Η πρόταση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην κατανομή των προσφύγων  ουσιαστικά προτείνει τη μετατροπή της  de facto κατάστασης στην Ευρώπη σήμερα σε de jure. Και αυτό γιατί ουσιαστικά ουδέποτε εφαρμόστηκε καθολικά η ποσόστωση καθώς κάποιες χώρες αντιδρώντας σε αυτήν την απόφαση δέχθηκαν από ελάχιστους/ες  εώς κανένα/μία πρόσφυγα.

Ο κ. Τουσκ μιλώντας μάλλον ως εκπρόσωπος της ομάδας Βίσεγκραντ παρά ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προωθεί  με την πρότασή του την επιστροφή της  Ευρώπης στην εποχή του  Δουβλίνο ΙΙ οπότε και ο εγκλωβισμός των προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής ήταν μία αυτονόητη, νόμιμη και ηθικά αποδεκτή πραγματικότητα.  Παρά την χθεσινή αναδίπλωση του  λόγω των αντιδράσεων Διαβάστε περισσότερα… »

To 2017 ανακηρύχθηκε ως έτος για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με σκοπό αφενός την κατάδειξη της έντασης και της κλιμάκωσης του φαινομένου παγκοσμίως, αφετέρου την λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του.

H κακοποίηση των γυναικών, η πιο διαδεδομένη «αθέατη» βία παγκοσμίως, συνιστά την πιο ακραία έκφραση των σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα και αφορά στα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας, της γυναικοκτονίας, του βιασμού, της σεξουαλικής κακοποίησης και  παρενόχλησης, του trafficking. Τις ρίζες του φαινομένου τις συναντάμε στην ιστορικά διαμορφωμένη πατριαρχία η οποία παρήγαγε και παγίωσε τόσο ισχυρές αντιλήψεις για τις έμφυλες σχέσεις εξουσίας που -στον 21ο αιώνα και στην πολιτισμένη δύση- το 25% των ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι ο βιασμός των γυναικών μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να δικαιολογηθεί και το 20% Διαβάστε περισσότερα… »

Απαιτούνται άμεσα αντανακλαστικά από την Πολιτεία

Μέσα σε μία εβδομάδα γίναμε μάρτυρες τριών ακόμη βίαιων επιθέσεων μελών της ΧΑ εναντίον μαθητριών/τών και εκπαιδευτικών στη Σαντορίνη κατά την επέτειο της 28ηςΟκτωβρίου, εναντίον οικογενειών Πακιστανών στα Σεπόλια, όπου και κατάφεραν να ακυρώσουν με προπηλακισμούς και τρομοκράτηση την έναρξη προγραμματισμένων μαθημάτων της πακιστανικής κοινότητας, και τέλος εναντίον της δικηγόρου, συνηγόρου πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ.

Η συχνότητα και η ένταση των βίαιων αυτών κρουσμάτων θυμίζει εποχές πριν από τη δολοφονία του Π.Φύσσα οπότε και η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε ως «κράτος εν κράτει» Διαβάστε περισσότερα… »

Mε την επιδείνωση του καιρού και τις πρώτες βροχές ήδη στα νησιά, αλλά και με την εμπειρία και τα διδάγματα της περσινής χρονιάς εμφανώς αναξιοποίητα, φαίνεται δυστυχώς να σηματοδοτείται η έναρξη μίας ακόμη πολύ δύσκολης περιόδου για τους/τις εγκλωβισμένους/ες πρόσφυγες των νησιών.

Συνεχείς νέες αφίξεις, κατεστραμμένες  υποδομές, χώροι που φιλοξενούν πολλαπλάσιους των δυνατοτήτων τους πρόσφυγες, ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής  και ανεπαρκέστατες  ιατρικές υπηρεσίες, βραδύτατες διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου και μετεγκατάστασης, θεσμικά εμπόδια στην μετακίνηση των ανθρώπων αυτών στην ενδοχώρα, συνεχιζόμενες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ανεξέλεγκτη βίαιη Διαβάστε περισσότερα… »

Και ενώ η θεσμική νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ιατρικούς λόγους έχει πάρει το δρόμο της εδώ και μήνες ακολουθώντας την ηθική αποδοχή στην κοινωνία,  η αστυνομία  σε πλήρη δυσαρμονία και αναντιστοιχία με τα σημαντικά αυτά θεσμικά βήματα εξακολουθεί να συλλαμβάνει ασθενείς οι οποίοι καλλιεργούν κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται ο Κωνσταντίνος Σύρος, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης,  ο οποίος επί χρόνια μάχεται ανοιχτά και δημόσια υπέρ του δικαιώματος στην αυτοκαλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, αλλά είναι η πρώτη φορά που προσάγεται και η -5 μηνών έγκυος- γυναίκα του, μπροστά μάλιστα στην ανήλικη κόρη τους. Διαβάστε περισσότερα… »

Να λειτουργήσουμε ως ανάχωμα στην ναζιστική επέλαση της Χ.Α

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε τη νέα ρατσιστική επίθεση σε μετανάστες και επισημαίνουμε ότι όσο η δικαστική διαδικασία δεν ολοκληρώνεται, όσο δεν αποδίδονται ποινικές ευθύνες για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, όσο ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί κακουργηματικών πράξεων κυκλοφορούν ελεύθεροι, τόσο θα γινόμαστε μάρτυρες της βίαιης δράσης αυτής της νεοναζιστικής οργάνωσης, όπως με την τελευταία δολοφονική επίθεση εναντίον Διαβάστε περισσότερα… »

Ένα γενναίο βήμα εμπρός της Ελληνικής Πολιτείας για το σεβασμό της διαφορετικότητας, την ισονομία και την ισοπολιτεία

Κάθε νομοθετική ρύθμιση που στοχεύει στην αποκατάσταση μιας αδικίας σε βάρος μιας κοινωνικής ομάδας, σηματοδοτεί  ένα ακόμη βήμα προς την ισονομία και την ισοπολιτεία και δεν μπορεί παρά να φέρει περισσότερη δημοκρατία. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου το οποίο έρχεται για ψήφιση από την ολομέλεια της βουλής.

Οι ΟΠ στηρίζουμε σθεναρά τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης και ελπίζουμε στην τελική μορφή που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο να έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις και η κριτική που έχει ασκηθεί από τις συλλογικότητες διεμφυλικών ατόμων και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε αυτό να συμπεριλαμβάνει και  τις κατηγορίες τρανς ατόμων τα οποία στην αρχική του μορφή το νομοσχέδιο εξαιρούσε (ανήλικοι/ες, έγγαμοι/ες, πρόσφυγες, μετανάστες/στριες). Γιατί αυτές οι οργανώσεις, τα μέλη των οποίων έχουν υποστεί για δεκαετίες τον κοινωνικό αποκλεισμό Διαβάστε περισσότερα… »

Δικάζεται στις 17 Ιουλίου σε δευτερο βαθμό η κα Ηριάννα Β-Λ για τα αναφερόμενα στην ποινική δίκη αδικήματα. Σημειώνουμε ότι πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση, με μοναδικό ουσιαστικά αποδεικτικό στοιχείο την ύπαρξη αποτυπώματος DNA σε κάποιο όπλο.

Η απόφαση αυτή επικρίθηκε εντονότατα από την κοινωνία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν και επισημαίνουν:

Βασική προϋπόθεση  μια δίκαιης Δίκης είναι να διαθέτει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ειδικότερα:

Η πρωτόδικη καταδίκη ενός νέου ανθρώπου με εξαιρετικά επισφαλή και αμφιλεγόμενα στοιχεία συνιστά βαρύ πλήγμα στη δημοκρατία και στην εμπιστοσύνη μας στη δικαιοσύνη και επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στη ζωή και την υπόληψη της κατηγορούμενης. Η περιπέτεια της Ηριάννας συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που συγκροτούν την έννοια της μη δίκαιης δίκης. Το πρώτο στοιχείο που συνέδεε την κατηγορούμενη με εγκληματικές πράξεις ήταν η προσωπική σχέση που είχε με έναν άλλο κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση – Διαβάστε περισσότερα… »

Με αφορμή την συνάντηση των ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών την Παρασκευή στην Εσθονία για το μεταναστευτικό, Οικολόγοι Πράσινοι και Ιταλοί Πράσινοι προέβησαν σε κοινή δήλωση για την εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση στην Μεσόγειο.

Ο έλληνας συνεκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, Μιχάλης Μπάκας, δήλωσε σχετικά: «Οι εξελίξεις στην αντιμετώπισή της ανθρωπιστικής κρίσης είναι δυστυχώς απογοητευτικές. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας με ένα χρόνο καθυστέρηση, με την αύξηση των ροών στην Ιταλία, η ιταλική κυβέρνηση και η ΕΕ ξεκίνησαν κυνήγι κατά των ΜΚΟ που κάνουν διασώσεις στη θάλασσά και η ΕΕ προχωρά τώρα σε συμφωνία με τη Λιβύη, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά παράνομα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και μετανάστες όπως έχουμε δει και σε πολλά δημοσιεύματα. Τα θύματα στα νερά της Μεσογείου αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Με την πρωτοβουλία μας αυτή, Έλληνες και Ιταλοί Οικολόγοι Πράσινοι, μέσα από τη μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, καλούμε την ΕΕ να ρίξει βάρος σε ασφαλείς διόδους μετανάστευσης, στην ενίσχυση της μετεγκατάστασης των προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία και στην διάθεση των αιτούντων ασύλου, αναλογικά, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.» Διαβάστε περισσότερα… »

 

Δυστυχώς είμαστε ακόμα μακριά από ένα σχολείο δημοκρατικό, κοσμικό και ουδετερόθρησκο

Ο θρησκευτικός αποχρωματισμός της ελληνικής εκπαίδευσης, ως φυσικής συνέπειας του χωρισμού εκκλησίας – κράτους, φαντάζει όλο και πιο ανέφικτος. Η εκχώρηση από την Πολιτεία στην Εκκλησία της εξουσίας να συνδιαμορφώνει το περιεχόμενο σχολικών βιβλίων ξεπερνάει κάθε νοσηρή φαντασία και πληγώνει πολιτικά όλους/ες όσους/ες πίστεψαν ότι με την παρούσα κυβέρνηση θα είχαμε τις τομές εκείνες που θα οδηγούσαν το ελληνικό σχολείο σε ένα πιο κοσμικό και κατά συνέπεια πιο δημοκρατικό δρόμο. Δεν είναι φυσικά πρώτη φορά Διαβάστε περισσότερα… »

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha