Σήμερα, παγκόσμια ημέρα της Ειρήνης, η σκέψη μας βρίσκεται στα θύματα της βίας και του πολέμου σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Βρίσκεται όμως δίπλα και στους αγωνιστές της Ειρήνης, εκείνους που αγωνίζονται για τις αρχές της μη βίας, της εκεχειρίας και της διεθνούς αλληλεγγύης.

Ένας από αυτούς είναι και ο Αιγύπτιος μπλόγκερ, ειρηνιστής και αντιρρησίας συνείδησης Maikel Nabil Sanad, ο οποίος καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε 3 χρόνια φυλάκιση και κρατείται σε απομόνωση από τις αιγυπτιακές αρχές για «ενοχλητικά» σχόλια που έκανε στο διαδίκτυο. Η εκδίκαση της υπόθεσής του  από το στρατοδικείο έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο  ενώ παραβιάζεται το δικαίωμα του σε μια δίκαιη δίκη από αρμόδιο, ανεξάρτητο, νόμιμο και αμερόληπτο δικαστήριο όπως προβλέπεται από το άρθρο 14 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα[1] το οποίο η Αίγυπτος έχει συνυπογράψει και επικυρώσει.

Από τις 23 Αυγούστου ο Maikel βρίσκεται σε απεργία πείνας και από τις 30 Αυγούστου σε απεργία δίψας, ενώ έχει διακόψει τη λήψη φαρμάκων για προβλήματα καρδιάς και υπέρτασης που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα η υγεία του να έχει κλονιστεί επικίνδυνα.

Σήμερα, παγκόσμια ημέρα της Ειρήνης, ζητάμε με επιστολή μας προς τις αιγυπτιακές αρχές την άμεση και χωρίς όρους αποφυλάκιση του Maikel[2] και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στην Αίγυπτο.

Η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα


[1] Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα http://www.unric.org/el/human-rights-greek/26230

[2] Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Αμνηστία: http://www.amnesty.org.gr/egyptian-bloggers-in-isolation-act-now

War Resisters International: http://wri-irg.org/node/13704

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha