Με αφορμή τις διήμερες εργασίες της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κέρκυρα οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουμε την ανάγκη αντιμετώπισης των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών , ιδιαίτερα προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και του δίκαιου καταμερισμού των ευθυνών και βαρών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον υπογραμμίζουμε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τέλος επισημαίνουμε την ανάγκη να τεθούν επειγόντως σε εφαρμογή αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί μηχανισμοί διάσωσης στη θάλασσα σύμφωνα με την πρόσφατη έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες ύστερα από τους εκατοντάδες πνιγμούς εκτοπισμένων, μεταναστών και προσφύγων που επιχείρησαν να διαφύγουν από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής κατά τους τελευταίους μήνες.

Η Ευρώπη υπήρξε κατά το παρελθόν και εξακολουθεί να είναι μια ήπειρος μετανάστευσης. Οι μετανάστες, με την αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής ένταξης, αποτελούν πλούτο και όχι απειλή για τις κοινωνίες και τις οικονομίες της Ευρώπης.  Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η άμεση εφαρμογή μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε:

  • Έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών κρατών στο διογκούμενο κύμα εκτοπισμένων-μεταναστών-προσφύγων από τις χώρες της Β. Αφρικής με την προσφορά θέσεων μετεγκατάστασης με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία Προσωρινής Προστασίας.
  • Έλεγχος της αυστηρής εφαρμογής των διεθνών κανονισμών περί διάσωσης στη θάλασσα.
  • Αναθεώρηση ή κατάργηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ που επιβαρύνει δυσανάλογα τα κράτη πρώτης εισόδου.
  • Απαγόρευση της κράτησης παιδιών και ελαχιστοποίηση του χρόνου κράτησης των αιτούντων άσυλο. Απαγόρευση της φυλάκισης όσων δεν έχουν εμπρόθεσμα συμμορφωθεί με αποφάσεις απέλασης, σύμφωνα με την πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  • Στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας τροποποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της άδειας διαμονής για τους μετανάστες που προβλέπει ο ν.3386/2005, με αποσύνδεση της χορήγησης της άδειας από τον αριθμό των ενσήμων, ώστε πρακτικά να ανανεωθούν οι άδειες παραμονής όσων είχαν μέχρι τώρα νόμιμη άδεια. Με τον τρόπο αυτό δεν θα απομακρύνονται όσοι εργαζόμενοι έχουν μεταφέρει εδώ και χρόνια το κέντρο των βιοτικών τους σχέσεων στη χώρα μας, και θα συνεχίσουν να φορολογούνται νόμιμα οι ίδιοι και οι εργοδότες τους.
  • Τροποποίηση του ν.3386/2005 για την περαιτέρω διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης μεταναστών και προσφύγων.
  • Καταγραφή εκείνων που στερούνται τα νόμιμα έγγραφα και εγγραφή τους σε ειδικούς καταλόγους στους δήμους όπου διαμένουν, με εξασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και παιδείας (για τα παιδιά), όπως γίνεται στην Ισπανία από το 2009.
  • Πρόβλεψη δυνατότητας περιοδικής νομιμοποίησης για όσους μετανάστες συμπληρώνουν ορισμένο διάστημα παραμονής χωρίς να έχουν υποπέσει σε αδικήματα.
  • Επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης εκκρεμών αιτημάτων ασύλου και επίσπευση της έναρξης λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής με την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Εγκατάλειψη των δημαγωγικών σχεδίων για τη δημιουργία τείχους-φράχτη στην περιοχή του Έβρου τα οποία έχουν αποδοκιμαστεί επανειλημμένα από οργανισμούς και φορείς στην Ελλάδα και την Ευρώπη και εκτός από τη βέβαιη αποτυχία τους θα ενισχύσουν τα παράνομα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων που δρουν στην περιοχή.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Οικολόγοι Πράσινοι ΠΚ Κέρκυρας

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha