Άλλη μια δίκη παρωδία –επί της πολιτικής της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας-  διεξήχθη χθες στο β μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης  ευτυχώς με αίσια έκβαση για τους κατηγορούμενους. Πιο συγκεκριμένα δικάστηκε το μόνο μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων σχολείου του δήμου Ωραιοκάστρου το οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά στο κλίμα μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας που εκφράστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην περιοχή με αφορμή τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Μηνύθηκε για συκοφαντική δυσφήμηση από μέλος του ΔΣ του συλλόγου όταν κατήγγειλε πέρσι το Μάρτιο δημόσια  μέσω του δημοτικού συμβούλου Ωραιοκάστρου, Άγγελου Θέμελη  (κατηγορούμενος και αυτός στη δίκη) τις σκαιότατες και αντιδημοκρατικές πρακτικές (σκίσιμο πρακτικών συνέλευσης) όπως και τις ρατσιστικές αποφάσεις  (άρνηση για παροχή  ανθρωπιστικής βοήθειας στα προσφυγόπουλα) του  ΔΣ του συλλόγου γονέων μήνες πριν αποδειχθεί περίτρανα το Σεπτέμβρη του 2016 ότι ορθώς επισημάνθηκε  και δημοσιοποιήθηκε έγκαιρα το κλίμα που διαμορφωνόταν.

Η Κατερίνα Καρανικολάου λίγες μέρες μετά την καταγγελία της καθαιρέθηκε από τη θέση της ως γραμματέα του ΔΣ του συλλόγου το οποίο ΔΣ λίγους μήνες μετά εκφράζοντας κοινωνική αναλγησία και ξενοφοβία αποφάσισε κατά της φοίτησης των προσφυγόπουλων απειλώντας με κατάληψη του σχολείου προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων και κοινωνική κατακραυγή.   Η έδρα -χωρίς φυσικά να εξετάσει την πολιτική ουσία του ζητήματος- απάλλαξε την κατηγορούμενη και αρχειοθέτησε την μήνυση κατά του δημοτικού συμβούλου. Και έχουμε εδώ το εξής παράδοξο –σύνηθες πια στους καιρούς που ζούμε- να κάθονται στο εδώλιο αυτοί/ες που κατήγγειλαν το ρατσισμό και  την παρατυπία και όχι αυτός που τον εξέφρασε και τη διέπραξε. Ο ίδιος ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του επεσήμανε ότι η μήνυση κατά της Κατερίνας Καρανικολάου δε θα έπρεπε καν να έρθει σε ακροαματική διαδικασία. Κι όμως ήρθε. Όπως πλείστες άλλες περιπτώσεις αλληλέγγυων οι οποίοι/ες σύρθηκαν σε δίκες για την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης σε πρόσφυγες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε απερίφραστα την ποινικοποίηση των δράσεων ανθρωπισμού και αλληλεγγύης αλλά και της καταγγελίας των ρατσιστικών φαινομένων και ελπίζουμε ότι  αυτές οι αθωωτικές αποφάσεις θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στις πρακτικές μηνύσεων -ουσιαστικά πολιτικών διώξεων- που στόχο έχουν τη φίμωση και τον εκφοβισμό ανθρώπων που αγωνίζονται για την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών.

Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha