Nov 232010

Θέμα: Μορατόριουμ για νέες εγκρίσεις γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ)

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (I.F.O.A.M.) με τη Διακήρυξη της Μάλτας(1) ζήτησε μορατόριουμ στην καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών μέχρις ότου η Επιτροπή εκπληρώσει τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της 4ης Δεκεμβρίου 2008(2).

Στόχοι του προτεινόμενου μορατόριουμ είναι να διασφαλιστεί η φυσική, αγροτική και πολιτιστική κληρονομιά, να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα, και να προστατευθεί ο ευρωπαίος καταναλωτής. Καλύπτει επίσης την ανάγκη να διατηρήσουν οι ευρωπαίοι αγρότες την ελευθερία επιλογής και να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους είναι ελεύθερα από ΓΤΟ, προκειμένου να μπορούν να τα διακινούν στην αγορά. Με τους σημερινούς όρους συνύπαρξης, η διασφάλιση αυτή συνεπάγεται ολοένα αυξανόμενο οικονομικό κόστος.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Έχει υπόψη της τη συγκεκριμένη διακήρυξη και το αίτημα για μορατόριουμ στην καλλιέργεια Γ.Τ.Ο.; Σκοπεύει να κάνει δεκτό το αίτημα αυτό;

(1) http://www.ifoam.org/about_ifoam/around_world/eu_group-new/news/pdf/IFOAMEU_GMfree_MaltaDeclaration_22.10.2010.pdf

(2) http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/envir/104509.pdf

Απάντηση του κ. Dalli εξ ονόματος της Επιτροπής

1. Η Επιτροπή έχει λάβει υπόψη της τη διακήρυξη και τις προτάσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM). Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της 4ης Δεκεμβρίου 2008, για το οποίο κάνει λόγο η Διεθνής Ομοσπονδία Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας, αναφέρθηκε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους ΓΤΟ και προσδιορίστηκαν πολλοί τομείς για τους οποίους η εφαρμογή πρέπει να βελτιωθεί ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αναγκαιότητα συνέχισης της επεξεργασίας των εφαρμογών ΓΤΟ. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και να στηρίζει την ικανότητα της Αρχής για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην καλλιέργεια των ΓΤΟ. Με εντολή που έστειλε η Επιτροπή το 2008, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επικαιροποιεί σήμερα τις κατευθυντήριες γραμμές για την εκτίμηση της επικινδυνότητας σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά και τεχνικά πρότυπα. Οι τομείς που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης προσδιορίστηκαν στα προαναφερθέντα συμπεράσματα του Συμβούλιου∙ η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δίνει ιδιαίτερη προσοχή στους εν λόγω τομείς κατά την επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για την εκτίμηση της επικινδυνότητας.

2. Όπως ανακοινώθηκε στις 2 Μαρτίου 2010, οι υπηρεσίες της Επιτροπής αναλύουν αυτή τη στιγμή τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι κατευθυντήριες οδηγίες του προέδρου Barroso με σκοπό τον συνδυασμό ενός συστήματος έγκρισης της ΕΕ με βάση την επιστήμη, με την ελευθερία των κρατών μελών να αποφασίζουν αν επιθυμούν να καλλιεργήσουν ΓΤ καλλιέργειες στο έδαφος τους ή όχι. Αυτό θα πραγματοποιηθεί σε στενή διαβούλευση με τα κράτη μέλη, το Κοινοβούλιο και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο στόχος είναι να παρουσιάσουν τη μελλοντική πορεία έως το καλοκαίρι του 2010. Κατά κανόνα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσουν αν θα καλλιεργήσουν ΓΤΟ ή όχι.

Leave a Reply

(required)

(required)