Κοινωνική Ευρώπη: Οι Πράσινες θέσεις για Οικονομία και Παιδεία

Αναγκαία η αναθεώρηση του Συντάγματος - Χωρίς όμως τη παραμόρφωση των βασικών αρχών της Δημοκρατίας

Δευτέρα, 05 Φεβ. 2018, 22:17  |  Ειδήσεις - Δελτία Τύπου PDFΕκτύπωσηE-mail

Ο συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Κώστας Διάκος δήλωσε: Διαπιστώνουμε μια στασιμότητα στη συνταγματική αναθεώρηση που κατά κοινή ομολογία αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την προσαρμογή των δικαιωμάτων του Πολίτη στα νέα δεδομένα και στην ανάγκη διαφορετικής λειτουργίας του πολιτεύματος ώστε να απαλλαγούμε από τις σημερινές δυσμορφίες του.

Παράλληλα όμως η συγκυριακή τροποποίηση του άρθρου 100 του Συντάγματος έχοντας ως συνέπεια την "απελευθέρωση" της Εκτελεστικής εξουσίας από τον εγγυητικό ρόλο για τη Δημοκρατία της τρίτης προβλεπόμενης εξουσίας, της Δικαιοσύνης, θα οδηγήσει στην συνταγματική παραμόρφωση του πολιτεύματος. Περιορίζει πολιτικά το ρόλο της Δικαιοσύνης και ενισχύει το ρόλο της Εκτελεστικής Εξουσίας που μετά την υποταγή της Βουλής στις πολιτικές της επιλογές θα συρρικνώσει καθοριστικά και τον δικαιοδοτικό έλεγχο της   από την δημοκρατικά αρμόδια Δικαιοσύνη.

Στην κατεύθυνση αυτή δημοσιεύθηκε στο Green European Journal και αναλυτικό αγγλόφωνο άρθρο του Γ. Παρασκευόπουλου, μέλους των ΟΠ και ενεργού στη Θεματική Ομάδα Θεσμών, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη και οι φίλοι και των άλλων Πράσινων κομμάτων. Το άρθρο είναι αναρτημένο στο  https://www.greeneuropeanjournal.eu/bypassing-environmental-guarantees-for-good-constitutional-reform-in-greece/

Επ' ευκαιρία, επισημαίνουμε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι στο πλαίσιο του διαλόγου για την Συνταγματική αναθεώρηση κατέστησαν κοινωνούς της διαφωνίας τους για την αναθεώρηση του άρθρου 100 του Συντάγματος τόσο τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους για τη συνταγματική αναθεώρηση υπουργούς όσο και το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, αποστέλλοντας ηλεκτρονικά τη θέση της διαφωνίας μας με τη τροποποίηση του άρθρου 100 Σ. Με αυτή την ευκαιρία στους ίδιους παραλήπτες απεστάλησαν η γενικότερη πολιτική τους θέση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τις πιο συγκεκριμένες προτάσεις τους για αυτήν, όπως προκύπτουν από τις αποφάσεις των οργάνων τους.

Αναμένουμε τη συνέχιση του διαλόγου.

Στα παρακάτω links τα κείμενα που διακινήσαμε στον διάλογό για τη συνταγματική αναθεώρηση με την διαφωνία μας στο άρθρο 100 και τις προτάσεις μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος..Είναι τα κείμενα από αποστείλαμε και στη Κυβέρνηση:

ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ | ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ = ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ = ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ | Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΦΟΡΕΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Απαντήσεις και σχόλια στο πλαίσιο ερωτημάτων για την δεύτερη φάση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης και τον σχεδιασμό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

e-max.it: your social media marketing partner