Αναφέρεται στα γεγονότα της 13ης Ιουνίου και την παρενόχληση του επισκόπου Καρπασίας Χριστόφορου

Μετά από σχετική έκκληση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος, κατέθεσε γραπτή ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τις προσβλητικές και προκλητικές ενέργειες των κατοχικών αρχών κατά του Επισκόπου Καρπασίας Χριστόφορου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Οικολόγων, στην ερώτηση του ο κ. Τρεμόπουλος αναφέρεται στα γεγονότα της 13ης Ιουνίου (Γιορτή του Αγίου Πνεύματος) στην Αγία Τριάδα Καρπασίας όπου οι κατοχικές αρχές απαγόρευσαν στον επίσκοπο Καρπασίας να φέρει τα αρχιερατικά άμφια και να συμμετάσχει στη Θεία Λειτουργία.

Ο κ. Τρεμόπουλος υπενθύμισε τα παρόμοια γεγονότα των Χριστουγέννων του 2010 και τις υποχρεώσεις της κατοχικής δύναμης όπως προκύπτουν από τη Συμφωνία της Βιέννης, ζητώντας, τέλος, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει προς τις κατοχικές αρχές και την Τουρκία ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους γεγονότα.

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης:

Θέμα: Νέα παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών στην Κύπρο

Στις 13.6.2011 στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στην Καρπασία της Κύπρου, δυνάμεις της μη αναγνωρισμένης τουρκοκυπριακής αστυνομίας εμπόδισαν τον επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστόφορο να συμμετάσχει στη λειτουργία και να φέρει τα αρχιερατικά του άμφια. Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί, σε βάρος του ίδιου επισκόπου, κατά την εορτή του Αγίου Ανδρέα στο ομώνυμο μοναστήρι, στις 30.11.2010.

Παρόμοια ενέργεια, τα Χριστούγεννα του 2010, στο Ριζοκάρπασο της Κύπρου, είχαν καταδικάσει με δηλώσεις τους κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(1) και ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο(2).

Η Καρπασία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, που κατέχεται από τον τουρκικό στρατό. Με τη Συμφωνία της Βιέννης, το 1975, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είχαν εξαιρεθεί από τον αναγκαστικό εκτοπισμό λαμβάνοντας εγγυήσεις για την παραμονή τους, μεταξύ των οποίων και εγγυήσεις για την άσκηση των θρησκευτικών ελευθεριών.

Η θρησκευτική ελευθερία περιλαμβάνεται στα δικαιώματα που κατοχυρώνονται με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Είναι ενήμερη για το συγκεκριμένο περιστατικό; Το θεωρεί ανησυχητικό;
2. Δεδομένου ότι αφορά θεμελιώδη δικαιώματα πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περιοχή που δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση της χώρας μέλους, σε τι ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι παρόμοια περιστατικά δε θα επαναληφθούν;

(1) http://www.epp.eu/press.asp?artid=1518&fullview=1
(2) http://www.hri.org/news/cyprus/cna/2010/10-12-30_1.cna.html

και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:


EL

E-006645/2011

Απάντηση του κ. Füle

εξ ονόματος της Επιτροπής

(31.8.2011)

Η Επιτροπή γνωρίζει το περιστατικό της 13 Ιουνίου 2011 στο οποίο αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος.

Η Επιτροπή θίγει τακτικά το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας με τους συνομιλητές της από την τουρκοκυπριακή πλευρά και θα συνεχίσει να το θίγει σε κατάλληλες περιπτώσεις τονίζοντας την υπέρτατη σημασία του σεβασμού της ελευθερίας θρησκεύματος και πεποιθήσεων.

Το συμβάν τονίζει εκ νέου την ανάγκη εξεύρεσης ταχείας και ολοκληρωμένης διευθέτησης του Κυπριακού, η οποία θα έλυνε επίσης αποτελεσματικά το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha