκία ελληνικά νησιά θεωρεί ότι ανήκουν στην Ελλάδα. Αυτό όμως ομολογείται και από την άρνηση της Τουρκίας για προσφυγή στο αρμόδιο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρυπίδα στο Αιγαίο. Πολιτικά, κατά συνέπεια, μια τέτοια πρακτική διαταράσσει την πολιτική ηρεμία και σταθερότητα στη περιοχή, σε μια κρίσιμη μάλιστα μεταβατική γεωπολιτική διαφαινόμενη αναδιάρθρωση των μέχρι τώρα δεδομένων. Η ανιστόρητη τοποθέτηση του κ. Ερντογάν για το θέμα αυτό εντός των ελληνικών συνόρων δείχνει την έλλειψη προφανών επιχειρημάτων όπως απαιτεί ο διεθνής διάλογος, γεγονός που  μόνο τον ίδιο γελοιοποίησε, όπως προέκυψε και από τις διεθνείς αντιδράσεις. Αυτή η εξέλιξη στήριξε τη βεβαιότητα περί του δικαίου της χώρας μας και απέδειξε για πρώτη φορά ότι δεν αντιμετωπίζουμε το δίκιο μας με φοβικές αποσιωπήσεις ανύπαρκτων ισχυρισμών.
  2. Ειδικότερα για το θέμα των Τούρκων αξιωματικών, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ανυπόστατη νομικά την αντιπολιτευτική τακτική περί παρέμβασης της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, αφού πράγματι δεν υπάρχει αμφισβήτηση σε αμετάκλητη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, που χαιρετίσθηκε διεθνώς, καθ' όσον η Επιτροπή  Απόδοσης Ασύλου δεν είναι δικαιοδοτικό όργανο, αλλά Διεθνής Επιτροπή (με την συμμετοχή και μέλους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ) απονομής δικαιώματος όπως είναι το άσυλο. Παρά ταύτα όμως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η επιλογή προσφυγής εκ μέρους της κυβέρνησης για το θέμα είναι ατυχής γιατί παραβίασε ένα δημοκρατικό modus vivendi των κρατών να μην επεμβαίνουν στην απονομή τέτοιων δημοκρατικών ατομικών δικαιωμάτων, με αιτιολογία τη διεθνή μη κρατική εγγύηση. Μας θυμίζει αντίθετα τη σωστή άρνηση της παρέμβασης της Ιταλίας στο αίτημα ασύλου του πληρώματος του πολεμικού πλοίου «Βέλος», παρότι υπήρχε επίσης διεθνής αναγνώριση τυπικά της Κυβέρνησης της ελληνικής Χούντας. Ειδικότερα επισημαίνουμε το επικίνδυνο της θέσης Κοντονή για διεξαγωγή της δίκης των αξιωματικών στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα της οποίας, όποιο κι αν είναι, θα εμπλέξει τη χώρα μας σε περιπτωσιολογικές, εν πολλοίς σκόπιμες, αντιδράσεις και κριτικές, όταν σαφώς και θεσμικά ενδεδειγμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο με τα πραγματικά στοιχεία που είχε προφανώς υπ' όψη του, έκρινε ότι στην Τουρκία δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη.
  3. Θεωρούμε θετική την κατάθεση, κατά συμφωνία των δύο πλευρών του νομοσχεδίου για την προαιρετική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου της «σαρία» στις μουσουλμανικές μειονότητες αν και θα επιθυμούσαμε την κατάργηση της. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση δίνει το δικαίωμα τουλάχιστον  σε μουσουλμάνους έλληνες πολίτες να εφαρμόσουν, εφ' όσον το επιθυμούν, το ελληνικό Σύνταγμα στην άσκηση των ατομικών τους δικαιωμάτων, που μέχρι σήμερα ήταν σε περιοριστική εφαρμογή με την υποχρέωση της «σαρία».
  4. Τέλος, επισημαίνουμε ότι η μικρή και αόριστη αναφορά για το διεθνές και εκρηκτικό για την περιοχή θέμα του Κυπριακού, μας απογοήτευσε, παρότι γνωρίζουμε την αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας για το πρόσφατο ναυάγιο των πιο αισιόδοξων ενδοκοινοτικών συνομιλιών των κατοίκων του νησιού.

e-max.it: your social media marketing partner