Δικάζεται στις 17 Ιουλίου σε δευτερο βαθμό η κα Ηριάννα Β-Λ για τα αναφερόμενα στην ποινική δίκη αδικήματα. Σημειώνουμε ότι πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση, με μοναδικό ουσιαστικά αποδεικτικό στοιχείο την ύπαρξη αποτυπώματος DNA σε κάποιο όπλο.

Η απόφαση αυτή επικρίθηκε εντονότατα από την κοινωνία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν και επισημαίνουν:

Βασική προϋπόθεση  μια δίκαιης Δίκης είναι να διαθέτει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ειδικότερα:

Η πρωτόδικη καταδίκη ενός νέου ανθρώπου με εξαιρετικά επισφαλή και αμφιλεγόμενα στοιχεία συνιστά βαρύ πλήγμα στη δημοκρατία και στην εμπιστοσύνη μας στη δικαιοσύνη και επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στη ζωή και την υπόληψη της κατηγορούμενης. Η περιπέτεια της Ηριάννας συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που συγκροτούν την έννοια της μη δίκαιης δίκης. Το πρώτο στοιχείο που συνέδεε την κατηγορούμενη με εγκληματικές πράξεις ήταν η προσωπική σχέση που είχε με έναν άλλο κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση – σε μια διαδικασία ποινικοποίησης της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων. Η δε αθώωση του συγκεκριμένου ανθρώπου από τον πρώτο κιόλας βαθμό για τις κατηγορίες που τον βάρυναν δεν φαίνεται να κλόνισαν καθόλου τη βεβαιότητα των δικαστών για την ενοχή της  Ηριάννας. Όσον αφορά στο δεύτερο «στοιχείο», το κακής ποιότητας δείγμα  DNA, η αμφιλεγόμενη μερική ταύτισή του με το αυτό της Ηριάννας, οι αντικρουόμενες επιστημονικές αποφάνσεις, η καταστροφή του δείγματος και η αδυναμία ως εκ τούτου επανεξέτασης του σε κάθε άλλη περίπτωση θα οδηγούσαν τουλάχιστον στην απαλλαγή της κατηγορούμενης λόγω αμφιβολιών αν όχι στην οριστική και αμετάκλητη αθώωσή της. Η αδιανόητη μετά από όλα αυτά καταδικαστική απόφαση -χωρίς μάλιστα ανασταλτικό χαρακτήρα έως το εφετείο- ολοκληρώνει  με τον πιο παράλογο τρόπο τη δικαστική περιπέτεια αυτής της νέας γυναίκας.

Επειδή για εμάς τους ΟΠ ο θεσμός της δικαιοσύνης οφείλει να υπηρετεί και να προασπίζει τη δημοκρατία και την κοινωνία και σε μια δημοκρατία ηθικά βαραίνει πολλαπλάσια η καταδίκη ενός αθώου ανθρώπου από την αθώωση ενός ενόχου ζητάμε τα εξής:

Να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι καταγγελίες που μιλούν για σοβαρή παραβίαση των κανόνων δικαίου και των αρχών μιας δίκαιης δίκης

Να ληφθεί υπόψη η ήδη καταγγελθείσα στην  κομισιόν παραβίαση του  άρθρου 6 της Οδηγίας 2016/343, σε ότι αφορά το  βάρος της απόδειξης της ενοχής των υπόπτων και των κατηγορουμένων.

Να φροντίσει άμεσα η δικαιοσύνη με  όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες να αποκαταστήσει την αδικία ξεκινώντας από την έγκριση της προσφυγής των δικηγόρων υπεράσπισης για  αποφυλάκιση της Ηριάννας έως το εφετείο.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha