Με αφορμή την συνάντηση των ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών την Παρασκευή στην Εσθονία για το μεταναστευτικό, Οικολόγοι Πράσινοι και Ιταλοί Πράσινοι προέβησαν σε κοινή δήλωση για την εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση στην Μεσόγειο.

Ο έλληνας συνεκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, Μιχάλης Μπάκας, δήλωσε σχετικά: «Οι εξελίξεις στην αντιμετώπισή της ανθρωπιστικής κρίσης είναι δυστυχώς απογοητευτικές. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας με ένα χρόνο καθυστέρηση, με την αύξηση των ροών στην Ιταλία, η ιταλική κυβέρνηση και η ΕΕ ξεκίνησαν κυνήγι κατά των ΜΚΟ που κάνουν διασώσεις στη θάλασσά και η ΕΕ προχωρά τώρα σε συμφωνία με τη Λιβύη, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά παράνομα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και μετανάστες όπως έχουμε δει και σε πολλά δημοσιεύματα. Τα θύματα στα νερά της Μεσογείου αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Με την πρωτοβουλία μας αυτή, Έλληνες και Ιταλοί Οικολόγοι Πράσινοι, μέσα από τη μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, καλούμε την ΕΕ να ρίξει βάρος σε ασφαλείς διόδους μετανάστευσης, στην ενίσχυση της μετεγκατάστασης των προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία και στην διάθεση των αιτούντων ασύλου, αναλογικά, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.»

Ακολουθεί η κοινή δήλωση

Κοινή δήλωση των Ιταλών και Ελλήνων Οικολόγων Πράσινων για την ανθρωπιστική κρίση στην Μεσόγειο

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εσωτερικών, υπεύθυνοι για τη μετανάστευση, συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Εσθονία και συζήτησαν το σχέδιο δράσης που κατέθεσε η Κομισιόν για την υποστήριξη της Ιταλίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Προχώρησαν. Δυο χρόνια μετά την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών σε Ελλάδα και Ιταλία, η δήλωση της Κομισιόν ουσιαστικά φανερώνει την αποδοχή της αδυναμίας της ΕΕ να διαχειριστεί αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Ακολουθώντας την περσινή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η χρηματοδότηση της Λιβύης θα οδηγήσει μόνο στην αύξηση των αμυντικών δαπανών και στην ώθηση των μεταναστών να βρουν πιο επικίνδυνες διόδους για να φτάσουν στην Ευρώπη. Τα συμπεράσματα των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών στο Ταλίν αποτελούν ένα βήμα πίσω, ωθώντας τη λύση στο ζήτημα εκτός Ευρώπης χωρίς να πιέζονται οι χώρες μέλη της ΕΕ να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς ουσιαστικά να κάνουν τίποτα για να δείξουν συμπαράσταση τους σε Ιταλία και Ελλάδα.

Οι πολιτικές ενάντια στις ΜΚΟ που σώσουν ζωές στη Μεσόγειο όχι μόνο δεν λύνουν το ζήτημα αλλά θα αυξήσουν τα θύματα στην περιοχή. Η αύξηση των νεκρών και των αγνοούμενων το 2016 έναντι του 2015 είναι γεγονός και τα 2306 θύματα της φετινής χρονιάς δείχνουν ότι πολύ πιθανό το 2017 να είναι το πιο θανατηφόρο έτος.

Εμείς, Ιταλοί και Έλληνες Πράσινοι, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ, να προσφέρουν ασφαλείς διόδους προς του πρόσφυγες που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη, να προχωρήσουν στην εφαρμογή των δεσμεύσεων για την μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία και να μοιραστούν με κοινή ευθύνη τη διάθεση των αιτούντων ασύλου σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

 

Common statement of Italian and Greek Greens about the humanitarian crisis in the Mediterranean

European Interior Ministers metyesterday to discuss the action plan proposed by the European Commission on 4 July which they claim will support Italy on migration. Two years after the steady increase of refugees’ and migrants’ arrivals in Greece and Italy, the EC statement can be seen as an admission of the EU’s failure to deal with the humanitarian crisis. Following last year’s EU-Turkey deal, providing funding to Libya will only increase military expenditure and drive refugees to seek riskier journeys in order to enter the EU. The conclusions of the European Interior Ministers in Tallinn area step back, moving the solution of the issue out of Europe without pushing member states to take responsibility of their obligations, without doing anything in particular to show solidarity to Italy and Greece.

Policies against NGOs saving lives in the Mediterranean will not solve the problem and will lead to increased human suffering. The increase of dead and missing refugees in 2016 as compared to 2015 is a fact and since this year already 2306 migrants and refugees have lost their lives, it is clear that 2017 may still be the deadliest year.

We, Italian and Greek Greens, are calling for the European Commission and EU member states to provide more safe passages for refugees, to implement the relocation scheme that is currently not applicable and share fairly responsibility between members states concerning asylum seekers.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha