peace-3-e1415063096285Απογοήτευση δηλώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στους Οικολόγους Πράσινους η, μέσω του νομοσχεδίου ΥΠΕΘΑ, διαιώνιση της καταστρατήγησης του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης της συνείδησης.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρύθμιση Θεμάτων Μεταθέσεων Οπλιτών», που προωθείται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Κ. Ήσυχο -προφανώς σε συνεννόηση με τον κ. Καμμένο-, δεν αλλάζει τίποτα ουσιαστικά για τους αντιρρησίες συνείδησης και δεν αγγίζει τα κακώς κείμενα της ισχύουσας νομοθεσίας, που οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βαθιά απογοήτευση προκαλεί το ότι η απουσία πολιτικής βούλησης για οριστική λύση των ζητημάτων των αντιρρησιών συνείδησης και της παραβίασης των δικαιωμάτων τους προέρχεται από μία κυβέρνηση της οποίας κορμό αποτελεί ένα κόμμα με ξεκάθαρες και δημόσια διατυπωμένες θέσεις[1] για το ζήτημα εδώ και χρόνια αλλά και της οποίας κορυφαία στελέχη έχουν εμπλακεί ενεργά στο παρελθόν στον αγώνα υπεράσπισης των διωκόμενων αντιρρησιών, ακόμη και ως συνήγοροι  υπεράσπισης τους[2]. Αυτή η καταφανής ανακολουθία προοιωνίζεται ένα ζοφερό μέλλον για την υπόθεση της άρνησης στράτευσης στη χώρα μας.

Με το παρόν νομοσχέδιο δεν επέρχεται καμία ουσιαστική αλλαγή στη νομική αντιμετώπιση των αντιρρησιών συνείδησης ούτε και αίρονται οι αδικίες και οι παραβιάσεις δικαιωμάτων που το ισχύον νομικό καθεστώς προκαλεί. Δίκες πολιτών σε στρατοδικεία, καταδίκες ερήμην, τιμωρητική εναλλακτική θητεία, έλεγχος της “ειλικρίνειας” των αντιρρησιών από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ξεκάθαρη παρέμβαση στο ενδιάθετο φρόνημα του ατόμου, επανειλημμένες καταδίκες ίδιων ανθρώπων για το ίδιο αδίκημα και στέρηση της δυνατότητας κοινωνικής προσφοράς των αντιρρησιών συνείδησης εξακολουθούν ως είχαν. Και αυτό γίνεται ουσιαστικά με την παράκαμψη του διεθνούς δικαίου και όλων των γνωμοδοτήσεων ευρωπαϊκών και διεθνών οργάνων και φορέων, διεθνών συνθηκών  αλλά και ελληνικών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πιέζουν προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τα διεθνή πρότυπα. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά η αναντιστοιχία θεωρίας- πράξης της σημερινής κυβέρνησης βαίνει εις βάρος της υπόθεσης των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ενεργά και σταθερά το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης, ως ανθρώπινο δικαίωμα και ως συνεισφορά στην υπόθεση της ειρήνης και της μη βίας.

 

Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 

[1] https://left.gr/news/na-mpei-telos-stis-dioxeis-ton-antirrision-syneidisis-erotisi-toy-syriza-ston-ypoyrgo-amynas

[2] https://left.gr/news/omofona-athoos-o-nikos-karanikas

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha