Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις συμφωνίες TTIP και CETA

21 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ;

Παρασκευή, 19 Μάρ. 2010, 13:32  |  Θεματικές - Φύση και Βιοποικιλότητα PDFΕκτύπωσηE-mail

Επιστολές με προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τα δάση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη.

Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας παραμένουν δυστυχώς επίκαιρα όλα όσα ίσχυαν και τις προηγούμενες χρονιές. Στο περσινό Δελτίο των Οικολόγων Πράσινων επισημαίναμε ότι δεν μπορούμε να τιμούμε την Ημέρα Δασοπονίας αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές που υποτιμούν το δασικό πλούτο της χώρας μας και δεν αποκτήσει η χώρα την ενιαία και συνεκτική δασική πολιτική που θα θωρακίσει τα δασικά οικοσυστήματα από κάθε λογής κινδύνους. Φέτος, παρά τα θετικά βήματα που έχουν σημειωθεί σε αυτή την κατεύθυνση, τίποτα δεν μας εγγυάται ότι η παρανομία στις δασικές εκτάσεις θα εξαλειφθεί ή ότι δεν θα ζήσουμε ξανά τα πύρινα καλοκαίρια των τελευταίων ετών.

Και πώς να μας εγγυηθεί όταν:

  • Η δασική υπηρεσία παραμένει ερημωμένη και υποστελεχωμένη, με χιλιάδες οργανικές θέσεις δασικών υπαλλήλων κενές και τεράστια έλλειψη σε κονδύλια για τη δασοπροστασία. Το πρόσχημα δε της οικονομικής κρίσης δεν πιάνει τόπο στη συγκεκριμένη περίσταση, αφού οι προσλήψεις δασικών υπαλλήλων έχουν παγώσει εδώ και δεκαετίες, ενώ τα κονδύλια που αντιστοιχούσαν σε κάθε δασαρχείο ετησίως ήταν πάντα πενιχρά.
  • Ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης της Δασικής Υπηρεσίας, αφού η μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  απέκοψε τη χρηματοδότησή της από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ το Πράσινο Ταμείο δεν έχει συσταθεί ακόμη.
  • Η μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών στο ΥΠΕΚΑ είναι αποσπασματικό μέτρο και δεν συνδέεται με ριζοσπαστικές αλλαγές στη διοίκηση της Δασικής Υπηρεσίας (Γενική Γραμματεία Δασών, κάθετη διάρθρωση της υπηρεσίας).
  • Δεν υλοποιήθηκε καμία προληπτική ενέργεια για τη δασοπροστασία, όπως οι καθαρισμοί των δασικών εκτάσεων από τη βιομάζα.
  • Δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας, που προβλέπει την εμπλοκή στην δασοπυρόσβεση όλων των σχετικών υπηρεσιών (Δασική, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία) κάτω από ένα σαφώς ορισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και με υποχρεωτική εκπάιδευση όλων των υπαλλήλων για την άμεση επέμβασή τους και την αποτελεσματική κατάσβεση των πυρκαγιών.
  • Δεν έχει γίνει ποτέ Εθνική Απογραφή Δασών, που θα μας δίνει σαφή εικόνα για την κατάσταση των ελληνικών δασών, την υγεία τους και τους κινδύνους που διατρέχουν. Η απογραφή αποτελεί  απαραίτητο εργαλείο ακόμη και για να αποδείξουμε ως χώρα την ποιότητα της διοίκησης και διαχείρισης που ασκούμε στα πλαίσια των διεθνών συμβάσεων για τη δασοπροστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Το Πυροσβεστικό Σώμα εξακολουθεί να έχει ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη στο θέμα της εκπαίδευσης των πυροσβεστών στη δασοπυρόσβεση.
  • Το Ταμείο Αποκατάστασης Πυροπλήκτων δεν έχει διοίκηση, καθώς η διοίκηση Μολυβιάτη παραιτήθηκε και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με επιστολές μας στην κ. Μπιρμπίλη και στον κ. Χρυσοχοΐδη ενόψει της παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας προτείνουμε σειρά άμεσων μέτρων που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση άμεσα και να συνδεθεί η δασοπροστασία με την εθνική οικονομία. Δεν υπάρχει πράσινη οικονομία χωρίς αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. Είναι απαράδεκτο να αδιαφορεί η κυβέρνηση για τις πράσινες θέσεις εργασίας που δημιουργεί η προστασία των δασών, θέσεις που μπορούν να στηρίξουν και τις  τοπικές οικονομίες.

Με κεντρικές παρεμβάσεις αλλά και με τοπικές δράσεις συνεχίζουμε να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη για τα προβλήματα στη δασική πολιτική και την αναγκαιότητα ισχυρής δασικής διοίκησης, ενώ επιμένουμε στην αναγκαία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη δασοπροστασία και στην πυροφύλαξη.

Αναλυτικά οι δράσεις μας με αφορμή την ημέρα Δασοπονίας στην ιστοσελίδα μας www.ecogreens.gr
e-max.it: your social media marketing partner