Oct 252010

Δέος προκαλούν οι αποκαλύψεις για τα «μικρών» έργων που χρηματοδοτήθηκαν από την απερχόμενη διοίκηση της Νομαρχία Φλώρινας. Η συντριπτική πλειοψηφία κοστολογήθηκε ακριβώς 15000 ευρώ που όλως τυχαίως είναι το όριο κάτω από το οποίο μπορεί να γίνει απ’ ευθείας ανάθεση.

Δεν είναι μόνο οι προφανείς κατατμήσεις έργων που είναι παράνομες με βάση τη νομολογία του ελεγκτικού συνεδρίου. Αυτές είναι παράνομες αλλά μια αναποτελεσματική διοίκηση έχει την δικαιολογία ότι δεν είναι ικανή να κάνει έγκαιρα γόνιμους διαγωνισμούς. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το μεγάλο ποσοστό αυτοτελών έργων που κοστολογούνται με ακριβώς 15000€. Δεν υπάρχουν παρά μετρημένα στα δάκτυλα,, έργα που να κοστίζουν 12, 13, η 14 χιλιάδες, σχεδόν όλα είναι 15000. Όπως ο Προκρούστης έκοβε όσους ήταν μεγαλύτεροι από την κλίνη του, αλλά και τραβούσε να μακρύνουν αυτοί που ήταν κοντότεροι, έτσι η διοίκηση της Νομαρχίας φαίνεται να υπερκοστολογεί τα μικρότερα των 15000€ έργα.

Εντύπωση κάνει και η αφοπλιστική ομολογία του αντινομάρχη τεχνικών έργων ότι για τις αναθέσεις που έγιναν, το κριτήριο της διοίκησης ήταν μικροσυμφέροντα των εργολάβων. Το προφανές ερώτημα είναι: αφιλοκερδώς;

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα με τις αναθέσεις έργων η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν κοστολογημένα με ακριβώς 15000 ευρώ ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της Εναλλακτικής Δράσης Μιχάλης Πετράκος δήλωσε: η αποκάλυψη ενός μικρού αλλά ενδεικτικού μέρους των «μικρών» έργων της νομαρχίας από την απερχόμενη διοίκηση δημιουργεί υπόνοιες για κατατμήσεις και υπερκοστολογήσεις έργων σχεδόν σε κάθε περίπτωση απ’ ευθείας ανάθεσης. Σε αυτό το όργιο κακοδιοίκησης πρέπει πρώτα να χυθεί άπλετο φως με την δημοσίευση από τις υπηρεσίες της νομαρχίας του συνόλου των αναθέσεων, να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες αρχές (γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης και εισαγγελέας) και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν.

Leave a Reply

(required)

(required)