Διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και παραπομπή των ενόχων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Το δολοφονημένο άψυχο πια, σώμα του Μουαμάρ Καντάφι που κατέληξε εχθρός του ίδιου του λαού, με τις εικόνες ακόμα και του μεταθανάτιου εξευτελισμού του να προβάλλονται διεθνώς, μας υποχρεώνει να κάνουμε τη σύγκριση ακόμη με εποχές πολλούς αιώνες πίσω: Όταν το νεκρό σώμα του χειρότερου εχθρού στον πόλεμο, έπρεπε να ταφεί με σοβαρότητα σύμφωνα με τα έθιμα της φυλής ή της θρησκείας του , ή έπρεπε να παραδοθεί στη δική του πλευρά. Σήμερα με την παρέμβαση και την υποστήριξη της «επίσημης διεθνούς κοινότητας» στο όνομα ενός επιλεκτικού «ένοπλου ανθρωπισμού» οικονομικών συμφερόντων  μετά τις «ανθρωπιστικές» βόμβες κατέληξε να σιωπά απέναντι στην παραβίαση κάθε γραπτού ή άγραφου νόμου  σε ειρήνη ή σε πόλεμο.

Η αποσιώπηση του περιστατικού από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανησυχούμε  τόσο για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου όσο και για το επίπεδο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι σε θέση να εγγυηθεί η νέα μεταβατική αρχή της Λιβύης.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης οφείλει να διεξαγάγει άμεσα αξιόπιστη έρευνα με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών, όχι μόνο  για τα εγκλήματα του καθεστώτος Καντάφι αλλά  και για τις συνθήκες θανάτου του ίδιου του Λίβυου δικτάτορα. Οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των αιχμαλώτων, την προστασία τους από ενδεχόμενα βασανιστήρια ή κακομεταχείριση και την παραπομπή τους σε δίκαιη δίκη.

Η διεθνής προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν επιδέχεται επιλεκτικές ευαισθησίες. Πολλοί δυτικοί ηγέτες που υπερασπίστηκαν την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη επικαλούμενοι το διεθνές δίκαιο και την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σήμερα σιωπούν. Οι Οικολόγοι Πράσινοι νιώθουν ότι δικαιώνονται από το πως εξελίχθηκε η αρχική δήθεν noflyzone. Χώρες της Δύσης, την ίδια ώρα που διακήρυσσαν την προστασία των αμάχων, εξόπλιζαν τους αντάρτες και μοίραζαν τα πετρέλαια -ειδικά ο Σαρκοζί αποκαλύφθηκε ότι έκλεισε συμφωνία με το Συμβούλιο της αντιπολίτευσης για προνομιακή μεταχείριση στη μετά τον Καντάφι εποχή.

Όπως, όμως, καταδικάζουμε κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όπου κι αν προέρχεται, έτσι καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία και το βασανισμό του αιχμάλωτου Καντάφι και καλούμε το ΕΜΣ και τη διεθνή κοινότητα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη σύλληψη των ενόχων και την παραπομπή τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.


Η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha