Jun 232010

Τη Δευτέρα 21/6 συζητήθηκε το ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επέκτασης του νέου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας στο Νομαρχιακό συμβούλιο.

Η στάση όλων των παρατάξεων ήταν φυσικά αρνητική σε συμφωνία με τον Δήμο Μελίτης και τους κατοίκους της περιοχής.

Όμως, από την αρχή της διαδικασίας έγινε σαφής η μεθόδευση ώστε η τεκμηρίωση της αρνητικής γνώμης του Νομαρχιακού Συμβουλίου να βασίζεται σε διαδικαστικούς λόγους άσχετους με τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η επέκταση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής, οι οποίοι μπορούν κάλλιστα να διευθετηθούν μεταξύ των λιγνιτωρυχείων και της ΔΕΗ στην εξέλιξη της διαδικασίας αδειοδότησης.

Όπως περιγράφηκε συνοπτικά στην παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων (αλλά και των κατοίκων και των περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής), η συγκεκριμένη επέκταση ολοκληρώνει την περικύκλωση της Αχλάδας από ορυχεία στην ασήμαντη απόσταση των 250 μέτρων από τον Οικισμό που κάνει τη ζωή στο χωριό αβίωτη. Καταστρέφει ολοκληρωτικά το τοπίο και αφαιρεί την δυνατότητα οικονομικής και κοινωνικής επιβίωσης των κατοίκων. Ο μόνος δρόμος που τους μένει είναι να φύγουν από το σεληνιακό τοπίο που κάποτε ήταν το χωριό τους χωρίς όμως να υπάρχει καμία μέριμνα για αποζημίωσή τους.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου δεν αξιολογούνται επαρκώς και τα προτεινόμενα μέτρα δεν περιλαμβάνουν στοιχειώδη παρακολούθηση της ρύπανσης που θα προκληθεί από μικροσωματίδια (με εγκατάσταση σταθμών μέτρησης στην περιοχή). Το κόστος αποκατάστασης είναι εμφανώς υποκοστολογημένο (90.000 ευρώ για έκταση άνω των 2000 στρεμμάτων και βάθος εξόρυξης σχεδόν 70 μέτρα). Ο μελετητής μάλιστα σχεδόν φτάνει στα όρια του θράσους όταν αναφέρει ότι η περιοχή θα αποδοθεί μετά 4 χρόνια πιο παραγωγική τη στιγμή που δεν λαμβάνεται καν πρόνοια για την επαναφορά του επιφανειακού εύφορου εδάφους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων στον αγώνα τους για αξιοπρεπή επιβίωση στο τόπο τους, και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μακριά από καταστροφικές δραστηριότητες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων που διαθέτουν μεγάλη επιρροή στα πολιτικά πράγματα της Φλώρινας. Θεωρούμε ότι η αδεια εξόρυξης με βάση αυτή τη μελέτη, αν δοθεί, θα είναι παράνομη και θα κινηθούμε αναλόγως.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Το ορυχείο στα Ανατολικά της Αχλάδας

Το προς επέκταση ορυχείο στη φάση εκσκαφής

Leave a Reply

(required)

(required)