Nov 052010

Θετική ψήφος για την αντιμετώπιση της κρίσης!

Σε 2 μέρες οι πολίτες της Δ. Μακεδονίας θα βρεθούμε μπροστά στην κάλπη για να επιλέξουμε τους εκπροσώπους στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση σε μια ατμόσφαιρα που καθορίζεται από τα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν στην χώρα μετά την υπογραφή του μνημονίου. Είναι η κατάλληλη στιγμή για την άρνηση της πολιτικής που μας έχει οδηγήσει στην κατάσταση που βρισκόμαστε, είναι η ώρα να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας.

Η Εναλλακτική δράση έχει προτείνει σαφές σχέδιο για την επόμενη δεκαετία που όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα είναι η πιο δύσκολη μεταπολιτευτικά σε όλη τη χώρα αλλά ειδικότερα στην Φλώρινα και την Δ. Μακεδονία.

  • Σχέδιο για την μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή με πράσινη στροφή στην οικονομία της περιοχής μας με έμφαση στις ΑΠΕ (παραγωγή εξοπλισμού), και την καινοτομία με τη δημιουργία 3500 νέων θέσεων εργασίας με συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης και δράσεις. Αν υλοποιηθεί θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης της περιοχής μας.
  • Σχέδιο για την επέκταση του σιδηροδρόμου, που αποτελεί βασικό μέσο μεταφοράς του νομού με τη σιδηροδρομική Εγνατία και την λειτουργία του διεθνούς δρομολογίου για μοναστήρι και Πόγραδετς.
  • Σχέδιο για την προστασία των πιο ευάλωτων από μας με τη δημιουργία θεσμών ανταλλακτικής οικονομίας (συνεταιρισμοί παραγωγών καταναλωτών, τράπεζες χρόνου, ανταλλακτικά παζάρια προϊόντων) κοινωνικών παντοπωλείων κλπ.
  • Σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος ως εργαλείου βιώσιμης ανάπτυξης με χωροταξικό σχεδιασμό για την προστασία και την αναβάθμιση της βιοποικιλότητας και την ενίσχυση ήπιων δραστηριοτήτων (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, κλπ)
  • Σχέδιο για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, μεταφορές) που, ιδίως σε συνθήκες κρίσης, είναι κοινωνικός μισθός που προστατεύει πρώτα απ’ όλα τους πιο ευάλωτους στην κρίση.
  • Σχέδιο για την οικολογική αναδιάρθρωση της υπαίθρου με στροφή στην βιολογική και ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία με την δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών αλλά και τη δημιουργία ετικέτας ποιότητας που πιστοποιεί την παραγωγή με σεβασμό στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία του παραγωγού και του καταναλωτή.
  • Σχέδιο για την χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση του δημοσίου χρήματος με αναθέσεις έργων με διαδικασίες που ενισχύουν τον υγιή ανταγωνισμό σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης.

Δυστυχώς η προεκλογική περίοδος πέρασε σε κλίμα καλλιστείων που οι συνδυασμοί αναμασούν τετριμμένα επιχειρήματα, γλωσσικούς παφλασμούς χωρίς περιεχόμενο ενώ την ίδια ώρα οι πελατειακοί μηχανισμοί δουλεύουν στο φουλ για να βάλουν τους πολίτες και τις ψήφους τους στο σακούλι για μια ακόμα φορά. Αυτή τη φορά όμως η πραγματικότητα είναι συντριπτική. Ή θα φάμε τους πελατειακούς μηχανισμούς που μας έφεραν μέχρι εδώ ή θα μας φάνε αυτοί.

Η αποχή από τις εκλογές δεν θίγει τους πολιτικούς σχηματισμούς που μας έφεραν μέχρι εδώ, αντίθετα τους ενισχύει, απονομιμοποιεί όμως όλη τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών. Η Εναλλακτική δράση είναι μια διέξοδος για την οποία εργάστηκαν ανεξάρτητοι, ενεργοί πολίτες και οι δυνάμεις του Συνασπισμού και των Οικολόγων Πράσινων. Δεν αποζητά την κομματική καταγραφή γιατί είναι ένας γνήσια υπερκομματικός συνδυασμός, αναζητά ένα μέλλον για την Φλώρινα και τη Δ. Μακεδονία και ελπίζει να έχει τους πολίτες στο πλευρό του.

Leave a Reply

(required)

(required)