Δυστυχώς είμαστε ακόμα μακριά από ένα σχολείο δημοκρατικό, κοσμικό και ουδετερόθρησκο

Ο θρησκευτικός αποχρωματισμός της ελληνικής εκπαίδευσης, ως φυσικής συνέπειας του χωρισμού εκκλησίας – κράτους, φαντάζει όλο και πιο ανέφικτος. Η εκχώρηση από την Πολιτεία στην Εκκλησία της εξουσίας να συνδιαμορφώνει το περιεχόμενο σχολικών βιβλίων ξεπερνάει κάθε νοσηρή φαντασία και πληγώνει πολιτικά όλους/ες όσους/ες πίστεψαν ότι με την παρούσα κυβέρνηση θα είχαμε τις τομές εκείνες που θα οδηγούσαν το ελληνικό σχολείο σε ένα πιο κοσμικό και κατά συνέπεια πιο δημοκρατικό δρόμο. Δεν είναι φυσικά πρώτη φορά που η εκκλησία επιχειρεί κάτι τέτοιο (ύλη ιστορίας, βιολογίας) όμως η επίσημη επικύρωση από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση  της δυνατότητας για  λογοκρισία της διδασκόμενης ύλης από την Εκκλησία της Ελλάδος μόνο σε  θεοκρατικά καθεστώτα μπορεί να μας παραπέμψει. Η απόφαση αυτή, σε μια στιγμή που όλο και περισσότερα αλλόθρησκα  παιδιά λόγω των προσφυγικών ροών  προσπαθούν να ενταχθούν  στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, συνιστά μία βαθιά πολιτική αντινομία που μόνο με όρους ψηφοθηρικούς και ενδοκυβερνητικής ισορροπίας μπορεί να ερμηνευτεί.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την απογοήτευσή μας και τη θλίψη μας  για αυτήν την εξέλιξη και εμμένουμε στις πάγιες θέσεις μας για ένα σχολείο ουδετερόθρησκο, κοσμικό, δημοκρατικό το οποίο να χωρά και να ενσωματώνει κάθε διαφορετικότητα.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha