Άλλη μια δίκη παρωδία –επί της πολιτικής της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας-  διεξήχθη χθες στο β μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης  ευτυχώς με αίσια έκβαση για τους κατηγορούμενους. Πιο συγκεκριμένα δικάστηκε το μόνο μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων σχολείου του δήμου Ωραιοκάστρου το οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά στο κλίμα μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας που εκφράστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην περιοχή με αφορμή τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Μηνύθηκε για συκοφαντική δυσφήμηση από μέλος του ΔΣ του συλλόγου όταν κατήγγειλε πέρσι το Μάρτιο δημόσια  μέσω του δημοτικού συμβούλου Ωραιοκάστρου, Άγγελου Θέμελη  (κατηγορούμενος και αυτός στη δίκη) τις σκαιότατες και αντιδημοκρατικές πρακτικές (σκίσιμο πρακτικών συνέλευσης) όπως και τις ρατσιστικές αποφάσεις  (άρνηση για παροχή  ανθρωπιστικής βοήθειας στα προσφυγόπουλα) του  ΔΣ του συλλόγου Διαβάστε περισσότερα… »

Σε μια δημοκρατία η άσκηση ενός δικαιώματος δεν μπορεί να παραβιάζει άλλα  δικαιώματα. Αυτό συμβαίνει ακριβώς με την απόφαση των αναισθησιολόγων της Σάμου για τη μη συμμετοχή τους στις επεμβάσεις διακοπής κύησης για συνειδησιακούς λόγους. Πέρα από τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την πρωτοβουλία αυτή για την ομοφωνία  της απόφασης και την επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής είναι σαφές ότι με αυτήν την κίνηση παραβιάζεται το δικαίωμα των γυναικών σε ασφαλή ιατρική περίθαλψη και υποσκάπτεται το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος, 30 χρόνια μετά από την αποποινικοποίηση της έκτρωσης στην Ελλάδα!
Αν αυτό εφαρμοστεί, χωρίς δίκαιη και ασφαλή εναλλακτική λύση για τις γυναίκες, το αποτέλεσμα θα είναι να επιστρέψουμε σε εποχές όταν αυτές οι επεμβάσεις γίνονταν σε ιδιωτικά ιατρεία και κάτω από ακατάλληλες συνθήκες με τραγικές συνέπειες Διαβάστε περισσότερα… »

Άλλη μια αθωωτική απόφαση δικαστηρίου, σε καταγγελία για ομαδικό βιασμό πριν από δύο χρόνια νεαρής γυναίκας στην πόλη της Ξάνθης, έρχεται να μας θυμίσει ότι το θύμα βιασμού είναι πολύ δύσκολο να δικαιωθεί στα ελληνικά δικαστήρια. Μία από τις ειδεχθέστερες μορφές έμφυλης βίας στη χώρα μας, ακόμα αντιμετωπίζεται με μια εγκληματική επιείκεια τόσο στην κοινωνία όσο και στις δικαστικές αίθουσες.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής (όπως σε παρόμοιες άλλες πολύκροτες υποθέσεις, όπως τον «βιαστή με την τυρόπιτα») άργησε πολύ, στοιχεία χρήσιμα για την στοιχειοθέτηση του εγκλήματος δεν χρησιμοποιήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα, αντί για τους δράστες το θύμα  Διαβάστε περισσότερα… »

Άλλη μία δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής προστίθεται στον ήδη μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων της νεοναζιστικής οργάνωσης και μάλιστα αυτή τη φορά με έναν από τους φερόμενους ως δράστες να εργάζεται μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Οι ΟΠ εκφράζουμε  τον αποτροπιασμό μας και την απερίφραστη καταδίκη μας για το συμβάν, διατυπώνοντας και το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν 3.5 χρόνια μετά από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και δύο χρόνια μετά από την έναρξη της δίκης της  ΧΑ, αυτή και τα μέλη της να νιώθουν ότι μπορούν να συνεχίζουν να δρουν ακόμη ως «κράτος εν κράτει»; Δεν είναι μόνο οι δολοφονικές επιθέσεις που συνεχίζονται, είναι και οι τραμπουκισμοί στη βουλή και στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου το κλίμα τρομοκρατίας και οι επιθέσεις λεκτικές αλλά και σωματικές κατά των μαρτύρων Διαβάστε περισσότερα… »

Η 8η Μάρτη φέτος μόνο ως αφορμή για έντονο προβληματισμό και ανησυχία μπορεί να «γιορταστεί» για τη σταθερή ιδεολογική και θεσμική οπισθοδρόμηση και την απώλεια κεκτημένων δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

H χώρα μας κατρακυλάει συστηματικά την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια κατάταξη για την ισότητα των δύο φύλων καθώς  βρίσκεται 23 θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με 10 χρόνια πριν (92η το 2016,  69η το 2006) και πέντε θέσεις χαμηλότερα από το 2015 οπότε και βρισκόταν στην 87η θέση ανάμεσα σε 145 χώρες. Στον τομέα της Διαβάστε περισσότερα… »

Μόνος κανόνας η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Τρίτος θάνατος πρόσφυγα στη Μόρια μέσα σε μία εβδομάδα και αναπάντητα ακόμα μένουν τα ερωτήματα για τις ακριβείς αιτίες των θανάτων, που προδήλως συνδέονται με τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Μόριας. Αν προστεθούν και οι απόπειρες αυτοκτονίας προσφύγων  τις τελευταίες 2 εβδομάδες σε Χίο, Σάμο αλλά και Λέσβο, συμπληρώνεται η ζοφερή εικόνα της κατάστασης των προσφύγων στα νησιά, όπου γράφεται  μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα μας και είναι πραγματικά αδιανόητη η ακινησία και η ολιγωρία των αρχών (τοπικών και ευρωπαϊκών) γι’ αυτή τη συνεχιζόμενη τραγωδία.

Με την επίρριψη των ευθυνών στους άλλους και χωρίς την  ανάληψη  πρωτοβουλιών δεν λύνονται τα προβλήματα. Διαβάστε περισσότερα… »

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών ανέδειξαν την γύμνια του σχεδιασμού φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας. Η προσωρινή λύση του πολεμικού πλοίου, που έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, είναι μεν προσωρινά βοηθητική, όμως είναι επιτακτική η ανάγκη εύρεσης μόνιμης λύσης.

Τα ερωτήματα πολλά και δυστυχώς αναπάντητα.

  • Γιατί δεν υπάρχουν ακόμα διοικητές στα κέντρα υποδοχής;
  • Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα η μέριμνα για την προστασία από το χειμώνα από την Ύπατη Αρμοστεία; Διαβάστε περισσότερα… »

 domesticviolenceΗ βία κατά των γυναικών συνιστά την πιο ακραία μορφή έμφυλης διάκρισης και κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ταυτόχρονα αιτία και αποτέλεσμα της διαχρονική ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα και βρίσκεται παντού, στο σπίτι, στο δημόσιο χώρο, στην εργασία, στο σχολείο, στο διαδίκτυο. Αιτία θανάτου εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο εξακολουθεί να «ευδοκιμεί» ανεξάρτητα από εθνικότητα, εκπαίδευση, θρησκεία, ιδεολογία, κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο με αφορμή την 25η Νοεμβρίου μας αφυπνίζουν για λίγο μέχρι η επικαιρότητα να μας ξαναρίξει ως κοινωνία στη γνωστή «βολική» αφασία και ανοχή Διαβάστε περισσότερα… »

44A5D9C80EB3511A2F91212EE09A5260Εκφράζουμε την αντίθεσή μας και τον έντονο προβληματισμό μας τόσο για  περιεχόμενο της τροπολογίας του Μουζάλα για τη συγκρότηση των «Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών» για δευτεροβάθμια εξέταση των αιτήσεων ασύλου, που συμπεριλήφθηκε για ψήφιση στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο,  όσο και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με κατάθεση, απόσυρση, τροποποίηση και επανακατάθεση και μάλιστα τελευταία στιγμή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η «ανασυγκρότηση» των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου με τη συμμετοχή ενός μέλους επιλογής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και δύο δικαστικών λειτουργών εγείρει μια σειρά ζητημάτων – μεταξύ των οποίων και αυτό  της αντισυνταγματικότητας της συμμετοχής δικαστικών σε διοικητικό όργανο–  στα οποία ο υπουργός δεν απάντησε με πειστικό τρόπο.

Ποια νέα ανάγκη αλήθεια ήρθε να καλύψει  αυτή η τροπολογία που δεν είχε προβλεφθεί Διαβάστε περισσότερα… »

woman dayΚατά την τελευταία 10ετία η  έμφυλη ανισότητα μειώθηκε παγκοσμίως μόλις κατά 4% ενώ ειδικά στον τομέα της οικονομίας κατά 3% σύμφωνα με την  έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.[1]  Όπως υπολογίζει η Γενική Γραμματεία Ισότητας  αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός θα έχουμε πλήρη ισότητα σε 118 χρόνια από τώρα! Εντυπωσιακές επιδόσεις στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών παρουσιάζουν χώρες της υποσαχάριας Αφρικής 6 από τις οποίες κατέχουν στην παγκόσμια κατάταξη θέσεις ανάμεσα στις πρώτες πενήντα[2] με τη Ρουάντα να βρίσκεται  στην 6η θέση κάτω από τις σκανδιναβικές χώρες. Αυτό συνέβη διότι στο πλαίσιο της ανακήρυξης πέρσι  του 2016 ως “Αφρικανικό Έτος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έμφαση στα Δικαιώματα των Γυναικών” οι χώρες αυτές σημείωσαν εντυπωσιακή πρόοδο στον τομέα της έμφυλης ισότητας  «βάζοντας τα γυαλιά» σε πολλές δυτικές χώρες και αποδεικνύοντας ότι στα ζητήματα των δικαιωμάτων ακρογωνιαίος λίθος Διαβάστε περισσότερα… »

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha