Μια ακόμα καταγγελία από διεθνή οργανισμό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εικόνα ντροπής που παρουσιάζει η σημερινή Ελλάδα στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η πρόσφατη δημόσια δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτρoπής για τηv Πρόληψη τωv Βασαvιστηρίωv και της Απάvθρωπης ή Ταπειvωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT), παρουσιάζει εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες μεταχείρισης και κράτησης προσώπων που έχουν στερηθεί την ελευθερία τους στη χώρα μας. Πρόκειται για την επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι αρμόδια για την επίβλεψη της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Πρόληψη τωv Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας.

Από το κείμενο της Επιτροπής, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας, προκύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία, αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα και τμήματα συνοριακής φύλαξης καθώς και για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Στα κέντρα κράτησης άνθρωποι κάθε ηλικίας στοιβαγμένοι σε  ρυπαρούς χώρους-κλουβιά, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, καθαριότητας και άσκησης, διαβιούν επί μήνες σε άθλιες συνθήκες, την ώρα που στις ελληνικές φυλακές, λόγω ανεπαρκούς προσωπικού και συνωστισμού, ο έλεγχος των κοιτώνων έχει σε πολλές περιπτώσεις περιέλθει στα χέρια ομάδων ισχυρών κρατουμένων.

Ακόμα πιο ανησυχητικές είναι, ωστόσο, οι επισημάνσεις της Επιτροπής αναφορικά με τη αδράνεια της ελληνικής πολιτείας, η οποία, σύμφωνα με το κείμενο, δεν παρείχε αξιόπιστες πληροφορίες στην Επιτροπή κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της, ενώ φαίνεται να μην κατανοεί την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Όπως αναφέρει η δήλωση της Επιτροπής για την Ελλάδα: «Με τα ευρήματα της επίσκεψης του 2011 επιβεβαιώνεται ότι το ευνομούμενο σωφρονιστικό σύστημα, στο οποίο θεωρητικά αποβλέπει ο νόμος, έχει δώσει τη θέση του στην πρακτική της απλής «αποθήκευσης κρατουμένων».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να θέσει άμεσα τέρμα σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου τους οποίους η χώρα μας έχει προσυπογράψει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμβάλλει στον διεθνή διασυρμό της χώρας.

Η Θεματική Ομάδα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha