μετανάστες επαναπροωθήσεις

Η έκθεση του Proasyl, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα με τίτλο «Pushed back» αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων από ένοπλες μονάδες ειδικών δυνάμεων στο χώρο του Αιγαίου και στην περιοχή του Έβρου, την περίοδο από το Οκτώβριο του 2012 έως και τον Αύγουστο του 2013, από τα ελληνικά στα Τούρκικα θαλάσσια και χερσαία σύνορα.

Οι συγκεκριμένες μαρτυρίες που πάρθηκαν μέσω συνεντεύξεων από Σύριους, Αφγανούς, Σομαλούς και Ερυθραίους πρόσφυγες καταδεικνύουν μία συγκεκριμένη πρακτική που φαίνεται να εφαρμόζεται συστηματικά στη θάλασσα μέσω τεχνητού κυματισμού ή ρυμούλκησης των πλαστικών σκαφών με σχοινί και  επαναπροώθησή τους στα τουρκικά ύδατα.

 Στην καλύτερη των περιπτώσεων, σύμφωνα με την έκθεση, οι πρόσφυγες αφήνονται να παλεύουν με τα κύματα χωρίς μηχανή και χωρίς κουπιά, προσπαθώντας να προσεγγίσουν την τούρκικη ακτή είτε κάνοντας κουπί με τα χέρια, είτε κάποιοι να πέφτουν στη θάλασσα και κολυμπώντας να προσπαθούν να την οδηγήσουν στη στεριά. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στις πλαστικές βάρκες υπάρχουν αρκετά άτομα, γυναίκες και παιδιά, άνθρωποι ηλικιωμένοι και άρρωστοι που έμειναν στη θάλασσα έως και 24 ώρες χαροπαλεύοντας, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήξεραν καν κολύμπι.

 Στη χειρότερη περίπτωση, αναφέρονται στην έκθεση περιστατικά απανωτού ξυλοδαρμού, βασανισμών διαφόρων ειδών, εξαναγκασμοί σε γύμνωση, κλοπή των χρημάτων, κινητών τηλεφώνων, πέταγμα των προσωπικών ειδών των προσφύγων στη θάλασσα, προσβολή της προσωπικότητάς τους μέσω άμεσων απειλών και χυδαίου υβρεολογίου με προτεταμένα όπλα ακόμα και απέναντι σε γυναίκες και παιδιά, από άντρες που επιβαίνουν σε σκάφη του λιμενικού σώματος και φορούν μαύρες κουκούλες στο πρόσωπο για να είναι αδύνατη η αναγνώρισή τους.

 Οι πρόσφυγες που δέχτηκαν να μιλήσουν στην έκθεση του Proasyl, αναφέρονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, τοποθεσίες και έχουν δώσει  ακριβή  περιγραφή τόσο των σκαφών, όσο και των  χαρακτηριστικών κάποιων επιβαινόντων στα σκάφη.

 Σε αυτές τις συγκεκριμένες καταγγελίες οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε:

 α. Να απαντήσει επίσημα η Ελληνική κυβέρνηση για τα περιστατικά στην περιοχή του Αιγαίου,  στο Φαρμακονήσι και στον Έβρο μετά από πλήρη και εξονυχιστική έρευνα των καταγγελιών.

 β. Να απαντήσει συγκεκριμένα η Frontex αν έχει γνώση για τα καταγγελθέντα περιστατικά, τα περισσότερα εκ των οποίων  έγιναν στην περιοχή ευθύνης της και αν είχε συμμετοχή σε αυτά.

 γ. Να σταματήσουν οποιεσδήποτε πρακτικές παράνομης επαναπροώθησης που εφαρμόζονται στην περιοχή του Αιγαίου και στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

 δ. Η μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα να είναι σύμφωνη με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τα ειδικότερα δικαιώματα των προσφύγων.

 Με δεδομένο ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από 1η Ιανουαρίου 2014, οι καταγγελίες της έκθεσης θα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά και να απαντηθούν ανά περιστατικό με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα.

 Σε όσα καταμαρτυρούνται στην έκθεση του Proasyl, δεν χωρούν συγκαλύψεις και αποσιωπήσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η βασική κατηγορία που διατυπώνεται είναι ότι πρόκειται για συστηματική πρακτική που εφαρμόζεται στα σύνορα και στόχο έχει την βίαιη επαναπροώθηση των προσφύγων και μεταναστών με τρόπο που είναι αντίθετος σε οποιοδήποτε συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θέτει σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

 Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων και

Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων

 

3 Responses to “Παράνομες επαναπροωθήσεις: «Παίζοντας» με ανθρώπινες ζωές στα νερά του Αιγαίου και τον Έβρο”

  1. […] της έκθεσης της ΜΚΟ Proasyl για τις κακοποιήσεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών στην […]

  2. […] της έκθεσης της ΜΚΟ Proasyl για τις κακοποιήσεις και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στην […]

  3. […] της έκθεσης της ΜΚΟ Proasyl για τις κακοποιήσεις και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στην […]

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha