Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης, ως ανθρώπινο δικαίωμα και ως συνεισφορά στην υπόθεση της ειρήνης και της μη βίας.

Η Ελλάδα, παρά τη θέσπιση εναλλακτικής πολιτικής κοινωνικής υπηρεσίας με το ν.2510/1997, τις βελτιώσεις που επέφερε ο ν.3883/2010 και την απόφαση του Υ.Εθ.Α για μείωση της εναλλακτικής υπηρεσίας στους 15 μήνες, εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, καθώς διατηρείται ο τιμωρητικός χαρακτήρας της εναλλακτικής θητείας. Επιπλέον, συνεχίζονται οι επανειλημμένες διώξεις αντιρρησιών συνείδησης οι οποίοι αρνήθηκαν τη στρατιωτική θητεία πριν την έναρξη ισχύος του ν.2510/1997, κατά παράβαση -μεταξύ άλλων- του άρθρου 14.7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι «κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και τον κώδικα ποινικής δικονομίας κάθε χώρας».

Σε πρόσφατη ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, υπογράμμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία στην Ελλάδα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τελευταίων χωρών στην Ευρώπη που εξακολουθούν να διατηρούν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Στην απάντηση της Επιτροπής αναφέρεται σε ότι η Ελλάδα «δεν φαίνεται να ενήργησε (στο θέμα αυτό)  στο πλαίσιο της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ».

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουν την ανάγκη πλήρους προστασίας των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στη χώρα μας, σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τα διεθνή κείμενα που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha