Χαιρετισμός των Οικολόγων Πράσινων στη συνέντευξη τύπου της «Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης στο λαό της Συρίας»

Δύο ακόμα εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα του συριακού λαού για ελευθερία και δημοκρατία, στις οποίες συμμετείχαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, σε διάλεξη-ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων, μίλησε ο συριακής καταγωγής Διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας της Μέσης Ανατολής κ. Άρεφ Άλομπεϊντ. Ο κ. Άλομπεϊντ αναφέρθηκε αναλυτικά στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Συρίας παρουσιάζοντας διεξοδικά τα αίτια που οδήγησαν στη σημερινή κρίση, το ξεκίνημα αλλά και την εξέλιξη της ειρηνικής εξέγερσης του λαού της Συρίας, τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας αλλά και το γεω-στρατηγικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή μετά την «Αραβική Άνοιξη». Τέλος μίλησε για τις προοπτικές μετάβασης στη δημοκρατική ομαλότητα και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό σε μια κατάμεστη αίθουσα, ενώ προβλήθηκαν και ερασιτεχνικά βίντεο από τον αγώνα του λαού της Συρίας και τα εγκλήματα του δικτατορικού καθεστώτος του Μπάσερ αλ Άσαντ σε βάρος των πολιτών της χώρας του.

Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, ο συντονιστής της Θεματικής Ομάδας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Μυλωνάς απηύθυνε χαιρετισμό στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε η «Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Συριακό Λαό» στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α., με κεντρικό ομιλητή τον Ουάελ Αλ Χαφέζ, ηγετικό στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης. Ακολουθεί ο χαιρετισμός που εκφώνησε ο Ν. Μυλωνάς:

«Αγαπητοί φίλοι,

Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του λαού της Συρίας για ελευθερία και δημοκρατία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, το οποίο στο πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποίησε στο Παρίσι, υιοθέτησε ένα ψήφισμα για τις εξελίξεις που ακολούθησαν την Αραβική Άνοιξη, με ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση στη Συρία, το οποίο και θα σας διαβάσω[i]:

Ψήφισμα που υιοθέτησε το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (Παρίσι 11-13 Νοεμβρίου 2011) για τις εξελίξεις μετά την «Αραβική Άνοιξη»[ii]

  1. Η Αραβική Άνοιξη υπήρξε μια ιστορική ευκαιρία για ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο αυτή τη στιγμή απειλείται από την επανεμφάνιση του κινδύνου μιας Ισραηλινής προληπτικής επίθεσης κατά του Ιράν. Η μετάβαση της περιοχής στην ειρήνη και τη δημοκρατία θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο μέσα από την επίλυση όλων των περιφερειακών συγκρούσεων και ιδιαίτερα της διένεξης Ισραήλ-Παλαιστίνης. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΠΚ υπενθυμίζει την πλήρη υποστήριξη του στο αίτημα της Παλαιστίνης για πλήρη ένταξη στον Ο.Η.Ε. και καταγγέλλει τη διανομή βομβών και άλλου πολεμικού εξοπλισμού στο Ισραήλ από τις Η.Π.Α. τις τελευταίες ημέρες. Ζητά επίσης από το Ιράν να διακόψει το πυρηνικό ερευνητικό του πρόγραμμα υπό την επιτήρηση της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και καλεί όλα τα κράτη της ευρύτερης περιοχής να σεβαστούν τα ψηφίσματα της Διεθνούς Οργάνωσης.
  2. «Η Αίγυπτος προετοιμάζεται για εκλογές στις 28 Νοεμβρίου». «Ο αριθμός των νεκρών στη Συρία έφτασε τους 3.500», «Ο Καντάφι είναι νεκρός». Αυτές οι επικεφαλίδες πρόσφατων δημοσιευμάτων είναι χαρακτηριστικές του αναβρασμού που εξακολουθεί να υφίσταται στον Αραβικό κόσμο και τη Βόρεια Αφρική, στα Νότια σύνορα της Ευρώπης. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες αναταραχές και τους θανάτους, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, συνερχόμενο σε Συνέδριο την 13η Νοεμβρίου 2011, υιοθέτησε τα ακόλουθα:
  3. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα εκφράζει για ακόμα μία φορά την αλληλεγγύη του και τη σταθερή υποστήριξη του προς τους αγώνες των λαών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που καθοδηγούνται από νέους ανθρώπους και γυναίκες, για ελευθερία και νόμιμες δημοκρατικές αλλαγές. Το ΕΠΚ επίσης εκφράζει την πλήρη υποστήριξη του στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τους υπερασπιστές τους στον Αραβικό κόσμο, και ειδικότερα στα δικαιώματα των γυναικών.
  4. Οι αγώνες ενάντια στις ανισότητες και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικοί στόχοι της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς αποτελούν ανεκτίμητους παράγοντες στην οικοδόμηση μιας ειρηνικής, ευημερούσας και δημοκρατικής κοινωνίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Catherine Ashton, θα πρέπει να αναλάβει την ισχυρή καθοδήγηση των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων με τις αραβικές χώρες ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις που είναι πιο εύκολο να προκύψουν στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων. Η ανανεωμένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (European Neighborhood Policy) της Ένωσης θα πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος τότε που η «σταθερότητα» αποτελούσε το διακύβευμα. Η Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ορθολογική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα προκειμένου να παραμείνουν στις θέσεις τους κάποιοι δικτάτορες ή αυταρχικά καθεστώτα, συχνά προς όφελος μεγάλων επιχειρήσεων ή για την παροχή φυσικών πόρων. Στο μέλλον η προσοχή θα πρέπει να επικεντρωθεί στις πιο ευάλωτες περιοχές και ομάδες πολιτών στις χώρες εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας. Αυτό απαιτεί μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της περιφερειακής οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής ανάπτυξης των χωρών αυτών και της αναγνώρισης των αναδυόμενων τοπικών και περιφερειακών παραγόντων. Όλα τα άδικα χρέη που είχαν συναφθεί από δικτατορικές κυβερνήσεις θα πρέπει να διαγραφούν. Οι επενδύσεις από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να σέβονται όλες τις διεθνείς συμβάσεις, περιλαμβανομένων εκείνων του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας καθώς και τα Πρωτόκολλα για το Κλίμα και την Βιοποικιλότητα, και θα πρέπει να λειτουργούν προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.
  5. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα υπογραμμίζει τη σημασία της παροχής αναγκαίας υποστήριξής σε αυτές τις χώρες σε ό,τι αφορά τις εκλογικές και συνταγματικές διαδικασίες, καθώς της παροχής βοήθειας προς αυτές για την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού και πλουραλιστικού κράτους, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θεμελιώδεις ελευθερίες και η δικαιοσύνη θα είναι κατοχυρωμένα για όλους τους πολίτες, καθώς και για τους μετανάστες εργαζόμενους και πρόσφυγες. Η ΕΕ, στο μελλοντικό της έργο για τις νέες και αναθεωρημένες συμφωνίες με τις αραβικές χώρες θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εστιάσει στη βιώσιμη, κοινωνική και οικολογική ανάπτυξη των «φτωχών» περιοχών των αραβικών χωρών, όπως είναι οι περιοχές, τις οποίες είχε παραμελήσει η Τυνησία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπεν Αλί και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν τεράστιες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Το ΕΠΚ επαναλαμβάνει την έκκληση του για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου, καθώς και τις επικρίσεις του αναφορικά με τις συνοριακές πολιτικές, μεταξύ άλλων σε σχέση με τη Frontex (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Συνόρων).
  6. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα εκφράζει τη στήριξή του, όπου είναι απαραίτητο, στην έναρξη μιας γνήσιας διαδικασίας συμφιλίωσης μεταξύ όλων των συνιστωσών της κοινωνίας και θεωρεί ότι η ΕΕ θα μπορεί να αποστέλλει εμπειρογνώμονες και εκπαιδευτές σε θέματα διαμεσολάβησης και διαλόγου, προκειμένου να συνδράμουν τις μεταβατικές κυβερνήσεις και τους συναφείς παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών στο συγκεκριμένο θέμα.
  7. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι ο σεβασμός στα δικαιώματα των γυναικών και ο αγώνας για την ισότητα των φύλων και την χειραφέτηση και πολιτική συμμετοχή των γυναικών είναι κρίσιμης σημασίας για πραγματικές δημοκρατικές εξελίξεις.
  8. Το ΕΚΠ ζητεί από τους βουλευτές μέλη του, τόσο του ΕΚ όσο και των εθνικών κοινοβουλίων, να διαβιβάσουν τα αιτήματα αυτού του ψηφίσματος στα αντίστοιχα κυβερνητικά και ενωσιακά όργανα, ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη της και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να θεσπίσουν εταιρικές σχέσεις με κάθε κυβέρνηση του αραβικού κόσμου η οποία θα έχει προέλθει από ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, επίσης και σε περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να πραγματωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δημοκρατικά, κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά όνειρα και οι υποσχέσεις της Αραβικής Άνοιξης.
  9. Σε σχέση με τη Συρία:

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα καταδικάζει απερίφραστα τη δυσανάλογη και ωμή χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και τη συστηματική καταδίωξη των υπέρμαχων της δημοκρατίας, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων. Οι ευρείας έκτασης και συστηματικές παραβιάσεις των υποχρεώσεων της Συρίας δυνάμει του διεθνούς δικαίου που διέπει τα ανθρώπινα δικαιώματα ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το ΕΚΠ είναι της άποψης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να παραπέμψει τη Σύρια στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη στο συριακό λαό και να σταματήσει η αιματοχυσία. Το ΕΚΠ υπογραμμίζει ξανά τη σημασία των αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της συριακής κυβέρνησης (του Μπασάρ Αλ Άσαντ και ολόκληρης της οικογένειάς του), παγώνοντας τα περιουσιακά και ενυπόθηκα κεφάλαιά τους, καθώς και περιορίζοντας τη διεθνή τους κινητικότητα».

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα


[i] Ολόκληρο το κείμενο του Ψηφίσματος του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (Παρίσι 11-13 Νοεμβρίου 2011) μπορείτε να το διαβάσετε εδώ (στα αγγλικά): http://europeangreens.eu/congress/wp-content/uploads/8.-EGP-Paris-Congress-11-13-Nov-Developments-following-the-Arab-Spring-as-Adopted.pdf

[ii] Μετάφραση από τα αγγλικά Δ.Γιακουμέλος-Γ.Γεωργόπουλος

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha