Mar 072013

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τάσσεται υπέρ της κατασκευής της νέας μονάδας «Πτολεμαίδα 5» της ΔΕΗ. Βάζει έτσι οριστικό τέλος στις αυταπάτες όσων είχαν πιστέψει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα εναντιώνονταν στο λιγνιτικό λόμπυ της ΔΕΗ και στο πολιτικο-συνδικαλιστικό καταστημένο της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο στήριξε επί δεκαετίες τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη.

Μια δεύτερη ανάγνωση της ανακοίνωσης δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα. Δεν έκρινε σκόπιμο να αναφέρει – έστω – μερικές ενστάσεις και εναλλακτικές, όπως :
1. την ανάγκη σημαντικής μείωσης του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα καυσίμου. (Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποια θα είναι τα ποσοστά λιγνίτη / φυσικού αερίου / ΑΠΕ κλπ με βάση το ενεργειακό του πρόγραμμα)
2. τα μεταλλευτικά δικαιώματα που θα έπρεπε να πληρώνει η ΔΕΗ. Σε ποιον θα αποδίδονται, εφόσον θεσμοθετηθούν ; Στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως μας είπε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας, ή στις τοπικές κοινωνίες για τη μεταλιγνιτική περίοδο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ; (Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή την ερώτηση μας εκκρεμεί από τον Ιούνιο του 2012 !).
3. το περιβαλλοντικό (εξωτερικό) κόστος του λιγνίτη που διπλασιάζει το συμβατικό του κόστος και καταρρίπτει το μύθο του «φτηνού λιγνίτη». Είναι υπέρ της ισχύουσας πολιτικής της φτηνής κιλοβατώρας, η οποία πριμοδοτεί κρυφά την ημι-ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΔΕΗ και φορτώνει το κόστος καταστροφής των νερών, των εδαφών και της υγείας στις τοπικές κοινωνίες ? Θα καθιερώσει το περιβαλλοντικό κόστος ο ΣΥΡΙΖΑ αν έλθει στα πράγματα, ώστε να γίνεται δίκαια η κοστολογική σύγκριση του λιγνίτη με τις ΑΠΕ και να βρεθούν πρόσθετοι πόροι για την έξοδο της περιοχής μας από το τούνελ ;

Ανεξάρτητα πάντως με το αν είναι κανείς υπέρ ή κατά των νέων λιγνιτικών μονάδων θα πρέπει ΟΛΟΙ μας να συμφωνήσουμε στο εξής: Τα Λιγνιτικά Κέντρα της χώρας στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη χρειάζονται ένα 20ετές πράσινο σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, με καθορισμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εξαντλημένων ορυχείων (επαναπόδοση σε Πολιτεία – ΟΤΑ), με έργα ανάταξης των διαβρωμένων εδαφών, χωροθέτησης νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, καθώς και ειδικών τουριστικών προορισμών (βιομηχανικός τουρισμός, «εργοστάσια» νέων τοπίων κλπ). Για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί διεθνής διαγωνισμός που θα αξιοποιεί την παγκόσμια εμπειρία (βλ. τα «θαύματα» στα παλιά ανθρακωρυχεία της Λουσατίας, Φλάνδρας, κλπ), καθώς και ανάλογη χρηματοδότηση.
Υπενθυμίζουμε εδώ τη γνωστή πρόταση μας για τη δημιουργία 3000 πράσινων θέσεων εργασίας (όσων δηλ. δίνουν 6 μονάδες της ΔΕΗ με τα ορυχεία τους).

Η χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει: 1) από τον τριπλασιασμό του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης (3Χ20=60 εκ. περίπου), που είναι καθηλωμένος στο 0,4%, όταν το αντίστοιχο τέλος ΑΠΕ είναι 2,7% !. 2) Από τη θεσμοθέτηση του τέλους στερεών καυσίμων ύψους περίπου 110 εκ. 3) Από το περιβαλλοντικό κόστος του λιγνίτη, που μπορεί μερικώς να διεκδικηθεί 4) Από προγράμματα ανάπλασης περιοχών με παλιά ορυχεία, όπως παλιότερα το Rechar κ.α.
Αυτά πρεσβεύουμε ως Οικολόγοι Πράσινοι, χωρίς να υποστηρίζουμε – όπως μας συκοφαντούν – ότι πρέπει να κλείσουν οι μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ αύριο. Ο λιγνίτης θα παραμείνει στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μέχρι το 2040, αλλά με δραστική μείωση που θα τον κατεβάσει από το 50 % στο 10%, με αντίστοιχη αύξηση των ΑΠΕ. Πιθανόν στο διάστημα αυτό να χρειαστεί η αντικατάσταση μερικών μονάδων που «δεν πάνε άλλο». Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει δεκτό, αν δεν συνδεθεί ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΑ με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, δηλ. με μια βιώσιμη μακρόπνοη διέξοδο της περιοχής, με αντισταθμιστικά οφέλη και χρηματοδοτικά εργαλεία, με σφικτές διαδικασίες και καθορισμένους ρόλους της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, της ΔΕΗ και των ιδιωτών.
Εκείνο που συνήθως συμβαίνει είναι ότι οι λάτρεις του λιγνίτη (τοπικοί άρχοντες, συνδικαλιστές και κόμματα παλιάς κοπής) προτάσσουν κάθε φορά ως αίτημα αιχμής το «επείγον», δηλαδή τις νέες μονάδες, και «ξεχνούν» ή παραπέμπουν στις καλένδες όλο το υπόλοιπο πακέτο μέτρων για το άλμα της περιοχής στο μέλλον.
Υπό αυτές τις συνθήκες συνεχίζουμε να λέμε ΟΧΙ σε μια πολιτική που σπέρνει κάθε τόσο νέες καμινάδες και ορυχεία στη Δυτική Μακεδονία, αντιμετωπίζοντάς την σαν την «πρίζα» της χώρας.

Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις αυτές, εκτός των άλλων, φέρνουν σε δυσχερή θέση την Οικολογική Συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μειώνουν την εμβέλεια της, γεγονός καθόλου ευχάριστο για όλους μας.
Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η οικολογία δεν είναι αποκλειστικότητα και ιδιοκτησία κανενός, ούτε των Οικολόγων Πράσινων. Μας ενδιαφέρει συνεπώς η συστράτευση όλων των δυνάμεων που εναντιώνονται στο βρώμικο ενεργειακό μοντέλο της χώρας και στην καταστροφή του κλίματος. Σε αυτό τον αγώνα κανείς δεν περισσεύει. Απλώνουμε χέρι συνεργασίας (κεντρικά και τοπικά) σε αυτές τις δυνάμεις της οικολογίας που συγκλίνουν στην ΠΡΑΞΗ, πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις και αποφάσεις των κομματικών επιτελείων.

ΥΓ. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αν και τον υπονομεύουν οι αλαζονικές εξάρσεις του βουλευτή κ. Αθ. Πετράκου, ο οποίος «μας καλεί να μάθουμε Φυσική Γυμνασίου», ενώ ο ίδιος θα έπρεπε να παρακολουθήσει μαθήματα πολιτικού πολιτισμού.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Jun 052012

Εδώ και πολύ καιρό οι κάτοικοι των Άνω Κλεινών διαμαρτύρονται για το νταμάρι που σχεδιάζεται στο χωριό τους ώστε να εξορυχτούν αδρανή που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του δρόμου Αρμενοχωρίου – Νίκης.

Τον περασμένο μήνα το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, που κατέχει και την έκταση αρνήθηκε ομόφωνα την παραχώρησή της στον ανάδοχο του έργου, είχε προηγηθεί και ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου με αντίστοιχο περιεχόμενο.

Ενώ κανονικά το θέμα θα έπρεπε να είχε λήξει εκεί και η κοινοπραξία (ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ) να αναζητήσει αλλού αδρανή για την υποστήριξη του οδοστρώματος, το θέμα επανέρχεται με πρωτοβουλία του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Α. Κωνσταντινίδη. Ο οποίος συνεπικουρούμενος και από άλλους παράγοντες πιέζει τους κατοίκους να δεχτούν το νταμάρι με την απειλή ότι αλλιώς το έργο δεν θα γίνει.

Κάθε πολίτης που νοιάζεται για τον τόπο του πρέπει να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά καθώς και τις εναλλακτικές λύσεις.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των λατομείων αυτού του μεγέθους είναι γνωστές. Άλλωστε το νταμάρι για το φράγμα του Παρορίου, που παρά τους περιβαλλοντικούς όρους δεν έχει αποκατασταθεί, είναι αψευδής μάρτυρας. Η πρώτη ένσταση λοιπόν είναι ότι οι αποκαταστάσεις δεν γίνονται και αυτό το ξέρουν οι κάτοικοι γιατί έχει ήδη υποστεί καταστροφή το ίδιο βουνό.

Τι προβλέπει όμως η αποκατάσταση στο συγκεκριμένο έργο; Αν κοιτάξει κάποιος τους περιβαλλοντικούς όρους για το νταμάρι θα εντυπωσιαστεί από το ότι για τόση μεγάλη ποσότητα απόληψης (2.5 εκ. κυβικά υλικών) οι εργασίες αποκατάστασης είναι τόσο λίγες (φύλαξη του φυτοχώματος 95 χιλ κυβικών, επανάστρωση και φύτευση, με συνολικό κόστος 68 χιλιάδες ευρώ).  Η αποκατάσταση ατυχώς, δεν έχει σκοπό (πχ. την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος), δεν ορίζει στόχους, δεν έχει υπεύθυνο ούτε σύστημα παρακολούθησης. Οι δε περιβαλλοντικοί όροι δεν περιλαμβάνουν ουσιώδη ποσοτικά στοιχεία (πόσες μπαγγίνες, ύψος στρώσης φυτοχώματος, κλπ).

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της πλήρους εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων είναι σαφές. Καταστροφή του φυσικού ανάγλυφου και αντικατάσταση του με τεράστιες κατακόρυφες μπαγγίνες (κλιμακωτές επιφάνειες) ύψους 10 μέτρων. Στο λίγο χώμα που αυτές μπορούν να συγκρατήσουν θα προσπαθούν να ριζώσουν τοπικά και ξενικά είδη (βελανιδιές, ψευδοακακίες και σπάρτα) που θα φυτευτούν σε απόλυτη γεωμετρική τάξη (ρόμβος πλευράς 2.5 μέτρων). Ας μην αυταπατάται κανείς: η πλήρης εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων είναι μια καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με ένα μικρό, απειροελάχιστο φύλο συκής.

Αφού είδαμε εν τάχει τα κατά, ας δούμε και τα υπέρ. Θα γίνει ένα κλειστός αυτοκινητόδρομος 15 χιλιομέτρων (από έξω από το Αρμενοχώρι μέχρι τη Νίκη), πλάτους 21 μέτρων με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και 2 ανισόπεδους κόμβους. Λογικά θα εξυπηρετεί τους κατοίκους του νομού που θέλουν να πάνε στο Μοναστήρι για ψώνια και θα οδηγήσει και σε μερικές δεκάδες προσωρινές θέσεις εργασίας ανειδίκευτου προσωπικού για 2 χρόνια. Λαμπρά, είναι τόσο αδύναμα τα ωφελήματα που ο υποστηρικτής του νταμαριού, αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δ. Ηλιάδης σε μια μάλλον απελπισμένη προσπάθεια να το στηρίξει ανέφερε ότι «..αν εξ’αιτίας μας δεν γίνει το έργο δεν θα έχουμε κανένα λόγο να ζητάμε να γίνει το τμήμα Φλώρινα Κοίλα».

Είναι τραγικό ότι αυτό είναι το μόνο έργο ΕΣΠΑ που έχει διεκδικηθεί από τους εκπροσώπους μας και έχει προγραμματιστεί στην περιοχή μας και το μόνο που περιλαμβάνεται στη λίστα του Ράιχενμπαχ για άμεση προώθηση. Είναι θλιβερό που το πολιτικό προσωπικό, με προεξάρχοντα τον υπ. Βουλευτή Α. Κωνσταντινίδη, αντί να μεταφέρει τη βούληση των κατοίκων προσπαθεί αντιθέτως να πιέσει τους κατοίκους να αποδεχτούν τις επιλογές που έγιναν αλλού και αν υλοποιηθούν θα καταστρέψουν τον τόπο τους. Ελπίζουμε να μην δούμε και κωλοτούμπα από το Δ. Φλώρινας για το θέμα.

Υπάρχουν εναλλακτικές; Ναι, τις προτείνουν οι κάτοικοι από την αρχή. Ξεκινώντας από το πολύ κοντινό νταμάρι του φράγματος του Παρορίου (είναι και μια ευκαιρία να αποκατασταθεί), και περιλαμβάνοντας τα ουκ ολίγα ανοιχτά ορυχεία της περιοχής μας.

Ο Νομός Φλώρινας έχει μια ενδιαφέρουσα αντίστιξη: το Νότιο τμήμα του αποτελεί υπόδειγμα της πιο σκληρής ανάπτυξης με σπατάλη των φυσικών πόρων, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Το βόρειο όμως τμήμα του έχει κάνει την περιβαλλοντική προστασία κεντρική αναπτυξιακή επιλογή. Να στρατευτούμε όλοι με τους Κατοίκους των Α. Κλεινών για να μην γίνει όλος ο νομός μας ένα απέραντο νταμάρι! Να σώσουμε το βουνό των Άνω Κλεινών!

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Jan 122012

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΟΤΑ από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Δυστυχώς παρά τις φωνές που βάζουν συχνά οι Δήμαρχοί μας για το κόστος θέρμανσης, τη φορολογία του πετρελαίου κλπ. όταν χρειάζονται πράξεις είναι απόντες. Έτσι εκ των υστέρων μαθαίνουμε ότι οι Δήμοι Αμυνταίου και Πρεσπών δεν κατέθεσαν πρόταση ενώ ο Δ. Φλώρινας κατέθεσε ελλιπή πρόταση και  δεν έπιασε τη βάση της βαθμολογίας).
Τα πλεονεκτήματα που θα είχαμε, αν οι ΟΤΑ της περιοχής μας είχαν ανταποκριθεί θα ήταν
•    Μειωμένα κόστη θέρμανσης και εξοικονόμηση πόρων (μόνο στο Δ. Φλώρινας τα αναλώσιμα με βάση τον προϋπολογισμό 2011 ήταν 1.2 εκ ευρώ)
•    Πράσινες θέσεις εργασίας στην περιοχή με τα μεγαλύτερα πανελλαδικώς ποσοστά ανεργίας.
Δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι να χρηματοδοτηθούν δήμοι που ήταν προετοιμασμένοι γι’ αυτό  κι εμείς που το έχουμε περισσότερο ανάγκη να μένουμε απ’ έξω. Ελπίζουμε όταν γίνει η νέα προκήρυξη για το ίδιο θέμα οι διοικήσεις των 3 δήμων να έχουν πάρει ένα  μικρό μάθημα και να είναι περισσότερο προετοιμασμένοι.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Το κείμενο της απόφασης ΥΠΕΚΑ είναι διαθέσιμο στο:
http://www.poli-politiki.gr/upload/news_politikes/PROGRAMMA%20EXOIKONOMW%20OTA.pdf

Nov 072011

Στήριξη των Οικολόγων Πράσινων στους κατοίκους της Αχλάδας και της Μελίτης έναντι της διάνοιξης νέων ορυχείων.

Οικολόγοι Πράσινοι για το Λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας (video)

Πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ) Δυτ. Μακεδονίας γνωμοδότησε αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορούσε τη διάνοιξη νέου ορυχείου στην περιοχή Αχλάδας του Ν. Φλώρινας. Στη σχετική συνεδρίαση ήταν καταλυτική η παρουσία κατοίκων από την Μελίτη και την Αχλάδα, γεγονός που επηρέασε και τη στάση των Περιφερειακών Συμβούλων. Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του κ. Μιχάλη Πετράκου, Συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων στην Δυτική Μακεδονία, ο οποίος τόνισε :

 • την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική απαξίωση που βιώνει η περιοχή (και θα επιτείνει η διάνοιξη του νέου ορυχείου),
 • την υποχρέωση της Περιφέρειας όχι απλά να στηρίξει τους κατοίκους, αλλά να μπει μπροστά, λαμβάνοντας τις απαραίτητες νομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες και δίνοντας έτσι περισσότερο κύρος στον αγώνα των κατοίκων

Το Σάββατο 29/10/2011, ο κ. Μιχάλης Πετράκος μαζί με δύο αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον κ. Αντώνη Κύρινα, Περιφερειακό Σύμβουλο, και τον κ. Λευτέρη Ιωαννίδη, Δημοτικό Σύμβουλο Κοζάνης, επισκέφτηκαν την περιοχή και ενημερώθηκαν από πολίτες και εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων της Αχλάδας και της Μελίτης. Επίσης περιηγήθηκαν τα ορυχεία και διαπίστωσαν για άλλη μια φορά την έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

Σημειώνεται ότι πολύ κοντά στον οικισμό της Αχλάδας λειτουργούν ήδη δύο ορυχεία, τα οποία δημιουργούν έναν κλοιό γύρω από το χωριό και διαιωνίζουν τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Το κυριότερα προβλήματα είναι ότι τα ορυχεία σχεδόν ακουμπούν στο χωριό και το επιβαρύνουν πολλαπλά, καθώς και το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικοί όροι παραβιάζονται συχνά, ενώ οι έλεγχοι είναι υποτυπώδεις. Κανείς σκεπτόμενος άνθρωπος, πολύ περισσότερο εάν διαμένει στην περιοχή, δεν μπορεί να πει το ναι σε νέα ορυχεία και άλλες επεκτάσεις, χωρίς να συνυπολογίζει το πρόβλημα βιωσιμότητας των πληττόμενων οικισμών.

Δυστυχώς το μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής που ακολουθεί η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και η εμμονή στην εντατική χρήση ορυκτών καυσίμων έχει διαμορφώσει δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στους γειτνιάζοντες με τα ορυχεία οικισμούς της Δυτ. Μακεδονίας. Η Μαυροπηγή, η Ποντοκώμη, οι Ανάργυροι, η Ακρινή, ο Αγ. Δημήτριος, η Ποντοκώμη, το Μαυροδέντρι  είναι ουσιαστικά τα θύματα της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη και ενός ανεπαρκούς θεσμικού πλαισίου, η εφαρμογή του οποίου επαφίεται στον .. πατριωτισμό των κατοίκων.

Η λύση είναι η σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη με παράλληλη γενναία οικονομική στήριξη των τοπικών κοινωνιών σε άλλες διεξόδους (κατασκευή εξοπλισμού πράσινης ενέργειας, βιολογική γεωργία, δίκτυα μικροπαραγωγών ΑΠΕ, αξιοποίηση βιομάζας με παράλληλες δράσεις καθετοποίησης και αναπροσανατολισμού των καλλιεργειών κλπ ).

Η κρίση που βιώνει όλο το ενεργειακό λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας είναι τριπλή: οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική. Για αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία με ένα εικοσαετές πράσινο σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο. Κάθε άλλη αποσπασματική αντιμετώπιση απλά θα μεταφέρει το πρόβλημα στις επόμενες γενιές, οι οποίες ήδη είναι φορτωμένες με τα πολλά περιβαλλοντικά και οικονομικά χρέη των προηγούμενων.

Π.Κ Οικολόγων Πράσινων

Δυτικής Μακεδονίας

Dec 292010

Με περιοδείες στις περιοχές που πλήττονται από τον ακρωτηριασμό του σιδηροδρόμου, απαντούν οι Οικολόγοι Πράσινοι στις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΤΡΕΝΟΣΕ για  κλείσιμο γραμμών.

Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων πραγματοποίησε σήμερα παρεμβάσεις και συναντήσεις στη Φλώρινα και την Έδεσσα, όπου η σιδηροδρομική σύνδεση πρόκειται να διακοπεί πλήρως από την Πρωτοχρονιά. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου, και ο Μιχάλης Πετράκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Για το ίδιο μεταφορικό έργο, ο σιδηρόδρομος χρειάζεται μέχρι 7 φορές λιγότερη ενέργεια, έχει μέχρι 10 φορές λιγότερη ρύπανση, είναι μέχρι 16 φορές ασφαλέστερο από το αυτοκίνητο. Σε περιπτώσεις κακοκαιρίας, μια σιδηροδρομική γραμμή παραμένει σε λειτουργία με πολύ πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες από ό,τι μια οδική αρτηρία.

Στη Φλώρινα, η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων είχε σειρά συναντήσεων με σιδηροδρομικούς, εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων και άλλους τοπικούς φορείς, ενώ έγιναν παρεμβάσεις και σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Συμβολική παρέμβαση για το τρένο με δηλώσεις για τα περιφερειακά ΜΜΕ της Δυτ. Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε, από κοινού με άλλους φορείς της πόλης, στην τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής, όπου ανοίχτηκε πανώ με το σύνθημα «ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΤΡΕΝΟ».

«Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για προτεραιότητα στο σιδηρόδρομο, έγιναν τελικά προτεραιότητα στο ξήλωμά του», τόνισε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος που ήρθε ο ίδιος  με τρένο για την περιοδεία του. «Με πρόσχημα την κρίση, επιδιώκουν να μας γυρίσουν πίσω στην εποχή πριν τον Τρικούπη και τον Αβδούλ Χαμίτ. Είχαμε ήδη το αραιότερο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ευρώπη, και η κυβέρνηση έρχεται τώρα να το ακρωτηριάσει κι άλλο.

Επί μήνες διοχετεύονταν στην κοινή γνώμη αλλοιωμένα στοιχεία για το έλλειμμα του ΟΣΕ, ώστε να εκβιάσουν συναινέσεις από την κοινή γνώμη:  τα πραγματικά  ελλείμματα είναι μόλις 10-15% των υπέρογκων ποσών που μας παρουσίαζαν. Αν η φωνή των Οικολόγων Πράσινων μπορούσε να ακουστεί πιο δυνατά, η κυβέρνηση θα είχε πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που στραγγαλίζει οικονομικά τον ΟΣΕ και προβλέπει μέχρι και ξήλωμα των γραμμών για να γίνουν δρόμοι και οικόπεδα.

Τώρα το λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες και οι περιφέρειες. Το τρένο χρειάζεται εξυγίανση και εκσυγχρονισμό, όχι να πάψει να τρέχει στις ράγες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις γι’ αυτό, και ο κ. Ρέππας αρνείται από τον περασμένο Μάιο να μας δεχθεί. Όποιος πιστεύει ότι η κρίση είναι μόνο στην οικονομία και ότι θεραπεύεται μόνο με περικοπές, είναι τουλάχιστον κοντόφθαλμος. Σήμερα χρειαζόμαστε προτάσεις που να απαντούν ταυτόχρονα στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, και η ενίσχυση του σιδηροδρόμου έχει εδώ κεντρική θέση».

«Η περιοχή της Φλώρινας συνέδεσε την εξέλιξή της σε σημαντικό αστικό κέντρο την δεκαετία του 30 με τον ερχομό του τρένου στην πόλη», είπε ο Μιχάλης Πετράκος. «Σήμερα είναι η μόνη αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία και του νομού. Η ύπαρξή του ήταν για όλους τόσο σημαντική και χρήσιμη που φαινόταν αδιανόητο να καταργηθεί. Απέναντι στην καταστροφική επιλογή της κυβέρνησης και του ΟΣΕ πρέπει όλοι οι φορείς της πόλης, οι νέες διοικήσεις στο δήμο και την περιφέρεια και, πάνω απ’ όλα, οι πολίτες να αγωνιστούμε για να κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν θα κάτσουμε να κοιτάμε την κατάργηση των υποδομών μας αλλά θα αγωνιστούμε δυναμικά με κάθε πρόσφορο μέσο για να διεκδικήσουμε το μέλλον μας».

Η περιοδεία επρόκειτο να συνεχιστεί αργότερα σήμερα το απόγευμα στην Έδεσσα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Dec 272010

Δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα η ΤΡΕΝΟΣΕ με μια απλή ανακοίνωση έσβησε 80 χρόνια σιδηροδρομικής ιστορίας και τη Φλώρινα από το χάρτη του σιδηροδρόμου. Από την 1/1/2010 μόνο 16 από τους 52 νομούς θα εξυπηρετούνται από τρένο ενώ όλη η Δ. Μακεδονία αποκλείεται.

Το τρένο ήταν η βασική υποδομή στην οποία η Φλώρινα βάσισε την ανάπτυξή της, η μόνη αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία του νομού και η καλύτερη ελπίδα μας για ένα βιώσιμο μέλλον.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αρνούνται αυτή την προοπτική και καλούν τους πολίτες να υπερασπιστούν το τρένο τους με κάθε μέσο και να αντιστρέψουν την καταστροφική αυτή απόφαση. Διεκδικούμε:

 • Αντί της κατάργησης, την αύξηση των δρομολογίων Θεσσαλονίκης-Φλώρινας σε 6 από 4
 • Τη συντόμευση της διαδρομής προς Θεσσαλονίκη με νέα χάραξη μέσω του κάμπου των Γιαννιτσών
 • τη σιδηροδρομική σύνδεση της Φλώρινας με το Μοναστήρι και το Πόγραδετς
 • τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Λάρισα και την Κοζάνη
 • την ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου στη Δυτική Μακεδονία και την σιδηροδρομική Εγνατία           .

Για το λόγο αυτό έρχεται την Τρίτη 28/12 στη Φλώρινα πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις πόλεις που χάνουν το τρένο (Αμύνταιο, Έδεσσα, Βέροια) ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Γ. Παρασκευόπουλος.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Nov 052010

Θετική ψήφος για την αντιμετώπιση της κρίσης!

Σε 2 μέρες οι πολίτες της Δ. Μακεδονίας θα βρεθούμε μπροστά στην κάλπη για να επιλέξουμε τους εκπροσώπους στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση σε μια ατμόσφαιρα που καθορίζεται από τα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν στην χώρα μετά την υπογραφή του μνημονίου. Είναι η κατάλληλη στιγμή για την άρνηση της πολιτικής που μας έχει οδηγήσει στην κατάσταση που βρισκόμαστε, είναι η ώρα να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας.

Η Εναλλακτική δράση έχει προτείνει σαφές σχέδιο για την επόμενη δεκαετία που όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα είναι η πιο δύσκολη μεταπολιτευτικά σε όλη τη χώρα αλλά ειδικότερα στην Φλώρινα και την Δ. Μακεδονία.

 • Σχέδιο για την μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή με πράσινη στροφή στην οικονομία της περιοχής μας με έμφαση στις ΑΠΕ (παραγωγή εξοπλισμού), και την καινοτομία με τη δημιουργία 3500 νέων θέσεων εργασίας με συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης και δράσεις. Αν υλοποιηθεί θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης της περιοχής μας.
 • Σχέδιο για την επέκταση του σιδηροδρόμου, που αποτελεί βασικό μέσο μεταφοράς του νομού με τη σιδηροδρομική Εγνατία και την λειτουργία του διεθνούς δρομολογίου για μοναστήρι και Πόγραδετς.
 • Σχέδιο για την προστασία των πιο ευάλωτων από μας με τη δημιουργία θεσμών ανταλλακτικής οικονομίας (συνεταιρισμοί παραγωγών καταναλωτών, τράπεζες χρόνου, ανταλλακτικά παζάρια προϊόντων) κοινωνικών παντοπωλείων κλπ.
 • Σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος ως εργαλείου βιώσιμης ανάπτυξης με χωροταξικό σχεδιασμό για την προστασία και την αναβάθμιση της βιοποικιλότητας και την ενίσχυση ήπιων δραστηριοτήτων (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, κλπ)
 • Σχέδιο για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, μεταφορές) που, ιδίως σε συνθήκες κρίσης, είναι κοινωνικός μισθός που προστατεύει πρώτα απ’ όλα τους πιο ευάλωτους στην κρίση.
 • Σχέδιο για την οικολογική αναδιάρθρωση της υπαίθρου με στροφή στην βιολογική και ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία με την δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών αλλά και τη δημιουργία ετικέτας ποιότητας που πιστοποιεί την παραγωγή με σεβασμό στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία του παραγωγού και του καταναλωτή.
 • Σχέδιο για την χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση του δημοσίου χρήματος με αναθέσεις έργων με διαδικασίες που ενισχύουν τον υγιή ανταγωνισμό σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης.

Δυστυχώς η προεκλογική περίοδος πέρασε σε κλίμα καλλιστείων που οι συνδυασμοί αναμασούν τετριμμένα επιχειρήματα, γλωσσικούς παφλασμούς χωρίς περιεχόμενο ενώ την ίδια ώρα οι πελατειακοί μηχανισμοί δουλεύουν στο φουλ για να βάλουν τους πολίτες και τις ψήφους τους στο σακούλι για μια ακόμα φορά. Αυτή τη φορά όμως η πραγματικότητα είναι συντριπτική. Ή θα φάμε τους πελατειακούς μηχανισμούς που μας έφεραν μέχρι εδώ ή θα μας φάνε αυτοί.

Η αποχή από τις εκλογές δεν θίγει τους πολιτικούς σχηματισμούς που μας έφεραν μέχρι εδώ, αντίθετα τους ενισχύει, απονομιμοποιεί όμως όλη τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών. Η Εναλλακτική δράση είναι μια διέξοδος για την οποία εργάστηκαν ανεξάρτητοι, ενεργοί πολίτες και οι δυνάμεις του Συνασπισμού και των Οικολόγων Πράσινων. Δεν αποζητά την κομματική καταγραφή γιατί είναι ένας γνήσια υπερκομματικός συνδυασμός, αναζητά ένα μέλλον για την Φλώρινα και τη Δ. Μακεδονία και ελπίζει να έχει τους πολίτες στο πλευρό του.

Nov 032010


Στο ευρωκοινοβούλιο από τους Οικολόγους Πράσινους το ζήτημα διάνοιξης νέων λιγνιτωρυχείων στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία

Το θέμα της διάνοιξης νέων λιγνιτικών πεδίων στους Νομούς Δράμας, Φλώρινας, Λάρισας και Τρικάλων για αξιοποίηση από ιδιώτες φέρνουν στο Ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτηση του Ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Με περσινή της απόφαση η Κομισιόν είχε ζητήσει από την Ελλάδα «να χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης επί των κοιτασμάτων Δράμας, Ελασσόνας, Βεύης και Βεγόρας μέσω διαγωνισμών» σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με δεδομένη την εμπειρία δεκαετιών από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από τη λειτουργία λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία, μια τέτοια εξέλιξη βρίσκει αντίθετες τις τοπικές κοινωνίες. Ύστερα από πρωτοβουλία του WWF, 21 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 40 επαγγελματικές ενώσεις και κινήσεις πολιτών από τους εμπλεκόμενους Νομούς συνυπέγραψαν  ψήφισμα με το οποίο δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημοπράτησης των λιγνιτικών πεδίων στις περιοχές τους.

Ας σημειωθεί πως η αξιοποίηση των πεδίων αυτών ουσιαστικά έχει νόημα μόνο με την παράλληλη κατασκευή αντίστοιχων νέων λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Η διέξοδος στο χρεοκοπημένο ενεργειακό μοντέλο των στερεών καυσίμων είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη αλλά «άγνωστη» στην Ελλάδα: Δεν είναι άλλη από την άμεση στροφή στην πράσινη ενέργεια και τη σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, η οποία πρέπει να συνοδευτεί με την παράλληλη χρηματοδοτική στήριξη των λιγνιτικών περιοχών ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στην απασχόληση.

Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Όσο κι αν η κυβέρνηση ευαγγελίζεται την ‘πράσινη ανάπτυξη’, οι ενεργειακές πολιτικές της έχουν το σκούρο χρώμα του λιγνίτη. Κι αυτή την πολιτική δεν την επιβάλλει κανένα μνημόνιο. Με δεδομένες τις αναιμικές επιδόσεις της Ελλάδας στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των ΑΠΕ, η κατασκευή νέων λιγνιτωρυχείων και λιγνιτικών μονάδων θα αποτελέσει την ταφόπλακα για την προοπτική ενός καθαρού και βιώσιμου ενεργειακού συστήματος που δε θα συμβάλει στην αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος. Η Κομισιόν μπορεί να ζητήσει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στις καθαρές τεχνολογίες, στην προμήθεια πράσινου ηλεκτρισμού και στη μικρή καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Όχι όμως στις καταστροφικές και βρώμικες επιλογές του λιγνιτικού μας παρελθόντος»

Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με την Εναλλακτική Δράση Μιχάλης Πετράκος δήλωσε, με αφορμή την ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου «Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντιφατικούς στόχους και πρακτικές πρέπει να σταματήσουν. Η Φλώρινα πρέπει να κάνει μια καθαρή στροφή μακριά από την βρώμικη ενέργεια που καταστρέφει το τόπο μας και τις προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτή τη κατεύθυνση χωράει η αποκατάσταση των παλιών λιγνιτορυχείων αλλά όχι η εκμετάλλευση νέων. Έχουμε καταθέσει σχέδιο για την μεταλιγνιτική εποχή με επενδύσεις σε πράσινες δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να φύγουμε από τον φαύλο κύκλο της Μόλυνσης και της Ανεργίας»

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)

Θέμα: Δημοπράτηση λιγνιτικών πεδίων στις περιοχές Δράμας, Ελασσόνας και Βεγόρας

Ύστερα από πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, 21 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 40 επαγγελματικές ενώσεις και κινήσεις πολιτών από τους Νομούς Δράμας, Φλώρινας, Λάρισας και Τρικάλων προσυπογράφουν  ψήφισμα (1) με το οποίο δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημοπράτησης των λιγνιτικών πεδίων που διαθέτουν στα υπεδάφη τους, και καλούν την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμευθούν πως δεν θα επιμείνουν στην απαίτηση εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων κοιτασμάτων. Η αξιοποίηση των νέων αυτών λιγνιτικών πεδίων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατασκευή νέων λιγνιτικών σταθμών στις περιοχές αυτές. Όμως σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ (2) που υπέβαλε το καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση στην Επιτροπή, η επίτευξη του εθνικού στόχου για τις ΑΠΕ προϋποθέτει μια μείωση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής κατά περίπου 40% από το 2010 έως το 2020.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή

1. Προτίθεται να επανεξετάσει την απόφασή της (3) της 4.8.2009 σχετικά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Δράμας, Ελασσόνας, Βεύης και Βεγόρας;

2. Έχει συνεκτιμήσει κατά την απόφαση αυτή την εμπειρία από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία της λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία;

3. Η ΔΕΗ δεν επιβαρύνεται για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των λιγνιτωρυχείων που κατέχει και χρησιμοποιεί παρά μόνο με “ειδικό τέλος” υπέρ των περιοχών όπου αναπτύσσεται λιγνιτική δραστηριότητα. Είναι αυτό σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

4. Με δεδομένο το ότι η χρήση λιγνίτη στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού θα φθίνει σημαντικά το επόμενο διάστημα, θα εξέταζε τον αποκλεισμό του από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την επικέντρωσή της σε καθαρότερα καύσιμα όπως οι ΑΠΕ ή το φυσικό αέριο;

5. Σκοπεύει να ενθαρρύνει πιο ενεργά την αποσύνδεση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από τον λιγνίτη; Αν ναι, τι είδους κίνητρα θα μπορούσε να παράσχει στην Ελλάδα ούτως ώστε να εγκαταλείψει τα σχέδια για τα συγκεκριμένα κοιτάσματα;

(1) http://www.wwf.gr/images/pdfs/koino-psifisma-lignite.pdf

(2) http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=CEYdUkQ719k%3d&tabid=37

(3) http://ec.europa.eu/competition/antitrust/cases/dec_docs/38700/38700_520_1.pdf

Nov 012010

Αφιερωμένη στην υπεράσπιση του τρένου ήταν η σημερινή προεκλογική δραστηριότητα της Εναλλακτικής Δράσης. Μέλη και φίλοι του συνδυασμού μοίρασαν φυλλάδια στην Φλώρινα και το Αμύνταιο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στις περικοπές που έρχονται στα δρομολόγια του σιδηροδρόμου στη Δ. Μακεδονία.

Η αντιμετώπιση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή δηλώνοντας την αγωνία τους για το μέλλον του μόνου δημόσιου και αξιόπιστου μέσου μεταφοράς στην περιοχή μας.

Το τραίνο έχει τη μικρότερη συμμετοχή στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε σχέση με τα άλλα μεταφορικά μέσα (ανά επιβάτη). Οι εκπομπές CO2  στα τρένα υψηλών ταχυτήτων είναι το 1/3 των εκπομπών των αυτοκινήτων ΙΧ και μόνο το 1/5 των εκπομπών του αεροπλάνου. Επιπλέον, ο επιβάτης αισθάνεται άνεση και ευχαρίστηση, αποφεύγει το μποτιλιάρισμα, το θόρυβο, τα συχνά δυστυχήματα, την ταλαιπωρία των ελέγχων στα αεροδρόμια. Για τις αποστάσεις κάτω των 500 χιλιομέτρων είναι η πιο γρήγορη λύση.

Τα οικονομικά ελλείμματα του ΟΣΕ χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για τον ακρωτηριασμό του πιο βιώσιμου μεταφορικού μέσου. Αυτό βέβαια αποτελεί μνημείο υποκρισίας, διότι:

•           Έως και το 90% του χρέους του ΟΣΕ οφείλεται σε τόκους δανείων που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις που χρηματοδοτούσαν πλήρως τη συντήρηση και λειτουργία δρόμων, λιμανιών και αεροδρομίων αλλά αρνούνταν κάθε αντίστοιχη χρηματοδότηση για υποδομές του τραίνου.

•           Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για «μικρότερο ΟΣΕ», όταν το μερίδιο μεταφορικού έργου για το σιδηρόδρομο είναι ήδη το μικρότερο σε όλη την Ευρώπη.

Το καλοκαίρι η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες περικοπές δρομολογίων μειώνοντας την αξιοπιστία του ΟΣΕ. Οι περικοπές δρομολογίων εφαρμόστηκαν και στη Δυτική Μακεδονία, η οποία είναι από τις πιο υποβαθμισμένες περιφέρειες της χώρας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών. Η συνέχεια που επιφυλάσσει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε για τον ΟΣΕ οδηγεί στην πλήρη κατάργηση των δρομολογίων της Δ. Μακεδονίας με εκποίηση της ακίνητης περιουσίας (ξήλωμα γραμμών οικοπεδοποίηση της διαδρομής και εκποίηση σταθμών μετά από 12 μήνες χωρίς δρομολόγια).

Η Εναλλακτική Δράση θέτει ως σιδηροδρομικούς στόχους για τη Δυτική Μακεδονία:

•           τη σιδηροδρομική Εγνατία

•           τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Λάρισα και την Κοζάνη

•           την αύξηση των δρομολογίων Θεσσαλονίκης-Φλώρινας

•           την ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου στη Δυτική Μακεδονία

•           τη σιδηροδρομική σύνδεση της Φλώρινας με το Μοναστήρι και το Πόγραδετς.

Καλούμε τους πολίτες της Φλώρινας να υπερασπιστούν το τρένο τους με την ψήφο τους στις 7 Νοεμβρίου.

Oct 312010

Χωρίς προστασία παραμένουν οι τέσσερις λίμνες του οροπεδίου του Αμυνταίου, παρότι έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας και Τόποι Κοινοτικής Σημασίας. Συγκεκριμένα:

 • Στη Βεγορίτιδα παρατηρείται δραματική πτώση της στάθμης κατά 30 μέτρα, η οποία οφείλεται σε προγενέστερες λαθεμένες διαχειριστικές πρακτικές και στις ανεξέλεγκτες αρδευτικές γεωτρήσεις. Οι παράνομες επεκτάσεις των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε εκτάσεις από τις οποίες έχουν αποσυρθεί τα ύδατα οδηγούν σε συρρίκνωση σημαντικά οικοσυστήματα, όπως υγρά λιβάδια και καλαμιώνες.
 • Στη Χειμαδίτιδα παρατηρείται το αντίθετο πρόβλημα, δηλαδή η ταχεία επέκταση που καλαμιώνα σε ποσοστό 85%, με αρνητικές συνέπειες στην ορνιθοπανίδα αλλά και στην παραγωγή των ψαριών.
 • Στη Ζάζαρη (αλλά και στη Χειμαδίτιδα) παρατηρούνται φαινόμενα ευτροφισμού από υπολείμματα λιπασμάτων, που καταλήγουν εκεί μέσω των αποστραγγιστικών τάφρων, καθώς και ρύπανση από κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ σημαντικό είναι και το πρόβλημα των φερτών υλών.
 • Η λίμνη Πετρών αντιμετωπίζει προβλήματα καταπατήσεων, διαχείρισης των καλαμιώνων, καθώς και ρύπανσης από αστικά και βιομηχανικά λύματα, τα οποία μεταφέρονται μέσω συνδετήριας τάφρου και στη Βεγορίτιδα.

Για την προστασία τους έχουν κατασπαταληθεί κοινοτικοί πόροι. Στη Χειμαδίτιδα για παράδειγμα, μετά από μελέτες στο πλαίσιο προγράμματος LIFE, (το οποίο διακόπηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), κατασκευάστηκε ανάχωμα που αυξάνει την στάθμη, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας. Το αποτέλεσμα ήταν κατακλυσμός των καλαμιώνων σε ποσοστό 80% και εξαφάνιση πολλών τύπων οικοτόπων για τα οποία η περιοχή εντάχθηκε στο δίκτυο NATURA 2000.

Το καθεστώς προστασίας στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδα είναι ελλιπές, καθώς δεν έχει εκπονηθεί ακόμα η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), δεν έχει γίνει επέκταση των Ζωνών Ειδικής Προστασίας, δεν έχει καθορισθεί επίσημα το μέγιστο και ελάχιστο της στάθμης στη Βεγορίτιδα και δεν έχουν σταματήσει οι καταπατήσεις των εκτάσεων που αποκαλύπτονται.

Το ζήτημα της προστασίας των λιμνών του Αμυνταίου τέθηκε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με ερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Μιχ. Τρεμόπουλος, ο οποίος δήλωσε για το θέμα: «Οι επιδόσεις της χώρας μας στο ζήτημα της προστασίας των περιοχών NATURA είναι απαράδεκτες και ήδη έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αρκετές φορές. Ειδικά όμως στις λίμνες της περιοχής του Αμυνταίου φαίνεται να υλοποιείται μια συνειδητή πολιτική αδιαφορίας για το φυσικό περιβάλλον, τη στιγμή που σπαταλούνται κοινοτικοί πόροι που διατίθενται γι΄ αυτό το σκοπό».

Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας με την Εναλλακτική Δράση Μιχάλης Πετράκος δήλωσε: «Η υποβάθμιση των λιμνών του Αμυνταίου στερεί από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας βασικό κομμάτι του φυσικού πλούτου της. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει αποτύχει όχι μόνο να προστατεύσει επαρκώς τις λίμνες αλλά και να εκτελέσει τα έργα που έχει αναλάβει για το σκοπό για τον οποίο δρομολογήθηκαν. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ανάχωμα της Χειμαδίτιδας, που ενώ χρηματοδοτήθηκε ως περιβαλλοντικό έργο, οι περιβαλλοντικές παράμετροι αγνοήθηκαν, (πχ. το πρόγραμμα παρακολούθησης δεν εκτελέστηκε) με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί πολύτιμοι οικότοποι. Η αποτελεσματική προστασία των φυσικών μας πόρων είναι επένδυση στο μέλλον της περιφέρειάς μας και απαιτεί τη συνεργασία μιας αποτελεσματικής τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ και των πολιτών».

Περισσότερες πληροφορίες: Μιχ. Πετράκος τηλ. 2385051868, 6942984455

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)

Θέμα: Συνεχιζόμενη υποβάθμιση των λιμνών Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών, Βεγορίτιδα

Τέσσερις λίμνες στο οροπέδιο του Αμυνταίου εντάσσονται στο δίκτυο NATURA 2000 ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας και Τόποι Κοινοτικής Σημασίας. Επικοινωνούν μεταξύ τους υδρολογικά και φιλοξενούν σημαντικούς πληθυσμούς πουλιών. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Στη Βεγορίτιδα παρατηρείται δραματική πτώση της στάθμης κατά 30 μέτρα, η οποία οφείλεται σε προγενέστερες λαθεμένες διαχειριστικές πρακτικές(1) και στις ανεξέλεγκτες αρδευτικές γεωτρήσεις.

Το καθεστώς προστασίας στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδα είναι ελλιπές, καθώς δεν έχει εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), δεν έχει γίνει επέκταση των Ζωνών Ειδικής Προστασίας(2), δεν έχει καθορισθεί επίσημα το μέγιστο και ελάχιστο της στάθμης στην Βεγορίτιδα όπως απαιτείται για την διατήρηση των κρίσιμων ενδιαιτημάτων του SCI και δεν έχουν σταματήσει οι καταπατήσεις των εκτάσεων που αποκαλύπτονται. Στη Χειμαδίτιδα, μετά από μελέτες στο πλαίσιο προγράμματος LIFE (3), το οποίο διακόπηκε από την ΕΕ, ολοκληρώθηκε πρόσφατα η κατασκευή αναχώματος που αυξάνει την στάθμη, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας (4). Δυστυχώς όμως το έργο αντιμετωπίζεται από την ΝΑ Φλώρινας αποκλειστικά ως αρδευτικό και έχει σταματήσει το παράλληλο πρόγραμμα παρακολούθησης της επίδρασης της παρέμβασης στην ποιότητα των υδάτων, στην ορνιθοπανίδα και τα ψάρια. Το αποτέλεσμα είναι η εξαφάνιση πολλών τύπων οικοτόπων και ειδών της ορνιθοπανίδας για τα οποία η περιοχή εντάχθηκε στο δίκτυο NATURA 2000.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα των περιοχών NATURA 2000, που σχετίζονται με έργα τα οποία έχουν συγχρηματοδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια;

(1) Απόληψη και  παροχέτευση τεράστιων ποσοτήτων νερού μέσω σήραγγας στον υδρο-ηλεκτρικό ταμιευτήρα Άγρα, (μέχρι το 1991) και άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού για την ψύξη των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Δ.Ε.Η. (μέχρι το 1997).

(2) Αν και σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Δήμου Αμυνταίου έχουν εντοπιστεί σημαντικά είδη ορνιθοπανίδας, κυρίως μεταξύ των δύο λιμνών. Μπούσμπουρας Δημήτρης 2004. Έκθεση παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας στην περιοχή των λιμνών Βεγορίτιδα και Πετρών 2003. Πρόγραμμα ΕΤΕΡΠΣ – Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη «Προστασία των λιμνών Βεγορίτιδας και Πετρών» ΥΠΕΧΩΔΕ – Δήμος Αμυνταίου  σελ.38, χάρτες. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

(3) LIFE00NAT/GR/7242 «Διατήρηση – διαχείριση των λιμνών Χειμαδίτιδα – Ζάζαρη»

(4) Προστασία και ανόρθωση υγροτόπων Ζάζαρης – Χειμαδίτιδας του Ν. Φλώρινας